Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία (Οδός Αρχιμ. Γεωργίου Σκαραμαγκά)

Γεννήθηκε στην Παροικιά το 1867 και πέθανε στις 23 Μαρτίου 1944. Ο Γεώργιος Σκαραμαγκάς, μεγάλωσε σ’ ένα περιβάλλον θρησκευτικής πίστης και αγάπης προς τον άνθρωπο. Έτσι, ακολούθησε το λειτούργημα του πατέρα του, ιερέα, Φιλίππου Σκαραμαγκά. 

Μετέβη στη Σύρο όπου μαθήτευσε στο ιερατικό σχολείο Ερμούπολης και στις 24/6/1883 επέστρεψε στο νησί του για να νυμφευτεί το 1891 την Άννα Κων. Ζησιμοπούλου. 

Το 1892 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και διορίστηκε στο ναό της Εκατονταπυλιανής. Μέσα σε τρεις μήνες χειροτονήθηκε ιερέας και το 1914 διορίστηκε αρχιερατικός επίτροπος Πάρου, μέχρι το 1932. Το 1935 έλαβε το οφίκιο, δηλαδή το αξίωμα του αρχιμανδρίτη. Στην Εκατονταπυλιανή θα λειτουργήσει 45 έτη και με την αποχώρηση του το 1937 θα τον διαδεχθεί ο ιερέας Κωνσταντίνος Χερουβείμ. 

Το όνομα του έχει συνδεθεί με τη δημιουργία του βυζαντινού μουσείου της Παροικιάς. Υπήρξε άγρυπνος φύλακας των εικόνων και ιερών κειμηλίων του νησιού μας, που μαζί με την Παριανή αρχαιολόγο, Ειρήνη Βαρούχα, συγκέντρωσαν και διαφύλαξαν, καθώς ήταν σκορπισμένα σε διάφορες απόμερες και αφύλακτες εκκλησίες, που ίσως σήμερα να μην υπήρχαν.

Πίστευε ακράδαντα ο εφημέριος της Κατοπολιανής, ότι διασώζοντας και διαφυλάττοντας αυτά, εκτελούμε χρέος ιερό. Διατηρούμε την εθνική και ιστορική μας συνείδηση και τη μαρτυρία του παρελθόντος που μας διδάσκει. Γι’ αυτό η αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, τον είχε διορίσει «έκτακτο επιμελητή αρχαιοτήτων».
           
(πηγές: «Παριανά» τευχ.16, 53).
Η οδός ξεκινάει από την οδό «Ιωάννη Καραβία», έως την οδό «Ευαγγελιστρίας».

Χριστόδουλος Α. Μαούνης
Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς