Ψήφισμα εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ Πάρου

Ο σύλλογος διδασκόντων του ΕΠΑΛ Πάρου δηλώνει την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργείου με την οποία δεν εγκρίνονται τα ολιγομελή τμήματα τομέων για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Πρόκειται για τους τομείς Δομικών, Πληροφορικής και Υγείας – Πρόνοιας και Ευεξίας της Β’ Τάξης που με μια αιφνιδιαστική απόφαση δε θα λειτουργήσουν  φέτος.

- Αυτό συμβαίνει σε ένα νησί στο οποίο δεν υπάρχει άλλο ΕΠΑΛ ούτε καμία άλλη δημόσια δομή επαγγελματικής – τεχνικής εκπαίδευσης. Επίσης είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης των μαθητών σε άλλα μεγαλύτερα νησιά στα οποία πιθανόν να υπάρχουν οι αντίστοιχοι τομείς που θέλουν να παρακολουθήσουν.

- Επισημαίνουμε ότι το ΕΠΑΛ Πάρου είναι η μοναδική δημόσια σχολική μονάδα επαγγελματικής εκπαίδευσης για τα δύο νησιά, την Πάρο και την Αντίπαρο.

- Τονίζουμε ότι η μη έγκριση των τομέων φέτος θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη μαθητική διαρροή και θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή φοίτησης στην επαγγελματική εκπαίδευση για τα δύο νησιά (Πάρος- Αντίπαρος)

- Οι συνέπειες της συρρίκνωσης της τεχνικής εκπαίδευσης δεν περιορίζονται μόνο σε αυτήν αλλά φέρνουν σημαντικές αλληλεπιδράσεις σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια) υποβαθμίζοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. 

Επειδή το συνταγματικό δικαίωμα των μαθητών να επιλέγουν τους τομείς που τους ενδιαφέρουν είναι αναφαίρετο, ζητούμε την έγκριση των τομέων σύμφωνα με τις αρχικές επιλογές των μαθητών.

Επιπλέον είναι αντίθετο με τις παιδαγωγικές μας αρχές να μεθοδεύσουμε με οποιοδήποτε τρόπο μεταφορά μαθητών από τον ένα τομέα στον άλλο, σεβόμενοι απόλυτα την επιθυμία των μαθητών και των οικογενειών τους για τους τομείς που επέλεξαν.

Στηm κατεύθυνση αυτή θα έχουμε δίπλα μας, τους γονείς, τους μαθητές και την τοπική κοινωνία.

Πάρος, 30/10/2016
Ο Σύλλογος Διδασκόντων ΕΠΑ.Λ. Πάρου