Αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου για το αθλητικό κέντρο στη Νάουσα

Οι δύο αθλητικοί σύλλογοι (Νηρέας, Ναϊάς), που έχουν έδρα τη Νάουσα, παρουσίασαν στις 17/11/2018 στην αίθουσα του ΑΜΕΣ «Νηρέας» την κοινή τους πρόταση (μάστερ πλαν) για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου στο αγροκήπιο Νάουσας.

Η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου στο αγροκήπιο, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο, ανοικτό κολυμβητήριο, ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, αναψυκτήριο, παιδική χαρά κ.α.

Το σήμερα

Όπως είναι γνωστό το γήπεδο ποδοσφαίρου του ΑΜΕΣ «Νηρέας» παραχωρήθηκε πριν από 14 χρόνια για τη δημιουργία του δημοτικού σχολείου με τη δέσμευση της τότε δημοτικής αρχής (αλλά και των επομένων) για τη δημιουργία γηπέδου ποδοσφαίρου σε συνδυασμό με πλήρη στίβο στην περιοχή του αγροκηπίου Νάουσας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2004».

Παρόλο που εκπονήθηκε μελέτη για την κατασκευή γηπέδου με στίβο το έργο έχει παραμείνει στα σχέδια μέχρι και σήμερα. Έτσι, στο ποδόσφαιρο ο Νηρέας χρησιμοποιεί κατά καιρούς τα γήπεδα ποδοσφαίρου της Παροικίας και των Μαρμάρων. Το 2013, μετά από συνεχή αιτήματα κατασκευάστηκε ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου 8Χ8 (διαστάσεων 65Χ35 μ.) για να καλύπτει τις προπονητικές ανάγκες του.

Η ανάγκη

Με το πέρασμά του χρόνου η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ΑΜΕΣ «Νηρέας» καθιστά επιτακτική τη δημιουργία νέων χώρων άθλησης. Ο συνολικός αριθμός αθλητών/τριών που συμμετέχουν στα τμήματα ποδοσφαίρου (ακαδημίες και ομάδα ανδρών) και βόλεϊ ξεπερνά στα 135 άτομα, σύμφωνα με τους παρουσιαστές της πρότασης.

Παράλληλα, εδώ και ένα χρόνο, στη Νάουσα δραστηριοποιείται και ο Ναυτικός Όμιλος Νάουσας «Ναϊάς», με εντυπωσιακή συμμετοχή αθλητών/τριών (160 άτομα στα τμήματα ιστιοπλοΐας και κολύμβησης). Είναι αυτονόητο ότι η έλλειψη χώρων άθλησης αποτελεί τροχοπέδη τόσο στο έργο των δύο συλλόγων, όσο και στην προοπτική ανάπτυξης κι άλλων αθλητικών τμημάτων ή άλλων αθλητικών συλλόγων στην Πάρο. Οι αθλητικοί χώροι στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας είναι ανύπαρκτοι με εξαίρεση τις σχολικές εγκαταστάσεις. που όμως δεν είναι προσβάσιμες. Ως αποτέλεσμα κάτοικοι  και επισκέπτες δεν έχουν δυνατότητα άθλησης. Η έλλειψη αθλητικών χώρων δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο των κατοίκων της Νάουσας. Με εξαίρεση το κλειστό γυμναστήριο της Μάρπησσας και τα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου (Παροικίας και Μαρμάρων), δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι για την κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης για άθληση. 

Το αγροκήπιο

Το σγροκήπιο Νάουσας αποτελεί γεωτεμάχιο με εξασφαλισμένη την χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων (μέσω του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πάρου) συνολικής έκτασης 30.342,00 τ.μ. ενώ έχει ήδη εκπονηθεί η μελέτη για την κατασκευή γηπέδου με στίβο. Εκτός αυτού λόγω της θέση του δύναται να εξυπηρετήσει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Πάρου (Νάουσα, Αμπελάς, Υστέρνι, Κώστος, Λεύκες, Μάρπησσα, Μάρμαρα, Πρόδρομος, Μώλος, Δρυός κλπ).

