Ανόητοι και Πάρος... | Του Δ.Μ.Μ.

Προ ημερών ζήσαμε στην Πάρο τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας. Ουσιαστικά μιλάμε για 30 συμπολίτες μας που έχουν να πληρωθούν εδώ και 6 μήνες, ενώ σαφέστατα δεν ξέρουν ακόμα και σήμερα αν θα έχουν εργασία το προσεχές διάστημα.

Τα παραπάνω είναι η ουσία των εργασιακών συνθηκών που βιώνουν οι συμπολίτες μας. Από πού όμως να ξεκινήσω και πού να τελειώσω για να εκφράσω τα συναισθήματα που αισθάνομαι, σ’ ένα άψυχο χαρτί εφημερίδας, γι’ αυτό.

Βέβαια, πρέπει να ομολογήσω ότι μία απεργία εργαζομένων στην καθαριότητα έχει πολλά «ατού» για τον απεργό, αφού η μη συμμετοχή στα καθήκοντά του έχει ως αποτέλεσμα τα όσα είδαμε στους δρόμους ή και μυρίσαμε… Σαφέστατα οι εργάτες καθαριότητας έχουν ένα δυνατό όπλο στα χέρια τους στις απεργίες, όπως άλλωστε οι ναυτικοί, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κλπ. Η απεργία πάντως στον τομέα καθαριότητας πρέπει να είναι από εκείνες που κάθε κυβέρνηση πρέπει να τις αντιμετωπίζει πιο σοβαρά από όλες.

Πάμε τώρα να επιστρέψουμε και πάλι στην ουσία. Όπως γράψαμε και στον πρόλογό μας, 30 εργαζόμενοι, άρα με τα μέλη των οικογενειών τους περίπου 120 άτομα, ζουν –όπως ζουν- με δεκάδες στερήσεις και ένας Θεός γνωρίζει πώς καταφέρνουν και γεμίζουν το τσουκάλι τους καθημερινά. Το λιγότερο δηλαδή που μπορούμε να πούμε είναι ο σεβασμός για αυτό που περνούν. 

Μεταξύ μας τώρα και μην το πείτε παραέξω, η απεργία στην Πάρο ήταν με ρυθμούς «Παριανούς». Δηλαδή, δεν είχαμε τους μεγάλους όγκους σκουπιδιών στις γωνίες σαν αυτές που είδαμε στα αστικά κέντρα  Βλέπετε, τη μία έβγαιναν έξω για αποκομιδή τα απορριμματοφόρα οχήματα με προσωπικό ασφαλείας, την άλλη έβγαιναν κάποια άλλα δίχως τον προβλεπόμενο προσωπικό, κλπ, κλπ. Εννοείται ακόμα, ότι τα απορριμματοφόρα οχήματα με προσωπικό ασφαλείας που βγαίνουν έξω είναι για την αποκομιδή απορριμμάτων σε «ευπαθή» σημεία. 

Τώρα, ποια είναι τα «ευπαθή» σημεία στην Πάρο, για να γίνει αποκομιδή απορριμμάτων, με συγχωρείτε, αλλά… Άντε να είναι το Κ.Υ. Πάρου, λαϊκή αγορά δεν έχουμε, σχολεία ανοιχτά δεν έχουμε, τέλος πάντων, κατανοώ, ότι μάζευαν σκουπίδια μόνο στα λεγόμενα τουριστικά σημεία… Μεγάλα παιδιά είσαστε, καταλαβαίνετε. 

Συμπαράσταση, όχι απλά δεν είχαν οι εργαζόμενοι, αλλά έτσι και κρατούσε η απεργία άλλες 3-4 μέρες, εις Θεός γνωρίζει τι θα γινόταν. Σε αυτό το νησί βλέπετε το μόνο που φαίνεται να έχει αξία είναι το πως θα πουληθεί κανένας καφές παραπάνω!

Έτσι, κάποιοι πιο «πονηροί» άρχισαν να μιλούν περί ιδιωτικών συνεργείων που θα μαζεύουν τα σκουπίδια και άλλα πολλά. Ωραία! Όταν σας χτυπήσει την πόρτα η ανεργία και η μη καταβολή του δεδουλευμένου μισθού σας ψάχτε να βρείτε ποιον θα έχετε δίπλα σας…

Δ. Μ. Μ.