"Διαφωνίες" από τη "Φωνή της Πάρου"

Panem et circenses

Η λατινική φράση «panem et circenses» που ανάγεται στη ρωμαϊκή περίοδο, είναι πιο γνωστή ως «άρτον και θεάματα». Ο Ρωμαίος σατυρικός ποιητής, Ιουβενάλιος (53-135 μ.Χ.), έγραψε ότι ο αυτοκράτορας προσέφερε στο λαό στάρι και θεάματα στο αμφιθέατρο, με σκοπό να τους αποσπά από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Εκείνη η ιστορία γοήτευσε στους επόμενους αιώνες όλους τους ηγέτες λαών –και όχι μόνο- και έτσι, ακόμα και σήμερα, στις περιπτώσεις πολιτικής εξαθλίωσης η αντιμετώπιση από την εκάστοτε εξουσία είναι να δίνει στον λαό εφήμερες απολαύσεις και διασκεδάσεις.

Νάσερ

Ο Αιγύπτιος συνταγματάρχης, Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, κατέλαβε την εξουσία το 1952 με τη βοήθεια του στρατηγού Ναγκίμπ. Μετά από λίγους μήνες, ο Νάσερ, εξόρισε τον Ναγκίπ (όχι που θα τον είχε «συνέταιρο» στην εξουσία). Ο Νάσερ υποσχέθηκε για να εδραιώσει το καθεστώς του τα πάντα. Μα τα πάντα! Ένα πράγμα σαν τον Γιωργάκη Παπανδρέου που έλεγε: «Έλληνες, λεφτά υπάρχουν!». Ο καιρός περνούσε και οι Αιγύπτιοι έβλεπαν ότι τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε ο Νάσερ δε γινόταν και τελικά, ήταν μεγάλος ψεύτης ο στρατιωτικός τους ηγέτης. Όταν η δυσαρέσκεια μεγάλωσε ο Νάσερ χρησιμοποίησε ένα παλιό όραμα των Αιγυπτίων. Δηλαδή, το φράγμα του Ασουάν, το οποίο θα άλλαζε τη μοίρα της χώρας δίνοντας άφθονο νερό στην Αίγυπτο.

Νάσερ 2

Τα χρόνια περνούσαν, τίποτα δε γινόταν και η προπαγάνδα Νάσερ κατέρρεε. Τότε ο Αιγύπτιος ηγέτης άρχισε άλλο τροπάριο και άρχισε να λέει ότι τον πολεμούσαν οι «ιμπεριαλιστές», «οι εκμεταλλευτές των λαών» κλπ. Έτσι, αυτός ουσιαστικά δημιούργησε τον «λαϊκό εθνικισμό», με βασικό στοιχείο το φράγμα του Ασουάν! Ο «λαϊκός εθνικισμός» κέρδισε πολλούς οπαδούς εκείνη την εποχή. Μεταξύ εκείνων που θαύμαζαν τον λαϊκό εθνικισμό του Νάσερ, ήταν και οι πρωταίτιοι της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα, το 1967. Μάλιστα, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε το παρατσούκλι «Νάσερ». Η μέθοδος του Νάσερ διδάσκεται πλέον σε πανεπιστημιακό επίπεδο, τόσο στις σχολές επικοινωνίας, όσο και στις πολιτικές επιστήμες. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο στη διεθνή ιστορία ο Νάσερ να έχει «περάσει» ως μεγάλος ηγέτης που έκανε τα πάντα για το λαό του, ή με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις!

Νάσερ 3

Τελικά, το φράγμα του Ασουάν άρχισε να λειτουργεί το 1970 με τη γενναία χορηγία του Νικήτα Χρουστσόφ και της Σοβιετικής Ένωσης. Μαζί με το φράγμα δημιουργήθηκε μία από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου, με το όνομα του Νάσερ φυσικά και οδήγησε το γειτονικό Σουδάν στις αρνητικές του συνέπειες, λόγω της εκτροπής των υδάτων του Νείλου. Το Σουδάν σήμερα είναι άνυνδρο. Τέλος, επί εποχής Νάσερ χάθηκε και η ελληνική κοινότητα της Αιγύπτου, που το 1940 ανέχονταν σε 250.000 άτομα. Μαζί με την ελληνική κοινότητα χάθηκε και ένας μεγάλος οικονομικός πνεύμονας για τη χώρα μας, που ήταν τα εργοστάσια που διατηρούσαν εκεί οι Έλληνες και οι εκατοντάδες εθνικοί ευεργέτες εξ Αιγύπτου.

«Μακεδονικό»

Η ΝΔ έχει «ενθουσιάσει» τους πάντες με απίστευτες κινήσεις της το τελευταίο χρονικό διάστημα. Από τη μία, η ΝΔ διαγράφει το ένα μετά άλλο στέλεχός της διότι υπέπεσαν σε «ακραίες δηλώσεις» και από την άλλη δηλώνει «όχι» για τη διευθέτηση του κράτους των Σκοπίων, μέσα στη Βουλή. Η Ντόρα Μπακογιάννη ως υπουργός Εξωτερικών ήταν αρχιτέκτονας της λύσης μίας ονομασίας με το συνθετικό «Μακεδονία». Μία λύση, την οποία επισήμως παρουσίασε στα υπουργικά συμβούλια ως κυβερνητική θέση, με τη στήριξη του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Ακόμα, η Ντ. Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, ήταν εκείνη που έβαλε την υπογραφή της κάτω από το πρώτο κείμενο που αποκαλούσε την πΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επίσης, σε συνέντευξή της απάντησε με ένα μονοκόμματο «ναι», στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν αποδέχεται σύνθετη ονομασία με το όνομα Μακεδονία και μπροστά τον προσδιορισμό «Νέα» ή «Άνω».

«Μακεδονικό» 2

 Ο Κώστας Καραμανλής στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, το 2008, έκανε αναφορά και σε «άλλες Μακεδονίες» πλην της ελληνικής. Ο Αντώνης Σαμαράς, που είχε ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή ήταν υποχωρητική στο θέμα των Σκοπίων, υπήρξε ο πρώτος ο οποίος υπέγραψε συμφωνία και αποκαλούσε την πΓΔΜ «Δημοκρατία της Μακεδονίας», τον Δεκέμβριο του 1991. Με λίγα λόγια για να βγάλεις άκρη στη «φιλοσοφία» της ΝΔ στην υπόθεση, είναι σαν να θέλεις να βρεις μόνος σου τα έξι νούμερα του Λόττο σε πενταπλό τζακ ποτ!

ΝΔ

Η ΝΔ (Κούλη), φυσικά δεν κάνει τίποτα άλλο στο παραπάνω θέμα παρά λαϊκισμό, καθώς είναι φανερό ότι ο μεγάλος κορμός των ψηφοφόρων της δε συμφωνεί με καμία ονομασία του γειτονικού κράτους που θα εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία». Τώρα θα μου πείτε πώς συμφωνεί ο κόσμος, της έτσι και αλλιώς συντηρητικής κεντροδεξιάς παράταξης, με την επίσημη συμμετοχή του κόμματός τους στο Gay Pride (φεστιβάλ υπερηφάνειας). Ε; Ίσως γιατί ο λαϊκισμός, ο αποπροσανατολισμός και το «άρτος και θεάματα» είναι αλληλένδετα μαζί με την καρέκλα της εξουσίας!

Πάρος

Και επειδή θα το ξεχνούσα με την υπερ-απλουστευμένη ανάλυση περί άρτου και θεαμάτων, αποπροσανατολισμού και λαϊκισμού, να θυμίσω ότι με επίσημη ανακοίνωση του δήμου Πάρου η λίμνη στον Δρυό θα έχει ψαράκια και πάπιες! (Γατάκι Νάσερ!).