Παριανές Μνήμες: Η ανακύκλωση μίας άλλης εποχής

Η επαναχρησιμοποίηση επιτυγχάνει πιο αποτελεσματικά τους στόχους μείωσης των αποβλήτων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σε σχέση με την ανακύκλωση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει πάντα να επιλέγουμε πρώτα την επαναχρησιμοποίηση και στη συνέχεια την ανακύκλωση.

Ας θυμηθούμε λίγο, τι επαναχρησιμοποιούσαμε στις αρχές του 20ου αιώνα και μέχρι τη βιομηχανική εξέλιξη:

- Βάζα, πηγαίναμε με τα βάζα στο μπακάλικο και αφού έπαιρνε το απόβαρο τα γέμιζε με πελτέ, μαρμελάδα, μέλι, γλυκό κουταλιού, ταχίνι, σουσάμι, καφέ, κομπόστα, κ.α.

- Βαρέλι μεταλλικό, από πετρέλαιο συνήθως το χρησιμοποιούσαν, για νερό βρόχινο, για νερό στην οικοδομή, για αποθήκευση σιτηρών και άλλων καρπών, κομμένο στη μέση για το πότισμα των ζώων και για γλάστρες, για σπιτάκι οικόσιτων, με μικρές μετατροπές για ψησταριά, για φούρνο και για σόμπα. Ακόμα και για παιχνίδι κατρακύλα. 

- Βιβλία, περιοδικά όταν τα βαριόμασταν, τα δανείζαμε ή τα δωρίζαμε σε ένα σχολείο, σε μια βιβλιοθήκη, σε ιατρείο, σε οδοντιατρείο, σε ξενοδοχείο, σε καφενείο, σε κουρείο, σε οποιοδήποτε χώρο που μπορείς να περιμένεις διαβάζοντας κάτι.  

- Γυάλινο μπουκάλι, νταμιτζάνα, για κρασί, ούζο, λάδι, πετρέλαιο, οινόπνευμα καθαρό ή φωτιστικό, βυσσινάδα, πετιμέζι, χυμό συμπυκνωμένο, κ.α.

- Εφημερίδες, μετά τα πρώτα διαβάσματα, ως υλικό συσκευασίας σε μπακάλικο, ιχθυοπωλείο, καθαρισμού σε μηχανουργείο, ξυλουργείο, σιδηρουργείο. Σε οικιακή χρήση για καθάρισμα τζαμιών, για γυάλισμα ασημικών και μπρούτζινων σκευών, γύρω από το τηγάνι για την απορρόφηση του λαδιού, σε πάγκο εργασίας, στο κλουβί με το καναρίνι, για την απορρόφηση της υγρασίας και της μούχλας, ως μονωτικό υλικό, για να πακετάρεις  εύθραυστα αντικείμενα, ως πρώτη στρώση σε καλάθια για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων, για να διατηρηθεί η φόρμα στα παπούτσια και τις μπότες, για προσάναμμα, για να καπνίσεις τη ρέγκα, για να καθαρίσεις οτιδήποτε σε περίπτωση ανάγκης. 

- Κονσέρβες, μετά την πρώτη χρήση και για μερικές ακόμα, για ολιγοήμερη φύλαξη τροφίμων, για μεζούρα, για γλαστράκι, για ταΐστρα στο κλουβί, στο κοτέτσι, στη γάτα, στο σκύλο, για παιχνίδι όπως αυτοκινητάκι, βαρκούλα, σπιτάκι, κρεβατάκι, σχετικά πάντα με την παιδική φαντασία.

- Λάστιχα, επαναχρησιμοποιούνταν στην προβλήτα, στις βάρκες, στα καΐκια για προστατευτικά μπαλόνια. Επίσης για κούνιες, για φράχτες, για προστατευτικά πρόσκρουσης, για τσέρκι, κ.α.

- Ντενεκές, μετά το άδειασμα του στο μπακάλικο, έβαζες μέσο για να αποκτήσεις μερικούς. Η αρχική του χρήση στο μπακάλικο, ήταν για φέτα, ελιές, βούτυρο, λάδι, ταχίνι, τουρσιά, κ.α. και στη δεύτερη ζωή του χρησίμευε για γλάστρα, για να βγάζεις νερό από το πηγάδι, για να ποτίζεις τα ζωντανά, στο καΐκι, στην οικοδομή για μεταφορά λάσπης, για να κάνεις άλμη, για να αραιώσεις τον ασβέστη, για φωλιές στο κοτέτσι και γενικά για μεταφορά υγρών και στερεών. Τα παιδιά φτιάχνανε καράβα με τον ντενεκέ.   

- Χαρτί, για σημειωματάριο, για στρώση στο πάτο του μπαούλου, της ντιβανοκασέλας και των συρταριών, για ταμπελάκι τιμών, για προσκλήσεις, για περιτύλιγμα, για σελιδοδείχτη, για καραβάκια, για σαΐτες, για τις ακτίνες του ποδηλάτου, για πατρόν στον τσαγκάρη και τον ράφτη. Τα εμπορικά καταστήματα δεν είχαν πλαστικές ούτε χάρτινες τσάντες και τα τύλιγαν σε απλό χαρτί, που μερικές φορές είχε και τη φίρμα τους επάνω.

- Χαρτόνι, για κάτω από το στρώμα, για το πάτωμα στην αποθήκη, για σκίαση και απανεμιά το καλοκαίρι, για προσωρινό τζάμι, για κουκλόσπιτο, για ασπίδες και σπαθιά, για αποστολή δεμάτων, για αποθήκευση αντικειμένων, για την κουβέρτα της βάρκας ή του καϊκιού, για γατόσπιτο, για τη δημιουργία αέρα στα κάρβουνα, για υπόστρωμα προστατευτικό, αυγοθήκες για φύτεμα σπόρων.

(Συνεχίζεται…)

Χριστόδουλος Μαούνης