Στα ύψη τα καύσιμα στα νησιά μας | Τι γίνεται σε Πάρο Αντίπαρο

OIL.jpg

Οι υψηλοί φόροι και η διεθνής αστάθεια ανεβάζουν υπέρμετρα τις τιμές των καυσίμων σύμφωνα με τους πρατηριούχους.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών διαπιστώνεται ότι η τιμή ξεπερνά το 1.95 ευρώ το λίτρο σε Σποράδες Κυκλάδες και σε Δωδεκάνησα ενώ η μέση τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης είναι η υψηλότερη που καταγράφεται τα τελευταία 5 χρόνια!

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων: «Στην άνοδο των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, από την γενικότερη πολύχρονη αστάθεια στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, στην οποία προστέθηκε και η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν από την συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος με το Ιράν οφείλονται οι σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων της τελευταίας περιόδου. Συγκεκριμένα οι τιμές του BRENT διαμορφώθηκαν στα 77,47 δολάρια το βαρέλι στις 10/5/2018, από τα 47,86 στις 8/6/2017, δηλαδή αύξηση 60% περίπου η οποία επηρεάζει αναλογικά την διαμόρφωση των τιμών λιανικής σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.».

Τέλος, η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει ακόμη ότι η βασική αιτία για τις υψηλές τιμές στην Ελλάδα είναι η φορολογία καθώς π.χ. σε ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης οι φόροι είναι περίπου 0,94 ευρώ. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία η χώρα μας έχει τον τρίτο υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη και την τρίτη υψηλότερη λιανική τιμή μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Πάρος

Στη σελίδα του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων η τιμή λίτρου αμόλυβδης 95 οκτανίων, που είχαν στις 21/5/18 τα πρατήρια της Πάρου, ήταν από 1,818 έως 1,840 ευρώ.

Για την τιμή λίτρου αμόλυβδης 100 οκτανίων η τιμή κυμαινόταν από 1,890 έως 2,090 ευρώ! Σημειώνουμε ότι η τιμή αυξάνεται στα πρατήρια του νησιού μας με γεωγραφική πρόοδο, δηλαδή, όσο πιο μακριά είναι το πρατήριο από την Παροικιά, τόσο «ανεβαίνει» και η τιμή…

Στην Αντίπαρο για την αμόλυβδη 95 οκτανίων η τιμή κυμαίνεται από 1,890 έως 1,930 ευρώ, ενώ για την αμόλυβδη 100 οκτανίων είναι στο 1,990 ευρώ.

Για το πετρέλαιο κίνησης στα 20 πρατήρια που έχουν δηλωθεί στο πρόγραμμα του παρατηρητηρίου τιμών από την Πάρο, η τιμή κυμαινόταν στις 21/5/2018 από 1,505 έως και 1,608 ευρώ! Στη δε Αντίπαρο η τιμή λίτρου για το πετρέλαιο κίνησης ξεκινάει από το 1,600 και καταλήγει στα 1,630 ευρώ.

Τέλος, σημειώνουμε ότι στα νησιά μας (που έτσι και αλλιώς η τιμή υγρών καυσίμων είναι από τις ακριβότερες της χώρας), σε διάστημα περίπου τριών μηνών έχουμε αύξηση έως και 0,10 ευρώ το λίτρο!

Οι ΗΠΑ…

Η κούρσα ανόδου των υγρών καυσίμων αποδίδεται στην αντίστοιχη πορεία στις διεθνείς αγορές του Μπρεντ και του αργού, και φυσικά στη χώρα μας και στην υψηλή φορολόγηση που υπάρχει. Μαζί με αυτά στα νησιά μας πρέπει να υπολογίσουμε και την έναρξη της θερινής σαιζόν…

Η φρενήρης τροχιά εδώ και τρεισήμισι μήνες επιταχύνθηκε από τότε που η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αποχωρήσει από τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά. Το κλίμα ήταν ήδη αρνητικό καθώς η Βενεζουέλα είχε μειώσει δραματικά την παραγωγή της.

Ερώτηση Ντ. Μπακογιάννη

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, καταγγέλλοντας «όργιο κερδοσκοπίας» στην αγορά των καυσίμων.

Επικαλούμενη στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων, η κ. Μπακογιάννη σημειώνει ότι «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όργιο κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών. Σε πολλές περιοχές της χώρας, η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης φτάνει τα 2 ευρώ, τη στιγμή που ο πανελλαδικός μέσος όρος στις 9 Μαΐου ήταν 1,593 ευρώ». Όπως τονίζει, «οι έλεγχοι στην αγορά είναι ανεπαρκείς και πολλοί πρατηριούχοι αυθαίρετα βάζουν «καπέλο» στον τιμοκατάλογο».

Ενδεικτική του προβλήματος, συνεχίζει η κ. Μπακογιάννη, «είναι η άνευ λόγου αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά τέσσερα λεπτά, μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της ανόδου της διεθνούς τιμής του βαρελιού, παρόλο που οι ποσότητες που διατίθενται στην ελληνική αγορά είχαν αγοραστεί στο παρελθόν, με πολύ χαμηλότερες τιμές. Το αποτέλεσμα είναι η κατακόρυφη αύξηση των περιπτώσεων αισχροκέρδειας που πλήττουν κυρίως την τσέπη των καταναλωτών».

Η κ. Μπακογιάννη καταγγέλλει απουσία των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών που, όπως τονίζει, «αφήνει πολλούς πρατηριούχους ανενόχλητους να νοθεύουν τα καύσιμα, να τα προμηθεύονται από τη μαύρη αγορά ή να τα πωλούν με «πειραγμένες» αντλίες, στερώντας έσοδα από τα δημόσια ταμεία».