Όλη η συνέντευξη Κωβαίου στη Φ.τΠ. για το διαδίκτυο και τις εντάσεις σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης

Ο Μ. Κωβαίος…

για το παριανό διαδίκτυο

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, παραχώρησε στη «Φ.τΠ», μία θεματική συνέντευξη για το παριανό διαδίκτυο, τις ηλεκτρονικές σελίδες του τόπου μας, καθώς και τα τελευταία συμβάντα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Η συνέντευξη του κ. δημάρχου έχει ως εξής:

Πως ανταποκρίνεται ο δήμος Πάρου στις ανάγκες της σημερινής ψηφιακής εποχής;

Μ.Κ.: «Το διαδίκτυο σήμερα είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος ανεύρεσης πληροφοριών και η παρουσία του δήμου σε αυτό οφείλει να είναι διευρυμένη και συνεχής. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, με ναυαρχίδα της διαδικτυακής μας παρουσίας την ιστοσελίδα paros.gr η προσπάθειά μας παραμένει ατελής.

Οι δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν είναι πολλές και η ύπαρξη ενός συμπλέγματος ιστοσελίδων και social media που θα χαρακτηρίζεται από συνεχή ενημέρωση, συνέπεια και σταθερότητα αναμένεται να βελτιώσει την επαφή μας με τους πολίτες και τους επισκέπτες της Πάρου».

Ποια είναι η σημερινή παρουσία του δήμου Πάρου στο διαδίκτυο;

Μ.Κ.: «Η τουριστική του πύλη του Δήμου Πάρου στη διεύθυνση paros.gr παρέχει εκτενείς πληροφορίες για το νησί μας και προβάλλει τις ομορφιές και τη μοναδικότητα του. Χιλιάδες χρήστες, από την Ελλάδα και κυρίως από τις κορυφαίες τουριστικές αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία κ.α.) μπορούν να ενημερώνονται για τα αξιοθέατα (μνημεία, μουσεία, παραλίες, οικισμούς), τις παραλίες, τη διατροφή, τον πολιτισμό, τη φύση, την καθημερινότητα των ανθρώπων, την ιστορία της περιοχής μας και τις διάφορες μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Η λειτουργία της ιστοσελίδας αυτής αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη τουριστική προβολή της εικόνας της Πάρου και να βοηθήσει τα μέγιστα στη προώθηση του τουριστικού προϊόντος της σε επιλεγμένες αγορές και ομάδες δυνητικών επισκεπτών από όλον τον κόσμο. Σήμερα είναι σε τρείς γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά, και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι πληροφορίες θα παρέχονται και σε άλλες τρεις, Γερμανικά, Ιταλικά και Κινέζικα. Τέλος στα πλάνα μας είναι αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία για άλλες δύο γλώσσες. Επίσης, ήδη έχουμε ζητήσει από τις τοπικές κοινότητες και συλλόγους να μας υποβάλλουν ιδέες και προτάσεις για τον εμπλουτισμό της σε υλικό.

Παράλληλα λειτουργεί το dimos.paros.gr που στην ουσία πρόκειται για Διοικητική ιστοσελίδα με καθημερινές αναρτήσεις Διοικητικού περιεχομένου. Εδώ υπάρχουν πληροφορίες που αφορούν τη διοίκηση και τους εκπροσώπους του Δήμου (δήμαρχος - μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου) τις υπηρεσίες του δήμου, τις επιχειρήσεις του και τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Είμαστε σε διαδικασία εκσυγχρονισμού και ριζικής αναβάθμισης της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, εικαστικά όσο και δομικά και φιλοδοξούμε, εντός τους έτους, εκτός από ενημέρωση, να περιλαμβάνει διαδικασίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, πληροφορίες που αφορούν τους δημότες, αποστολή newsletter αλλά κυρίως να υπάρξει η δυνατότητα για τον πολίτη να διεκπεραιώνει ηλεκτρονικά τις υποθέσεις του, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθεί τα αρμόδια γραφεία του δήμου.

Τέλος, πρόσφατα, δημιουργήθηκε το blog dimosparou.blogspot.gr, το οποίο έχει καθημερινές αναρτήσεις πληροφοριακού περιεχομένου για τις δραστηριότητες του δήμου που απευθύνονται περισσότερο στην ενημέρωση των δημοτών. Η διαδικτυακή παρουσία του δήμου μας σε αυτό είναι επίκαιρη και στο πλαίσιο μίας επίσημης ενημέρωσης για τις δράσεις και τα δρώμενα του δήμου. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες της Πάρου».

Social Media

Τα τελευταία χρόνια και τα Social media όπως το facebook έχουν μπει στην καθημερινότητά μας. Εκεί, ο δήμος Πάρου, δεν έχει τόσο καλή παρουσία, οι δημοσιεύσεις που υπάρχουν είναι χωρίς νεότερη ενημέρωση. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό;

Μ.Κ.: «Η αλήθεια είναι ότι το facebook στην επαγγελματική του χρήση, αποτελεί μια πραγματικότητα γρήγορης ενημέρωσης. Ο δήμος Πάρου απέκτησε στο παρελθόν παρουσία και στην συγκεκριμένη πλατφόρμα και μάλιστα με το facebook.com/MunicipalityofParos/ που είχε αναρτήσεις και θεματολογία που αφορούν την τουριστική ματιά επισκεπτών και κατοίκων. Επίσης, έχει λογαριασμό στο Twitter ως «Paros Municipality» και στο Pinterest ως «Imagine Paros».

Όμως, δυστυχώς η έλλειψη προσωπικού εμπόδισε μέχρι σήμερα την εύρυθμη λειτουργία τους και δε μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρουν. Πρόθεσή μας είναι αυτό να αλλάξει στο άμεσο μέλλον, τα προβλήματα αυτά να ξεπεραστούν και η διαδικτυακή παρουσία του δήμου Πάρου να αποκτήσει επιτέλους μια εικόνα αντάξια της ταυτότητας και του κύρους του τόπου μας.

Εργαζόμαστε συνεχώς για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δήμου μας με γνώμονα την εξυπηρέτηση του Πολίτη και την ενημέρωση των επισκεπτών του νησιού μας, και από αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις νέες δυνατότητες και την προοπτική που μας προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο».

κ. δήμαρχε, πού αποσκοπεί η δημιουργία του νέου χώρου διαδικτυακής επικοινωνίας του δήμου Πάρου με τους πολίτες (https://dimosparou.blogspot.gr/).

Μ.Κ.: «Αν και τυπικά η ισηγορία, δηλαδή η ισότητα στο δικαίωμα του λόγου, ανήκει

σε όλους τους πολίτες, στην πράξη τη δυνατότητα αυτή την έχουν λίγοι. Η δημιουργία αυτής της διαδικτυακής πύλης δίνει τη δυνατότητα να ακουστεί η άποψη και η γνώμη κάθε πολίτη της Πάρου. Και είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του καθένα μας, να αναζητά την αλήθεια και να κρίνει, να διαφωτίζει με τις γνώσεις και απόψεις του το κοινωνικό πλαίσιο, και να αναλαμβάνει ενεργητικούς ρόλους στα δρώμενα του τόπου του. Δεν έχει σημασία αν η ιδέα του πραγματοποιηθεί ή η παρέμβασή του εισακουστεί. Δεν είναι όλα εφικτά. Σημασία έχει ότι συμμετέχει. Έτσι πρέπει να κάνουμε όλοι μας ανεξαρτήτως εργασίας ή σε όποιο επίπεδο «μόρφωσης» κι αν έχουμε φτάσει».

Με αφορμή το επίπεδο «μόρφωσης» που αναφέρατε και επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για αυτό, ποια είναι η άποψή σας για το αν παίζει ρόλο στην εκπροσώπηση κάποιου στα κοινά;

Μ.Κ.: «Ο καθένας έχει δικαίωμα να συμμετέχει στα κοινά και εφαλτήριο για τη συμμετοχή του στις τοπικές εκλογές πρέπει να είναι κυρίως οι καλές προθέσεις που καθείς από εμάς έχει για να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Άλλωστε ποιος μας εγγυάται ότι οι «μορφωμένοι» θα έχουν επιτυχίες στα κοινά.

Βασικά στοιχεία κατά τη γνώμη μου για να ασχοληθείς με τα κοινά και να προσφέρεις πραγματικά είναι η αγάπη για το νησί και τους ανθρώπους του, η γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και αναγκών και κυρίως το ανιδιοτελές ενδιαφέρον για τα κοινωνικό σύνολο».

Το επεισόδιο

Πρόσφατα διαδικτυακά δημιουργήθηκε φραστικό επεισόδιο στο οποίο συμμετείχε και σύμβουλος του συνδυασμού σας. Θα θέλατε να τοποθετηθείτε σε αυτό;

Μ.Κ.: «Μπορώ να καταλάβω τι νιώθει ένας άνθρωπος που βάλλεται συνεχώς ενώ εργάζεται αφιλοκερδώς για το σύνολο και αφιερώνει χρόνο από την εργασία του και την οικογένειά του, ενώ παράλληλα δέχεται συνεχώς πυρά ενίοτε κακοπροαίρετα.

Τις περισσότερες φορές αυτό φέρνει κούραση, κυρίως ψυχολογική, η οποία εκδηλώνεται διαφορετικά στον καθένα μας και όχι πάντα με κομψό τρόπο.

Σαφώς όμως και δε συμφωνώ με τον τρόπο που εκφράστηκε η αγανάκτηση του συμβούλου μου. Όταν κάποιος ασχολείται με τα κοινά σίγουρα εκτίθεται δημόσια και ο λόγος του έχει αλλιώτικη βαρύτητα. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην εκφορά του λόγου και των απόψεών μας».

Κατά τη γνώμη σας οι πολίτες της Πάρου ενδιαφέρονται για τα κοινά και τα προβλήματα του νησιού και της τοπικής κοινωνίας;

Μ.Κ.: «Ευτυχώς για τον τόπο μας και την μικρή κοινωνία μας οι περισσότεροι συμμετέχουν στα κοινά. Υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνουν χρόνο που δεν τους περισσεύει για να προσφέρουν το καλύτερο που μπορούν  στους συλλόγους που συμμετέχουν και στα πολιτιστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται.

Στην Πάρο οι περισσότεροι διαθέτουν εαυτούς παρακινούμενοι μόνο από την αγάπη τους για την περιοχή τους με πρόσφατο παράδειγμα τη μεγάλη κινητοποίηση για την αποπεράτωση των εργασιών στο νέο αεροδρόμιο Πάρου, τις δοθείσες δωρεές και την εθελοντική εργασία ενός μεγάλου αριθμού πολιτών. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν τον τόπο, ο καθένας από το δικό του μετερίζι και με τον δικό του τρόπο».

Μέσα Μαζικής Δικτύωσης

Για να επιστρέψουμε στη λειτουργία του νέου δικτυακού τόπου του δήμου Πάρου. Δε σας φοβίζει μήπως η κριτική που ασκείται σήμερα στα μέσα μαζικής δικτύωσης πάρει πλέον επίσημη μορφή μέσα από τη δημοσίευση των σχολίων και παραπόνων των πολιτών στον ιστοχώρο του δήμου;

Μ.Κ.: «Η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα κάθε πολίτη. Ως δημοτική αρχή μας ενδιαφέρει η άμεση συμμετοχή όλων στη συζήτηση και τη διαμόρφωση των δρώμενων του τόπου μας καθώς και στη λήψη των αποφάσεων.

Η παραγωγή «απαίδευτων» πολιτών, που φροντίζουν μόνο το ιδιωτικό τους συμφέρον και η συμμετοχή τους στα κοινά περιορίζεται μόνο στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου, μας βρίσκει αντίθετους. Και σαφώς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε όλες τις κριτικές, καλοπροαίρετες και κακοπροαίρετες απ’ όπου κι αν προέρχονται. Είμαστε έτοιμοι να αφουγκραστούμε και να μετατρέψουμε σε δημιουργία τις ανησυχίες και τα προβλήματα των πολιτών της Πάρου. Διαφορετικά το μέλλον τόσο το δικό μας όσο και των επερχόμενων γενεών προβλέπεται ζοφερό.

Ως Δημοτική Αρχή δεν αποσκοπούμε να διασπάσουμε την κοινωνία ούτε να επιβάλλουμε την άποψή μας και τις «βλέψεις» μας. Ούτε επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μία άβουλη και φοβισμένη κοινωνία πολιτών.

Η παρρησία και η ισηγορία επιβάλει την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση και όχι την διαστρεβλωμένη υπό τύπον θεάματος παραταξιακή ή/και πολιτική αντιδικία».

ΠΗΓΗ: Έντυπη Έκδοση «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ»