Θέματα τουρισμού στο Π. Λιβάδι

Μία ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της δημοτικής κοινότητας Μάρπησσας, με τους επαγγελματίες τουρισμού στις περιοχές: Π. Λιβάδι, Λογαράς και Πούντα, στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Πιο συγκεκριμένα η πρόεδρος της κοινότητας, κ. Α. Αντωνοπούλου, στην εισήγησή της σημείωσε ότι η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε: «[…] προκειμένου από κοινού να χαρτογραφήσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας τη θερινή περίοδο και να συζητήσουμε για πιθανές λύσεις στα όποια προβλήματα καταγράψουμε». Σημειώνουμε ότι παρόμοια συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και για την περιοχή Δρυού, Χρυσής Ακτής, Τσερδάκια, Μπουτάρι, Άσπρο Χωριό και Πυργάκι.

Η κ. πρόεδρος στην εισήγησή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

Εξεύρεση χώρου στάθμευσης: «Οι ενέργειές μας ήταν άμεσες. Με απόφαση-αίτηση του συμβουλίου μας ζητήσαμε χώρο για στάθμευση στο Π. Λιβάδι. Μετά από διαδικασίες, αποφάσεις, επαναλαμβανόμενες αποφάσεις και διαδικασίες, φτάσαμε επιτέλους αρχές Αυγούστου στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ίσως για πρώτη χρονιά να μην είχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, λόγω του ότι δεν υπήρχε χρόνος να οργανώσουμε την κατεύθυνση των αυτοκινήτων σ’ αυτό. Ευελπιστούμε όμως ότι από την επόμενη χρονιά ο χώρος αυτός θα είναι πολύτιμος για το Πίσω Λιβάδι και ότι κανένα αυτοκίνητο δεν θα σταθμεύει μέσα στους δρόμους δημιουργώντας τα γνωστά φετινά προβλήματα (…)».

Για το χώρο πρόσβασης από το χώρο στάθμευσης στο Π. Λιβάδι: «Ήδη το συμβούλιο της δημοτικής Κοινότητας έχει αποφασίσει τη διαμόρφωση του βόρειου αλσυλλίου με την δημιουργία πεζόδρομου μέσα από αυτό και φωτισμό του τις βραδινές ώρες, ώστε η διέλευση από αυτό τον χώρο να είναι ασφαλής (…)».

Αγωγός ομβρίων: «Εκτελέστηκε το έργο της απορροής των ομβρίων δια μέσω του δημοτικού χώρου στάθμευσης και κλείστηκε-σφραγίστηκε ο παλιός αγωγός».

Δημοτικός χώρος στάθμευσης: «Διαμορφώθηκε, ευπρεπίστηκε και καλλωπίστηκε ο χώρος στάθμευσης του Π. Λιβαδιού, παρουσιάζοντας μια καλύτερη εικόνα στους επισκέπτες».

Κυκλοφοριακό: «Από το Νοέμβρη του 2015 το συμβούλιό μας έχει πάρει απόφαση για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και στο Π. Λιβάδι – Λογαρά με μονοδρομήσεις που την περίοδο αιχμής (Ιούλιο – Αύγουστο). Η απόφαση αυτή δεν έχει συζητηθεί – εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Πάρου και δεν έχει ισχύ. Πιστεύουμε ότι το Δ.Σ. θα το πράξει πριν από το επόμενο καλοκαίρι».

WC λιμανιού: «Καθαρίστηκαν – επισκευάστηκαν - ευπρεπίστηκαν για να είναι επισκέψιμα τα WC λιμανιού στο Πίσω Λιβάδι».

Οδικά σήματα: «Τοποθετήθηκαν απαγορευτικά στάθμευσης σε όλο το μήκος του επαρχιακού δρόμου Πίσω Λιβάδι – Λογαρά καθώς και σήματα ενδεικτικά των χώρων στάθμευσης».

Διαγράμμιση χώρων στάθμευσης: «Με έγγραφό μας τόσο τον Σεπτέμβρη του 2015 αλλά και στις αρχές του φετινού Σεπτέμβρη έχει ζητηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου η διαγράμμιση των χώρων στάθμευσης σε Π. Λιβάδι και Λογαρά. Ελπίζουμε να έχει πραγματοποιηθεί πριν από το Πάσχα του 2017».

Άγ. Νικόλαος: «Από το προσωπικό της κοινότητας καθαρίστηκε και ευπρεπίστηκε όλος ο χώρος μπροστά από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου στο Π. Λιβάδι».

Κλείσιμο λιμανιού: «Τοποθετήθηκε ηλεκτρονική μπάρα για τον έλεγχο της κυκλοφορίας προς το λιμάνι του Π. Λιβαδιού τις βραδινές ώρες» (Ευχαριστίες στον Γιάννη Νικολαΐδη για την εθελοντική προσφορά του και στην Αθηνά Περαντινού για την παροχή ρεύματος).

Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης Λογαρά: «Το συμβούλιό μας έχει αποφασίσει την κατά το δυνατόν διαμόρφωση και ευπρεπισμό του χώρου στάθμευσης στο Λογαρά, όπως επίσης και για τον ηλεκτροφωτισμό της παραλίας από Γρ. Μελανίτη μέχρι Πάρος Ινν στο Λογαρά».

Πεζόδρομος Πίσω Λιβάδι – Λογαρά: «Έχουν γίνει επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για να επανέλθει στην επιφάνεια το θέμα του πεζόδρομου Π. Λιβάδι Λογαρά. Ένα έργο που είχε προταθεί πριν από 10 χρόνια, είχε γίνει ένα σχέδιο – προμελέτη από τις Υπηρεσίες του ΕΟΤ, αλλά πέραν αυτού τίποτε άλλο (…)».

Παλιός ξενώνας Μάρπησσα: «Με απόφαση του συμβουλίου της Δ.Κ. και του δημοτικού συμβουλίου Πάρου έχουν ξεκινήσει ενέργειες για την αξιοποίηση του παλιού ξενώνα και του περιβάλλοντα χώρου του».

Επαναλειτουργία γραφείου πληροφοριών στη Μάρπησσα: «Ήδη έχει ολοκληρωθεί το έργο της ανακατασκευής και διαμόρφωσης του πρώην γραφείου πληροφοριών στην πλατεία των Μύλων στη Μάρπησσα. Το συμβούλιό μας έχει αποφασίσει με την 5/2015 απόφασή του την επαναλειτουργία του ως γραφείο που θα παρέχει πληροφορίες στους τουρίστες τους θερινούς μήνες (…)».

Πανηγύρι Αναλήψεως: «Φέτος έγινε προσπάθεια με την συνεργασία των επαγγελματιών για αναβάθμιση του πανηγυριού. Πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή στέφτηκε με επιτυχία και για την επόμενη χρονιά πιστεύουμε ότι θα παρουσιάσουμε κάτι ακόμη καλύτερο (…)».

Θέματα λιμανιού: «α) Συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο «ενίσχυση λιμενοβραχίονα του λιμανιού Π. Λιβάδι» β) έχει προβλεφθεί πίστωση 15.000,00 ευρώ για την αποκατάσταση ρωγμής που έχει γίνει στο νέο λιμάνι – αλιευτικό καταφύγιο γ) Θα γίνει άμεσα η αντικατάσταση των κατεστραμμένων «πίλαρς» στο μεγάλο λιμάνι δ) Η υπόθεση της αντικατάστασης των ελαττωματικών φωτιστικών σωμάτων του λιμανιού είναι σε εξέλιξη στα δικαστήρια ε) θα γίνει διαμόρφωση χώρου αναμονής στο λιμάνι του Πίσω Λιβαδιού».

Οι επαγγελματίες

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους παρευρισκόμενους οι οποίοι έθεσαν στο συμβούλιο τα παρακάτω θέματα και προβληματισμούς:

1. Αναφέρθηκε το θέμα της σπηλαίωσης κάτω από το ναό του Αγ. Νικολάου και τους κινδύνους που ενέχει το θέμα αυτό. Ζητήθηκε να γίνουν έργα για την προστασία του και επίσης να ληφθούν μέτρα για τον αποκλεισμό του χώρου από παιδιά τα οποία όλο το καλοκαίρι συγκεντρώνονται εκεί.

2. Τέθηκε το θέμα της κατάστασης του παράλληλου στον κεντρικό δρόμο του Πίσω Λιβαδιού (πίσω δρόμος) στον οποίο τρέχουν νερά από τα αιρκοντίσιον, υπάρχουν καλώδια του ΟΤΕ εκτεθειμένα, το χαντάκι στη μέση του δρόμου είναι πολύ βαθύ και δημιουργεί πρόβλημα στους πεζούς, ζητήθηκε ο καθαρισμός και καλλωπισμός του χώρου πίσω από τα καταστήματα και η απομάκρυνση των αντικειμένων που υπάρχουν εκεί.

3. Ζητήθηκε ο φωτισμός του χώρου της παιδικής χαράς

4. Επίσης, ζητήθηκε να γίνουν διαγραμμίσεις στους χώρους στάθμευσης γιατί η άναρχη στάθμευση μειώνει τις διαθέσιμες θέσεις. Ακόμα, ζητήθηκε να καθοριστεί χώρος στάθμευσης των οχημάτων των επαγγελματιών και του προσωπικού των επιχειρήσεων η πλατεία του λιμανιού.

5. Να γίνει επιδιόρθωση (αποκατάσταση της κακοτεχνίας) του επαρχιακού δρόμου στο σημείο που έγινε η διέλευση του αγωγού ομβρίων, διότι έχει δημιουργηθεί σαμαράκι. Επίσης, να τοποθετηθεί σχάρα στο σημείο εκροής του αγωγού και να απομακρυνθούν οι πέτρες που υπάρχουν εκεί.

6. Ζητήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια και να διατεθεί κάθε μέσο για να μην ξανασταθμεύσει όχημα πάνω στον κεντρικό δρόμο σε όλο το μήκος του από το αλσύλλιο Πίσω Λιβαδιού μέχρι και τον Λογαρά καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού ώστε να πετύχει και το μέτρο της μονοδρόμησης και να μην υπάρχει αυτή η φοβερή ηχορύπανση από τις κόρνες λεωφορείων και αυτοκινήτων όταν αδυνατούν να περάσουν.

7. Μεγάλο θέμα δημιουργείται το καλοκαίρι με τα σκάφη αναψυχής που ελλιμενίζονται στο Πίσω Λιβάδι, καταναλώνουν ασύστολα νερό και πλένουν τα σκάφη με απορρυπαντικά ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες στην θάλασσα καθιστώντας απαγορευτικό το κολύμπι στην παραλία του Π. Λιβαδιού

8. Ζητήθηκε να τοποθετηθούν πινακίδες με την ένδειξη «ΛΟΓΑΡΑΣ – ΕΙΣΟΔΟΣ 1η» «ΛΟΓΑΡΑΣ – ΕΙΔΟΔΟΣ 2η» «ΛΟΓΑΡΑΣ – ΕΙΔΟΔΟΣ 3η» στις εισόδους του Λογαρά, ώστε οι επαγγελματίες να κατευθύνουν σωστά τους πελάτες τους.

9. Έγινε αναφορά για τα καταστήματα που βρίσκονται επί του κεντρικού δρόμου προς το λιμάνι, πως όταν κλείνει ο δρόμος μετά τις 8μμ, βγάζουν και άλλα τραπέζια καταλαμβάνοντας όλους τους χώρους, επίσης ότι τοποθετούν ανεξέλεγκτα πινακίδες, σταντ και γλάστρες καθιστώντας δυσχερή την διέλευση των πεζών. Επίσης ότι τα απορρίμματα από το σκούπισμα των χώρων τα ρίχνουν στην θάλασσα. Έγινε επίσης αναφορά για την κατάσταση που επικρατεί στον πίσω δρόμο από τα καταστήματα αυτά.

Τέλος, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας δεσμεύτηκε ότι τα θέματα αυτά που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους επαγγελματίες στη συνάντηση, θα συζητηθούν σε προσεχή συνεδρίαση και θα εξεταστούν για να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες.