Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Κ. Ροκονίδας: «Πολλά τα προβλήματα… αλλά δεν υπάρχουν αδιέξοδα»

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δηµοτικού συµβουλίου Πάρου και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου, Κώστας Ροκονίδας, παραχώρησε στον εκδότη της εφηµερίδας µας συνέντευξη, µε αφορµή τη συµπλήρωση ενός έτους από τη δηµοτική Αρχή, Μ. Κωβαίου.

Η συνέντευξη του κ. Ροκονίδα, έχει ως εξής:

Κύριε Ροκονίδα ένας χρόνος πέρασε από την τελευταία εκλογική µάχη των δηµοτικών εκλογών που έδωσε το πρωτόγνωρο εκλογικό αποτέλεσµα του 49,5 – 50,5. Ποια είναι η αποτίµηση του δηµοτικού έργου από τότε µέχρι σήµερα κατά την άποψη σας;

Κ.Ρ.: «Τα πεπραγµένα της δηµοτικής Αρχής στο ένα χρόνο της νέας θητείας της επιβεβαιώνουν τις εκτιµήσεις µας και ό,τι προεκλογικά λέγαµε στον παριανό λαό. Ο δήµαρχος προσπάθησε να κερδίσει χρόνο «ποντάροντας» στα νέα πρόσωπα της πλειοψηφίας βασικά µε τους δύο αντιδηµάρχους Η. Κουντροµιχάλη και Π. Κεµπάµπη. Οι εξελίξεις µε την ανεξαρτητοποίηση εν µέσω καταγγελιών του πρώτου και η εκτίµηση του δεύτερου «για τις ευθύνες του, που φόρτωσε τον Μ. Κωβαίο για τέσσερα χρόνια ακόµα στις πλάτες των παριανών», νοµίζω τα λένε όλα. Τι µπορεί να περιµένει κανείς από µια τέτοια δηµοτική Αρχή. Ποιο είναι το όραµα της, ο σχεδιασµός και ο προγραµµατισµός της, ποια θα είναι η αποτελεσµατικότητα της, ποια είναι η οργάνωση της. Άλλο η καθηµερινότητα των πολιτών, άλλο τα προβλήµατα που ταλανίζουν το νησί µας και άλλη η πραγµατικότητα που θέλουν να φτιάχνουν τα επ’ αµοιβή δελτία τύπου του δηµάρχου. ∆είτε το σχεδιασµό και την πορεία των έργων υποδοµής στο νησί, την κατάσταση στο τοµέα της καθαριότητας µε ή χωρίς επισκέπτες, στο τοµέα της εκπαίδευσης, της υλοποίησης ακόµα και αυτού του Τεχνικού Προγράµµατος που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, της διάλυσης των δηµοτικών υπηρεσιών µε τη συµπεριφορά τους, την υποβάθµιση του δηµοτικού συµβουλίου µε την ανοχή των «γηπεδικών» συµπεριφορών και πάει λέγοντας. Αυτή η τετραετία θα αφήσει πολλές πληγές πίσω της».

Οι νέοι συσχετισµοί στους δηµοτικούς συµβούλους

Στο δηµοτικό συµβούλιο η Λ.Σ έχει 13 δηµοτικούς συµβούλους ενώ η δηµοτική πλειοψηφία έχει 14. Πόσο αυτός ο εύθραυστος συσχετισµός µπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις του δηµοτικού συµβουλίου; Ακόµα και στην περίπτωση που σε κάποια θέµατα που εισηγείσθε οι αποφάσεις µιας ψηφοφορίας µέσα στο δηµοτικό συµβούλιο δεν ευνοεί την πλειοψηφία πως υλοποιούνται αυτές οι αποφάσεις στη συνέχεια;

Κ.Ρ.: «Η αλήθεια είναι ότι πλέον η πλειοψηφία έχει 13 συµβούλους µετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Η. Κουντροµιχάλη. Η εκτίµηση µας είναι ότι καθοριστικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν µε την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο θα έχουν τη στήριξη του. ∆είτε, ο συσχετισµός επηρεάζει στο βαθµό που εµείς φέρνουµε θέµατα που απασχολούν τον παριανό λαό, κάτι το οποίο γίνεται συχνά, αναγκάζοντας την πλειοψηφία τις περισσότερες φορές να στηρίζει τις προτάσεις µας, όπως για το κτιριακό των σχολείων, τα προβλήµατα στο χώρο της υγείας κλπ. Και πάλι όµως υπάρχουν ζητήµατα, όπως, αν οι αποφάσεις αυτές θα εκτελεστούν ή θα συναντήσουν «εµπόδια» µε ευθύνη του δηµάρχου, γιατί τελικά αυτός εκτελεί.

Από τη συγκέντρωση κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην Πάρο

Εδώ επιµένουµε για να γίνει κατανοητό σε όλους ότι το δηµοτικό συµβούλιο αποφασίζει και ο δήµαρχος εκτελεί τις αποφάσεις. Οι συσχετισµοί µπορεί να πιέζουν τα πράγµατα µεν αλλά δυστυχώς δεν εξασφαλίζουν την υλοποίηση των αποφάσεων µε βάση τον ∆ηµοτικό Κώδικα. 

Να γνωρίζουν οι δηµότες ακόµα ότι η εκπροσώπηση µας, µε βάση τις νοµοθετικές ρυθµίσεις της κυβέρνησης της Ν∆ στα όργανα του δήµου, στα ∆Σ των Νοµικών του προσώπων και επιχειρήσεων δεν είναι ανάλογη του ποσοστού που µας έδωσε ο Παριανός λαός, δηλαδή του 49,5%. Οι ρυθµίσεις αυτές ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσµα µας δίνουν ένα ποσοστό εκπροσώπησης της τάξης του 30%. Επίσης, µια σειρά από σοβαρά ζητήµατα που αποφασίζονταν στο παρελθόν στο δηµοτικό συµβούλιο έχουν πλέον µεταφερθεί στην Οικονοµική Επιτροπή που σηµαίνει ότι εάν είχες µια πιθανότητα να διαµορφώσεις µια πλειοψηφία µέσα στο δηµοτικό συµβούλιο στην Οικ. Επιτροπή δεν έχεις καµία αφού στα επτά µέλη της έχουµε δύο».

Από την δηµοτική πλειοψηφία είχαµε την ηχηρή ανεξαρτητοποίηση του αντιδηµάρχου κ. Κουντροµιχάλη. Πως εξηγείται το ότι αυτό έγινε λίγους µήνες µετά τις εκλογές και πως θα επηρεάσει την λειτουργία της παράταξης του δηµάρχου; Μπορεί να διαµορφώσει µια άλλη δυναµική µέσα στο δηµοτικό συµβούλιο όπως πιστεύουν κάποιοι συµπολίτες µας;

Κ.Ρ.: «Κατ αρχήν η αντιφατικότητα των επιλογών του κ. Κουντροµιχάλη αφήνει ερωτηµατικά, αλλά αυτό είναι άλλο θέµα, που ο ίδιος πρέπει να εξηγήσει σε αυτούς που τον πίστεψαν και τον ανέδειξαν δηµοτικό σύµβουλο. Είναι γνωστή η εκτίµηση του για τον δήµαρχο στο παρελθόν, την οποία αναίρεσε προεκλογικά και την επαναφέρει µε την ανεξαρτητοποίηση του µε βαρύτερους χαρακτηρισµούς.

Είναι όµως σκόπιµο να επισηµάνουµε ότι η διαφοροποίηση του πρώην αντιδηµάρχου έχει να κάνει µε την αντιπαράθεση και την αµφισβήτηση προσώπων και όχι µε την απόρριψη της πολιτικής που υιοθετεί η δηµοτική πλειοψηφία, δηλαδή της υποταγής της δηλαδή στην κυβερνητική πολιτική, που κατά τη δική µας άποψη αντιστρατεύεται τα συµφέροντα των παριανών. Αν τώρα κάποιοι έχουν στο µυαλό τους τη «µεταγραφή» εµείς τους λέµε ότι ο πολιτικός τυχοδιωκτισµός είµαι µακριά από εµάς.

Υπάρχουν βέβαια ζητήµατα που ευθέως θίγει και καταγγέλλει ο κ. Κουντροµιχάλης στις επιστολές παραίτησής του και δεν αφορούν προσωπικές διενέξεις αλλά ζητήµατα λειτουργίας του δήµου και πολιτικής διαφάνειας, που αφήνουν «χαραµάδες» ακόµα και για εισαγγελική παρέµβαση. Εµείς δεν τα έχουµε προσπεράσει, δεν έχουµε ξεχάσει τίποτα όλα αυτά και σύντοµα θα τα φέρουµε στο δηµοτικό συµβούλιο».

Σχολεία - Παιδεία

Πριν λίγες ηµέρες άνοιξαν τα σχολεία. Τα πρωτόκολλα προβλέπουν συγκεκριµένα µέτρα για την προστασία των παιδιών από κορονοϊού. Ποια είναι η εικόνα που εσείς έχετε για την κατάσταση των σχολικών µονάδων;

Κ.Ρ.: «Η εφαρµογή των υγειονοµικών πρωτοκόλλων στα σχολεία θα απαιτούσε:

- Μείωση µαθητών ανά τµήµα.

- Προσλήψεις του αναγκαίου µόνιµου εκπαιδευτικού προσωπικού

- Προσλήψεις του αναγκαίου µόνιµου προσωπικού καθαριότητας για την σχολαστική καθαριότητα των σχολικών υποδοµών

- Άλλες συνθήκες µεταφοράς µε τα ΜΜΜ.

- Σύστηµα ∆ηµόσιας Υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες Πρωτοβάθµιας Φροντίδας.

Από την επίσκεψη στο 2ο Δημοτικό Παροικιάς

Για ποιο από όλα αυτά η κυβέρνηση έχει δροµολογήσει λύσεις; Αντίθετα οδηγούνται στο αυταρχισµό όπως έδειξε πρόσφατα και η αντιµετώπιση των µαθητικών κινητοποιήσεων και η καταδικαστέα εγκύκλιος της υπουργού Παιδείας για την εξ αποστάσεως διδασκαλία στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη. Σε συνθήκες πανδηµίας είδαµε να ανοίγουν τα σχολεία και να µην έχει προσληφθεί ακόµα προσωπικό καθαριότητας, να συµβαίνουν τα κωµικοτραγικά µε τις µάσκες οι οποίες σηµειωτέον δεν έχουν παραδοθεί ακόµα στο σύνολο τους. 

Ξέρετε ότι πρόσφατα είχαµε κρούσµα σε σχολείο του νησιού µας. Μεσολάβησε µια βδοµάδα περίπου από την ηµέρα λήψης του δείγµατος µέχρι να γνωστοποιηθεί το αποτέλεσµα µε επιµονή της οικογένειας. Καµιά πρόνοια για τα υπόλοιπα µέλη της οικογένειας και τις επαφές. Όποιος αγωνιά γι’ αυτόν και τα παιδιά του η κρατική φροντίδα είναι απούσα. 

Και βέβαια αν για όλα αυτά οι κυβερνητικές ευθύνες είναι τεράστιες, συνένοχη είναι και η δηµοτική αρχή, γιατί δεν σχεδιάζει, δεν προγραµµατίζει, δεν διεκδικεί και ακολουθεί πιστά την κυβερνητική προπαγάνδα του είµαστε «έτοιµοι και θωρακισµένοι» µε τα γνωστά αποτελέσµατα».

Ας µείνουµε λίγο στα συσσωρευµένα προβλήµατα – ελλείψεις στον τοµέα της εκπαίδευσης στην Πάρο. Ποια είναι η παρέµβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης;

Κ.Ρ.: «Σε συνδυασµό µε την αύξηση του µόνιµου πληθυσµού του νησιού µας οι ανάγκες σε σχολική στέγη είναι τεράστια όµως όχι σηµερινή. Χρόνιο πρόβληµα οι τεράστιες ελλείψεις αιθουσών στο Γυµνάσιο και το 2ο ∆ηµοτικό Παροικιάς, ακατάλληλα µισθωµένα κτίρια για τη στέγαση των Νηπιαγωγείων της Παροικιάς, αδυναµία των βρεφονηπιακών σταθµών να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες. Για παράδειγµα έχουµε την περίπτωση των voucher χωρίς αντίκρισµα, καθυστέρηση των απαραίτητων εργασιών στο «σπίτι του δασκάλου» για να λειτουργήσει σαν παράρτηµα Νηπιαγωγείου.

Επίσκεψη στην Μάρπησσα και στο Πίσω Λιβάδι. Καταγραφή των προβλημάτων του γηπέδου της Μάρπησσας

Προφανώς η ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων είναι τεράστια για την κατάσταση αυτή, αφού η λύση θα ήταν η ύπαρξη ενός κεντρικού σχεδιασµού για την αντιµετώπιση των αυξανόµενων συνεχώς αναγκών. Τα κόµµατα εξουσίας στη χώρα µας όµως θεωρούν «κόστος» την εξασφάλιση σχολικής στέγης που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης. 
Από την άλλη η αδιαφορία της δηµοτικής Αρχής είναι πρωτόγνωρη διαλαλώντας µάλιστα προκλητικά ότι είναι «στο πλάι της νεολαίας». Έξι ολόκληρα χρόνια δηµαρχίας Μ. Κωβαίου και δεν υπάρχει ακόµα έτοιµη µελέτη για το Γυµνάσιο. ∆ε µιλάµε φυσικά για εξασφάλιση χρη
µατοδότησης.

∆εν υπάρχει καµιά κινητικότητα για το κτιριακό πρόβληµα του 2ου ∆ηµοτικού.

∆εν υπάρχει κανένας σχεδιασµός για την εξασφάλιση οικοπέδων για την κατασκευή κτιρίων προσχολικής αγωγής.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τον ∆εκέµβριο του 2019 προκαλέσαµε σχετική συνεδρίαση του δηµοτικού συµβουλίου. Αποφασίστηκε η εγκατάσταση προκάτ αιθουσών για την άµεση αντιµετώπιση προσωρινά των προβληµάτων του Γυµνασίου και η προκήρυξη µελέτης για το 2ο ∆ηµοτικό. Μέχρι σήµερα για το 2ο ∆ηµοτικό δεν έχει γίνει κάτι και για πρώτη φορά ο δήµαρχος ζήτησε προκάτ αίθουσες από τον αρµόδιο κρατικό φορέα στις 24 Ιουλίου παρά τις συνεχείς ερωτήσεις µας επί έξι µήνες και τη πρωτοβουλία µας µε την συµβολή τοπογράφου-µηχανικού, υποψήφιου της Λαϊκής Συσπείρωσης να παραδώσουµε κάτοψη του χώρου τοποθέτησης των προκάτ».

Είµαστε σε µια περίοδο έξαρσης της πανδηµίας και έρχεται και ο χειµώνας µε τις πολλές ιώσεις. Είµαστε «θωρακισµένοι» και ασφαλείς από υγειονοµικής πλευράς όπως ενηµερώνει ο δήµαρχος; 

Κ.Ρ.: «Η κατάσταση των υποδοµών της ∆ηµόσιας Υγείας στο νησί µας είναι γνωστή. Ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού µόνιµου προσωπικού, µέσων και υλικών πριν και πολύ περισσότερο την εποχή της πανδηµίας. Η προσπάθεια για τη λύση όλων αυτών των προβληµάτων σήµερα, δεν µπορεί να εξαντλείται στις χορηγίες, τις προσφορές και τον εθελοντισµό. Ο λαός χρυσοπληρώνει µέσω ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας τις υπηρεσίες υγείας και έχει δικαίωµα να απολαµβάνει παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Είναι προκλητικό και συνάµα αστείο σε συνθήκες πανδηµίας και έλλειψης επιστηµονικής γνώσης για την αντιµετώπιση του covid- 19 να επικαλείται κανείς ότι είναι «ασφαλής και θωρακισµένος», στο όνοµα µιας επικοινωνιακής τακτικής µε στόχο το προσωπικό πολιτικό όφελος, όπως πιστεύει ο ίδιος. Γιατί την έλλειψη πολιτικής διεκδίκησης για τα απαραίτητα µέτρα από µέρους του ∆ηµάρχου το πλήρωσε η Πάρος φέτος πολύ ακριβά.

Οι ευθύνες της δηµοτικής αρχής και του δηµάρχου προσωπικά είναι τεράστιες, γιατί αντί να διεκδικεί το δικαίωµα των παριανών στη ∆ηµόσια ∆ωρεάν Υγεία µε τη στάση του βάζει πλάτη στην κυβερνητική πολιτική που καθηµερινά την υποβαθµίζει. Γνωρίζετε ότι το Κέντρο Υγείας, που δεν µπορεί να ανταποκριθεί λόγω ελλείψεων στις απαιτήσεις του µόνιµου πληθυσµού, καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες του καλοκαιριού που ο πληθυσµός εξαπλασιάζεται. Στις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής µας ούτε η καθαριότητα του Κ.Υ. δεν µπορεί να εξασφαλιστεί λόγω έλλειψης προσωπικού».

Ναυάγιο «ΣΑΜΙΝΑ»

Στις 26 Σεπτεµβρίου έκλεισαν 20 χρόνια από το τραγικό ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ». Η εταιρεία µας ενηµέρωσε ότι τελείωσε η απάντληση των καυσίµων και θα είµαστε ασφαλείς για τα επόµενα 50 χρόνια. Αυτό µπορεί να σηµαίνει έµµεσα και τη µαταίωση της ανάσυρσης;

Κ.Ρ.: «Είναι ευτύχηµα ότι η ρύπανση που προκλήθηκε φέτος ήταν σχετικά περιορισµένη, γεγονός που οφείλεται στις άµεσες ενέργειες του Λιµεναρχείου Πάρου και σε συντονισµένες πολιτικές παρεµβάσεις και πιέσεις ώστε να υπάρξει αντιµετώπιση της ρύπανσης και να προχωρήσει η απάντληση. Θεωρώ ότι συµβάλαµε αποτελεσµατικά στις µέχρι τώρα εξελίξεις καταθέτοντας τις απόψεις µας στον δήµαρχο για την διαµόρφωση των αιτηµάτων προς τον υπουργό Ναυτιλίας.

Όµως η πρόκληση ρύπανσης είναι δεδοµένη και περιµένουµε από την δικαιοσύνη να καταλογίσει τις ευθύνες που αντιστοιχούν στους ιδιοκτήτες του ναυαγίου. Σας θυµίζω ότι οι διαβεβαιώσεις για πλήρη απάντληση των πετρελαιοειδών είχαν δοθεί και πριν από είκοσι χρόνια. Εκτίµησή µας είναι ότι οι διαβεβαιώσεις αυτές έχουν στόχο να διαµορφώσουν την επιχειρηµατολογία για τη µη ανέλκυση του ναυαγίου. Από την άλλη δεν έχουν σχέση µε την πραγµατικότητα. 

Το ναυάγιο είναι «ζωντανό» και αποτελεί πηγή µόνιµης ρύπανσης. Οι προθέσεις της εταιρίας είναι προφανείς. Να αποφύγει το κόστος της ανέλκυσης και της αποµάκρυνσης. Εδώ ακριβώς πρέπει να είναι στραµµένη η δική µας προσοχή ώστε η υπουργική δέσµευση για την ανέλκυση και την αποµάκρυνση του ναυαγίου να µην κωλυσιεργήσει και να µην συναντήσει εµπόδια στην υλοποίησή της».

Προβλήµατα καθηµερινότητας

Να έρθουµε τώρα και στα µεγάλα χρονίζοντα προβλήµατα. Τι γίνεται µε τα σκουπίδια, το δεύτερο κύτταρο κ.τ.λ.

Επίσκεψη στο ΧΥΤΑ και καταγραφή των προβλημάτων του

Κ.Ρ.: «Είναι συνείδηση όλων πλέον ότι αν η φετινή χρονιά είχε κινηθεί στη βάση των προβλέψεων αφίξεων ή επισκεψιµότητας προ κορονοϊού, η κατάσταση θα ήταν δραµατική από όλες τις πλευρές. Ο σχεδιασµός και η οργάνωση της καθαριότητας στην Πάρο αντιστοιχεί σε άλλες εποχές. ∆εν έχει να κάνει µόνο µε την υπηρεσία καθαριότητας του δήµου, δηλαδή µε το ελλιπές ανθρώπινο δυναµικό και τα µέσα που διαθέτει η υπηρεσία αλλά κυρίως µε τον ανύπαρκτο σχεδιασµό της δηµοτικής Αρχής σε σχέση µε τη διαχείριση των απορριµµάτων. Όπως όλοι έχουν παραδεχτεί το πρώτο κύτταρο είναι «τελειωµένο» εδώ και καιρό. Η διαφυγή υγρών αποβλήτων από το κύτταρο δεδοµένη και χωρίς αντιµετώπιση µε ότι αυτό σηµαίνει για τον υδροφόρο ορίζοντα και την µόλυνση της περιοχής. Το δεύτερο κύτταρο, είναι κοινή διαπίστωση, καθυστερεί. Όπως επίσης είναι γνωστό ότι η διαχείριση των απορριµµάτων στο Νότιο Αιγαίο πέρασε στην νεοϊδρυθείσα επιχείρηση «Φορέας ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ∆ΣΑ) ΑΕ Ν. Αιγαίου». Τι σηµαίνει αυτό για τον πολίτη; Εµείς έχουµε τονίσει ότι το κόστος της διαχείρισης αυτής θα είναι δυσβάστακτο για τους νησιώτες. Συµπράξεις ∆ηµόσιου και Ιδιωτικού Τοµέα µε εφαρµόσιµες τεχνολογίες, που µεγιστοποιούν τα κέρδη των εµπλεκόµενων επιχειρηµατιών αλλά επικίνδυνες για το περιβάλλον και την υγεία, όπως η καύση, είναι µπροστά µας. 

Βέβαια τα µεγάλα χρονίζοντα προβλήµατα που βαραίνουν το νησί δεν είναι µόνο αυτά. Σχολικά κτίρια, ασφάλεια πεζών (πεζοδρόµια), κυκλοφοριακό, οδικό δίκτυο (συντήρηση, επισκευή, επέκταση), υποδοµές πολιτισµού και αθλητισµού, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονοµιάς, αξιοποίηση δηµοτικής περιουσίας προς όφελος του παριανού λαού, οργάνωση των υπηρεσιών του δήµου, αποχετευτικό Κώστου-Λευκών και Αλυκής-Αγκαιριάς και άλλα πολλά. Για να µην αναφερθούµε σε εκείνα που δεν είναι άµεση αρµοδιότητα του δήµου η λύση τους όπως είναι η Πρωτοβάθµια Φροντίδα µέσα από ένα οργανωµένο ∆ηµόσιο και ∆ωρεάν Σύστηµα Υγείας, οι συνθήκες εκπαίδευσης κλπ, αλλά θα έπρεπε ο δήµος να είναι µπροστάρης στη διεκδίκηση της ποιότητας των παρεχόµενων υπηρεσιών».

Το «master plan» για το λιµάνι της Παροικιάς, που το περιµέναµε έξη περίπου χρόνια, φαίνεται ότι δεν προχωράει ή ακούγεται ότι απορρίφθηκε από την ΕΣΑΛ. Ποιες είναι οι συνέπειες µιας µαταίωσης; Τι θα γίνει µε το µε το λιµάνι, τις κυκλοφοριακές ρυθµίσεις και όλα όσα αντιµετωπιζόντουσαν µέσα από την υλοποίηση του «master plan».

Κ.Ρ.: «Και εδώ οι ευθύνες της δηµοτικής Αρχής είναι µεγάλες. Η δεύτερη φάση έπρεπε να παραδοθεί πριν από δυο περίπου χρόνια. Από την άλλη οι κατευθύνσεις προς τον µελετητή, χωρίς να έχει γνώση και να έχει αποφασίσει το δηµοτικό συµβούλιο και κυρίως εν αγνοία του παριανού λαού, διαµόρφωσαν µια µελέτη «φαραωνικών» διαστάσεων για την κλίµακα του νησιού. Μπορεί η πρότασή τους να διασφαλίζει τα συµφέροντα µεγαλοεπιχειρηµατιών αλλά πρόκειται για µια µελέτη που η εκτέλεση της θα σηµάνει την υποβάθµιση του οικισµού και του κόλπου της Παροικιάς.

Η σχετικά πρόσφατη απόφαση του δηµοτικού συµβουλίου για ανάθεση µελέτης που ρυθµίζει και τα κυκλοφοριακά, αναιρεί το χρόνιο επιχείρηµα του δηµάρχου ότι το master plan θα ήταν η λύση των προβληµάτων. Η ευθύνη του Μ. Κωβαίου είναι τεράστια για την κατάσταση του κυκλοφοριακού».

Αναγκαιότητα η επικοινωνία µε τον κόσµο

Σ’ αυτόν τον πρώτο χρόνο παρουσίας µε την ενισχυµένη εκπροσώπηση της Λαϊκής Συσπείρωσης πιστεύετε ότι οι δηµοτικοί σύµβουλοι σας έχουν βρει «κοινό βηµατισµό»; 

Κ.Ρ.: «Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης διαµορφώθηκε στη βάση της επιθυµίας αυτών που µετείχαν να αλλάξουν τα πράγµατα στην Πάρο, σεβόµενοι τις προγραµµατικές αρχές της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ποτέ δεν είπαµε ότι συµφωνούµε όλοι σε όλα ή ότι έχουµε ταυτόσηµες πολιτικές απόψεις. Αυτό ακριβώς διαµορφώνει τη θέση και την ενιαία στάση µας στα προβλήµατα του παριανού λαού και αποτελεί «καρφί στο µάτι» της πλειοψηφίας που προσπάθησε και προσπαθεί πολλές φορές να διεµβολίσει. Να σηµειώσουµε ακόµα και τις δυσκολίες στη λειτουργία µας όταν δεν έχουµε χώρο στέγασης και γραµµατειακή υποστήριξη παρά τις προβλέψεις της νοµοθεσίας».

Με αφορµή την πρόσφατη συνάντηση µε τους φορείς και τους κατοίκους στη Νάουσα θέλω να σας ρωτήσω πως εξασφαλίζεται η επικοινωνία της παράταξης µε τους παριανούς πολίτες; Πως ενηµερώνεται τους πολίτες για τη δράση σας ως δηµοτικοί σύµβουλοι αλλά και ενηµερώνεστε για τα ζητήµατα που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα.

Κ.Ρ.: «∆υστυχώς η πανδηµία εκτός των άλλων εµπόδισε την υλοποίηση του σχεδιασµού µας για συγκεντρώσεις και εξορµήσεις σε όλα τα χωριά. Έτσι, κύρια, περιοριστήκαµε σε δηµόσιες παρεµβάσεις µέσα από ανακοινώσεις, τις παρεµβάσεις και πρωτοβουλίες στο δηµοτικό συµβούλιο ή και έξω από αυτό. Παράλληλα η επίσκεψη µας στα χωριά και επαφή µας µε τους εκλεγµένους µας συµβούλους σε κάθε κοινότητα µας δίνει τη δυνατότητα της γνώσης των προβληµάτων κάθε χωριού. Η συνάντηση της Νάουσας που στις νέες συνθήκες ήταν η πρώτη, ανέδειξε ακριβώς την αναγκαιότητα της επαφής και της επικοινωνίας µας µε τους δηµότες. Αυτή η διαδικασία δεν συµβάλλει µόνο στην ενηµέρωση των δηµοτών για την δική µας δράση αλλά δίνει τη δυνατότητα και σε µας να αφουγκραστούµε ανάγκες και προβλήµατα. Γι’ αυτό και επιµένουµε στο προγραµµατισµό συναντήσεων σε κάθε κοινότητα, τηρώντας πάντα όλα τα απαραίτητα µέτρα προστασίας».

∆εν υπάρχουν αδιέξοδα

Πώς µπορούµε λοιπόν να προχωρήσουµε στην λύση των προβληµάτων που προαναφέρθηκαν αλλά και άλλων που είναι µπροστά µας. Είµαστε σε αδιέξοδο; Υπάρχει ελπίδα;

Κ.Ρ.: «∆εν υπάρχουν αδιέξοδα  κ. Ραγκούση. Η ζωή, η κοινωνία έχουν δυναµική και δεν χαρακτηρίζονται από στατικότητα. Άλλο αν οι εξελίξεις κινούνται σε θετική ή αρνητική κατεύθυνση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παριανών, ανεξάρτητα από την ψήφο τους στις τελευταίες εκλογές έχουν πλέον καταλήξει ότι αυτή η δηµοτική Αρχή δεν µπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. ∆εν µπορεί λόγω συγκρότησης, δεν µπορεί λόγω δυνατοτήτων, δεν µπορεί λόγω αδυναµιών δεν µπορεί λόγω κοµµατικών αγκυλώσεων που την αναγκάζουν να υπηρετεί την σκοπιµότητα και όχι τις ανάγκες που έχει ο παριανός λαός και ο τόπος.

Το δικό µας χρέος είναι να αναδεικνύουµε το «έλλειµµα» της δηµοτικής αρχής, να προτείνουµε λύσεις προς όφελος του παριανού λαού και να επιχειρούµε τη κινητοποίηση των κατοίκων και των φορέων, ώστε να διαµορφώνονται συνθήκες πίεσης για τη λύση των προβληµάτων µέσα και έξω από το δηµοτικό συµβούλιο. Χρέος δικό µας είναι επίσης να βάζουµε στο τραπέζι της κουβέντας µια σειρά από ζητήµατα που µπορεί να µην είναι των αρµοδιοτήτων του δήµου µε τη στενή έννοια αλλά είναι ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε την ποιότητα της ζωής και µε την ίδια τη ζωή των παριανών. Υγεία, παιδεία, η κατάσταση στο Αιγαίο και την περιοχή της Αν. Μεσογείου σήµερα κλπ. Ποιος πιστεύει ότι µε αρνητικές εξελίξεις ιδιαίτερα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωµάτων της χώρας δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις σε µας; 

∆είτε, ήµασταν, είµαστε και θα είµαστε µπροστά σε κάθε µεγάλο ή µικρό πρόβληµα. Για παράδειγµα στις κινητοποιήσεις για την υγεία και τις ανεµογεννήτριες, στην επίλυση του κτιριακού της Κοινότητας Παροικιάς, στις αποφάσεις για τα σχολικά κτίρια, για την κατάσταση στο χώρο της υγείας, για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς µε τα περιοριστικά µέτρα κλπ. ∆εν θα σταµατήσουµε, αντίθετα. Θα εντείνουµε τις προσπάθειες µας, µε επιµονή θα αναδεικνύουµε τα προβλήµατα, θα προτείνουµε και θα διεκδικούµε λύσεις µε και για τον Παριανό λαό. 

Αλλά πρέπει να επαναλάβω ότι δεν διοικούµε εµείς.

Τώρα για την ελπίδα. Ελπίδα πάντα υπάρχει. Για να αποκτήσει όµως σάρκα και οστά πρέπει να αντιστραφούν οι όροι της σηµερινής πραγµατικότητας. 

Πρέπει να διεκδικήσουµε τη ζωή που µας ανήκει και κανείς δε θα µας χαρίσει αν δεν αγωνιστούµε εµείς γι’ αυτή».

ΠΗΓΗ: Έντυπη “Φωνή της Πάρου” (10/10/2020)