Η πρόταση

Αντικείμενο της πρότασης είναι το προγραμματικό σχέδιο (Master Plan), για τη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου στο αγροκήπιο Νάουσας, σύμφωνο με τις σχετικές προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Με το παρόν Master Plan προτείνεται να ενταχθούν, πέραν του υφιστάμενου γηπέδου ποδοσφαίρου 8Χ8 το οποίο διατηρείται, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα συνοδά έργα, δηλαδή:

Είσοδος, αναψυκτήριο, παιδική χαρά, υπαίθριος χώρος άθλησης, γήπεδο ποδοσφαίρου 65Χ100 μ., αποδυτήρια και κερκίδες, πισίνα κολύμβησης 50Χ21 μ., κτίριο και κερκίδες κολυμβητηρίου, υπάρχον γήπεδο 8Χ8, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, γήπεδο πετοσφαίρισης, γήπεδο αντισφαίρισης, δευτερεύουσα είσοδος, χώρος στάθμευσης και χώρος βοηθητικών εγκαταστάσεων.

Τα προβλήματα

Εκτός από το προφανές πρόβλημα της εξεύρεσης χρηματοδότησης για την κατασκευή των έργων, είναι απαραίτητο να αποκτηθούν τμήματα γειτονικών οικοπέδων στα βόρεια, συνολικής έκτασης περίπου 2 στρεμμάτων, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες και είναι απαραίτητα για την κατασκευή του στίβου.

Το εκτιμώμενο κόστος για το έργο ανέρχεται συνολικά στα 4,7 εκ. ευρώ (γήπεδο, στίβος, αποδυτήρια, κερκίδες 1,4 εκ. ευρώ, κολυμβητήριο, αποδυτήρια, κερκίδες 2 εκ. ευρώ, ανοιχτά γήπεδα 450.000 ευρώ, αναψυκτήριο 150.000 ευρώ, παιδική χαρά 100.000 ευρώ, χώρος υπαίθριας άθλησης 100.000 ευρώ, είσοδος περιφράξεις, διαμορφώσεις            200.000 ευρώ, χώροι στάθμευσης 100.000 ευρώ και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις 200.000 ευρώ.

Χρηματοδότηση

Οι μοναδικοί, έως σήμερα, τρόποι χρηματοδότησης του έργου είναι: α) Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, β) Χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του δήμου Πάρου, γ) συνεργασία με ιδιώτες και δ) χορηγίες ιδιωτών και ιδρυμάτων.

Τα πιθανά σενάρια υλοποίησης του έργου είναι:

1. Εκπόνηση μελέτης για το σύνολο του έργου, έκδοση απαραίτητων αδειών και υποβολή του φακέλου, είτε μέσω του δήμου, είτε μέσω της περιφέρειας, για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

2. Επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης, αδειοδότηση και άμεση υποβολή της για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα εκπόνηση μελέτης για τους υπόλοιπους χώρους, αδειοδότηση και εξεύρεση χρηματοδότησης είτε από τον προϋπολογισμό του Δήμου είτε από ιδιώτες

3. Επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης, αδειοδότηση και άμεση υποβολή της για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα εκπόνηση μελέτης κολυμβητηρίου, αδειοδότηση της και εξεύρεση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ταυτόχρονα εκπόνηση συνολικής μελέτης για τα υπόλοιπα έργα, αδειοδότηση και εξεύρεση χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό του Δήμου, είτε από ιδιώτες, είτε από κοινού.

Εναλλακτικά, για τη χρηματοδότηση του συνόλου του έργου ή τμημάτων του θα μπορούσε να εξεταστεί ο δανεισμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή από Τραπεζικό Ίδρυμα. Ωστόσο η πρόταση αυτή απαιτεί ενδελεχή οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας της επένδυσης, γεγονός που μάλλον την καθιστά πρακτικά ανέφικτη.

Σε κάθε περίπτωση τα απαιτούμενα βήματα είναι προφανώς: α) Εκπόνηση μελετών, β) αδειοδοτήσεις, γ) χρηματοδότηση, δ) δημοπράτηση και ε) ανάληψη έργου από εργολάβο.

Για την υλοποίηση του έργου προτείνεται η σύσταση μικτής επιτροπής από τον δήμο, τις υπηρεσίες του και τους δύο αθλητικούς συλλόγους της Νάουσας για την επεξεργασία, την οργάνωση και τον συντονισμό του έργου.

Ακόμα, προτείνεται η συγκρότηση επταμελούς επιτροπής με σύσταση: δήμαρχος Πάρου, αντιδήμαρχος Πάρου, υπεύθυνος αθλητισμού, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νάουσας, πρόεδρος ΑΜΕΣ «Νηρέας», πρόεδρος «Ναϊάς», προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος δήμου Πάρου ή Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Πάρου και τεχνικός σύμβουλος των δύο συλλόγων.