Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός Στρατή Νικήτα Αλιπράντη

Γεννήθηκε στη Μάρπησσα από τον Νικητάκη και την Κατίγκω και γαλουχήθηκε μαζί με τα πέντε αδέλφια του σ’ ένα ζεστό και ευυπόληπτο οικογενειακό περιβάλλον. Σύζυγος του ήταν η Αργυρώ Ραγκούση με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. 

Άσκησε το ιατρικό λειτούργημα επί 42 χρόνια με αγάπη. Απαρνήθηκε μια λαμπρή σταδιοδρομία ως επιστήμονας στην Αθήνα, για να προσφέρει τις υπηρεσίες στους συντοπίτες του, πάντα έτοιμος να αντιμετωπίσει και το πιο δύσκολο περιστατικό με επιτυχία, μέσα σε αντίξοες συνθήκες. 
Αναρίθμητες φορές σηκωνόταν τη νύχτα για να πάει με το άλογο στο πιο απομακρυσμένο σημείο του νησιού. Ιατρείο στην Παροικιά είχε στο σπίτι της «Μαντώς Μαυρογένη», μετά την οδό «Σκόπα» και στο τέλος επί της οδού «λοχαγού Αντωνίου Κορτιάνου», στην οικία Μάτσα και μετέπειτα Πεσκεντζή.

Τα πρώτα του βήματα στην πολιτική τα έκανε ως πρόεδρος της κοινότητας Μάρπησσας, υποδεικνύοντας λύσεις με όραμα που προπορεύεται ακόμα και της εποχής μας. Η σταδιοδρομία του στο κοινοβούλιο άρχισε το 1946 και εκλεγόταν αδιάλειπτα επί 20 χρόνια. Υπήρξε ο αναμορφωτής της Πάρου και μια σειρά σπουδαίων αναπτυξιακών έργων φέρουν τη σφραγίδα του όπως η επαρχιακή οδός Παροικιάς-Μάρπησσας, η χάραξη του περιφερειακού, ο υγειονομικός σταθμός Παροικιάς, η διαμόρφωση των λιμένων, το πρώτο «Ξενία», οι αναδιαρθρώσεις στην αλιεία, γεωργία και κτηνοτροφία, κ.α. 

Με τον φλογερό πατριωτισμό που τον διακατείχε, συμμετείχε ενεργά στα χρόνια της κατοχής και για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα, τιμήθηκε από τη Λέσχη Καταδρομέων και Ιερολοχιτών.
Πέθανε στις 6 Ιουλίου 1969.   

πηγές: Αρχείο οικογένειας Στρατή Νικ. Αλιπράντη.
Η οδός του ξεκινάει από την οδό «Νικολάου Στέλλα» έως το αδιέξοδο στη συνοικία «Βαγιά». 

Χριστόδουλος Α. Μαούνης
Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς