Κέντρο Υγείας Πάρου | Του Γ. Τζανίδη

Προς Αρχισυντάκτη εφημερίδας «Φωνή της Πάρου»

Με έκπληξη και ενδιαφέρον (κατά τη διάρκεια μάλιστα μιας πολύ επιβαρυμένης εφημερίας), διάβασα στη στήλη «Συνήθης  Ύποπτος» το κείμενό σας με τίτλο: «Νοσοκομείο Πάρου» που αφορά τη δημιουργία Νοσοκομείου στην Πάρο ή (κατά το ορθότερο και γενικότερο) την πρόταση δημιουργίας Νοσοκομείων σε κάθε μέσου μεγέθους νησί (πχ με περισσότερους από 5.000-7.000 μόνιμους κατοίκους). Βρήκα στο κείμενο αυτό (με το περιεχόμενο του οποίου εν γένει συμφωνώ) πολλά θετικά σημεία:

1. Είναι προσαρμοσμένο στην πραγματικότητα λαμβάνοντας υπόψη το εφικτό ή μη χαρακτήρα των διάφορων υγειονομικών λύσεων. Η εμμονή σε μία λύση η οποία εκ των πρότερων κρίνεται ως ανέφικτη είναι η σίγουρη συνταγή μιας πλήρους μελλοντικής αποτυχίας

2. Δεν αποκρύπτει την αλήθεια. Αντιθέτως αγγίζει ακόμη και το ζήτημα της ποιότητας των ιατρικών πράξεων που λαμβάνουν χώρα στα μικρά Νοσοκομεία.  Πρόβλημα, που παρότι είναι γνωστό σε όλους τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» σπάνια αναδεικνύεται αφού «δεν συμφέρει».

3. Και το κυριότερο: Φαίνεται να είναι προϊόν ανεξάρτητης δημοσιογραφικής σκέψης (δεν φαίνεται κατευθυνόμενο). Και ας μην υποστηρίξει κανείς ότι όλα ανεξαιρέτως τα δημοσιογραφικά κείμενα που διαβάζουμε επί δεκαετίες στο νησί τηρούν αυτές τις προδιαγραφές… Όπως ο κάθε πολίτης έχει ανάγκη από έναν ιατρό ο οποίος θα αποφασίζει αγνά, με μοναδικό κριτήριο την ωφέλεια του ασθενούς του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το (οικονομικό ή μη) όφελός του, άλλο τόσο έχει ανάγκη από δημοσιογράφους που αναδεικνύουν την αλήθεια αμόλυντη και χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Όμως, διαφωνώ με τον σχολιασμό: «Το ότι η Δημόσια Υγεία στο νησί μας δεν είναι σε στελέχωση αυτή που πρέπει, δεν είναι ότι δεν έχουν γίνει προκηρύξεις για τις ανάλογες θέσεις ιατρών, αλλά διότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον… Στην Πάρο έρχεται μόνο ο Ιατρός που θέλει να ζήσει στο νησί! Για άλλο λόγο δεν έρχεται!».

Πράγματι το καθεστώς που επικρατούσε, αλλά και αυτό που ο Νομοθέτης είχε αρχικά προσφάτως εισηγηθεί, οδηγούσε κάποιον που διορίζονταν σε  νησί στον κίνδυνο να συνταξιοδοτηθεί υποχρεωτικά και από εκεί ή να παραιτηθεί. Δεν προβλεπόταν μετάθεση ή αυτή ήταν πάντα δυνητική ενώ πολύ συχνά μεταθέσεις ακυρώνονταν λόγω «αυξημένων αναγκών και έλλειψης ιατρών». Έτσι το άρθρο 29 του Ν4461/2017 (στην αρχική του διατύπωση), χαρακτήριζε για άλλη μια φορά την πιθανότητα μιας μετάθεσης ως «δυνητικής». Αυτό άλλαξε μετά από τον σχολιασμό ενός Κυκλαδίτη Ιατρού στη δημόσια διαβούλευση του εν λόγω άρθρου. Ο σχολιασμός του βρήκε σύμφωνους τρεις ακόμη νησιώτες Ιατρούς που ακολούθησαν με νέα σχόλια προς την ίδια κατεύθυνση. Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία όλη τη συζήτηση μέσω της ιστοσελίδας της Βουλής των Ελλήνων για να διαπιστώσω ότι τουλάχιστον τρεις βουλευτές (ειδικά μάλιστα ο ένας αντιπολιτευόμενου κόμματος, ιατρός στο επάγγελμα), ανέφεραν στις εισηγήσεις τους σχεδόν κατά γράμμα τον εν λόγω σχολιασμό. Αυτό αποδεικνύει ότι όχι απλώς διάβασαν το σχόλιο στη δημόσια διαβούλευση, αλλά και ότι συμφωνούσαν και με αυτό. Αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει η τελική διατύπωση του εν λόγω άρθρου και η μετάθεση ενός Ιατρού που υπηρετεί σε νησί για πέντε έτη να είναι στο εξής υποχρεωτική για την Πολιτεία. Το γεγονός αυτό είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μου χαρτί όταν επικοινωνώ με Ιατρούς που σκέφτονται να διοριστούν στην Πάρο: «…Έλα για πέντε χρόνια και μετά όποτε θέλεις βρίσκεσαι σπίτι σου διατηρώντας τον βαθμό σου…».

Είναι επίσης αναληθές το γεγονός ότι έγιναν προκηρύξεις και δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα της θητείας μου ως Επιστημονικού Διευθυντή (τα τελευταία 2 έτη), καμία απολύτως προκήρυξη δεν απέβη άγονη. Συγκεκριμένα: σε ότι αφορά την προκήρυξη Παιδιάτρου και Παθολόγου, γνωρίζω τα γεγονότα καλύτερα από τον καθένα καθώς ήμουν εισηγητής για την κατάταξη και την επιλογή των υποψηφίων. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Επιλογής Ιατρών έδωσα κυριολεκτικά μάχη μαζί με τον υποδιοικητή της ΔΥΠΕ κ. Αντύπα ο οποίος ήταν και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, (του οποίου η συμβολή ήταν αποφασιστική), με αποτέλεσμα και οι δύο Ιατροί να διοριστούν. Αυτό θεωρείται τεράστια επιτυχία καθώς για πολλά έτη τόσοι αγώνες και διαμαρτυρίες από τους κατοίκους της Πάρου δεν είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Ο Ορθοπεδικός κ. Χατζηαντωνίου διορίστηκε αμέσως, καλύπτοντας την θέση που προκήρυξε η ΔΥΠΕ μετά από δικό μου έγγραφο/εισήγηση όπου ζητούσα Ορθοπεδικό με Επίσημη Πιστοποίηση (μετά από εξετάσεις) στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή ιατρική (έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει πρωτοβάθμια επείγοντα όλων των ειδικοτήτων στην περίπτωση που δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμος ΓΙ ή Παθολόγος). Και αυτή η θέση καλύφθηκε άμεσα (χρειάζεται φυσικά προκήρυξη και μόνιμης θέσης σε αυτή την πολύ σημαντική ειδικότητα λόγω μεγάλου αριθμού ατυχημάτων). Τέλος, η ΓΙ κ. Καψάλη, άρχισε να εργάζεται στο ΚΥ Πάρου για πρώτη φορά το 2015 ως ειδικευόμενη μετά από απόφασή μου προς το Νοσοκομείο της Σύρου (με την ιδιότητα του Συντονιστή ΓΙ) και επίσης (προσφάτως) κατέλαβε χωρίς καθυστέρηση θέση επικουρικού ιατρού που προκηρύχθηκε. Με τον ίδιο τρόπο διορίστηκε και η μόνιμη Βιοπαθολόγος, ενώ αναμένεται μόνιμος Καρδιολόγος (άμεσα) αλλά και μόνιμος Ακτινολόγος.

Συμπεράσματα:

1. Όλες ανεξαιρέτως οι προκηρύξεις των τελευταίων δύο ετών καταλήφθηκαν από ιατρούς. Οι προσπάθειες της Επιστημονικής Διεύθυνσης θα συνεχιστούν αμείωτες  και στο μέλλον, χωρίς αυτό βέβαια να μπορεί να εξασφαλίσει ότι το άριστο ποσοστό της 100% κάλυψης των ήδη προκηρυγμένων θέσεων θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Σας υπενθυμίζω ότι ένας σημαντικός αριθμός θέσεων που προκηρύσσονται στο ΕΣΥ σήμερα όντως καταλήγουν άγονες, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος  και μειωμένης δεξαμενής ιατρών (πολλοί έχουν καταφύγει στο εξωτερικό)

2. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ισχυρότατο κίνητρο για διορισμό σε νησί (δεν είναι απολύτως απαραίτητο ο ιατρός που θα επιθυμήσει να διοριστεί να κατάγεται και από εκεί ή να έχει προαποφασίσει να εγκατασταθεί επί μακρόν εκεί)

3. Καλό είναι να συμμετέχουμε στη δημόσια διαβούλευση των Νομοσχεδίων. Που ξέρετε, μπορεί ο σχολιασμός σας να διαβαστεί ή ακόμη και να αλλάξει την Νομοθεσία ολόκληρης της χώρας  προς το καλύτερο!

Η δημόσια διαβούλευση του εν λόγω θέματος (μεταθέσεις ιατρών) μαζί με την αρχική διατύπωση του άρθρου, βρίσκεται εδώ (όπου μπορείτε να διαβάσετε και τα σχετικά σχόλια των ιατρών): http://www.opengov.gr/yyka/?p=1686

Σας ευχαριστώ,

Γ. Τζανίδης,

Επιστημονικός Διευθυντής  Κέντρου Υγείας Πάρου,

MSc Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας