Ανακοίνωση δήμου Πάρου για τη 2η συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής για τα αρχαία λατομεία στο Μαράθι
Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου συνεδρίασε υπό μορφή τηλεδιάσκεψης, η Συντονιστική Επιτροπή του Δήμου Πάρου για τα αρχαία λατομεία λυχνίτη στο Μαράθι Πάρου. Η επιτροπή συνεδρίασε κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της, Δημάρχου κ. Μ. Κωβαίου με σκοπό να συζητηθούν οι ενέργειες που έχουν υλοποιηθεί και οι δράσεις που προγραμματίζονται για τα θέματα προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων λατομείων μαρμάρου.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: ο Δήμαρχος κ. Κωβαίος Μάρκος, ο κ. Ροκονίδας Κωνσταντίνος, Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Έπαρχος Π.Ε. Πάρου κ. Μπιζάς Κώστας, η κ. Παπαδοπούλου Γεωργία, εκπρόσωπος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, η κ. Αθανασία Κυδωνιέως, εκπρόσωπος Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαραθίου - Βουνίων Πάρου «Άγιος Μηνάς», ο κ. Μητρογιάννης Σπυρίδωνας, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων, οι κ.κ. Μαρτίνος Χάρης και Σφυρόερας Βλάσσης εκπρόσωποι συλλόγου «Φίλοι της Πάρου», ο κ. Μαλατέστας Νικόλαος, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων και η κ. Αλιπράντη Κωνσταντίνα, ειδική συνεργάτης Δημάρχου Πάρου.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής σχετικά με τη συνεργασία του Δήμου Πάρου με την ερευνητική ομάδα Ευφυούς Αλληλεπίδρασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποίησε μία πρώτη διευρευνητική επίσκεψη στα λατομεία τον Σεπτέμβριο 2020 για θέματα ψηφιακής αποτύπωσης και ανάδειξης των υπόγειων στοών. Επίσης, παρουσίασε τις δράσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Πάρου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα “CostAction 18110 - UndergroundBuiltHeritageascatalyser for Community Valorisation” με την ένταξη των αρχαίων λατομείων μαρμάρου ως περίπτωση μελέτης. Μία ακόμα αξιόλογη συνεργασία που θα συνεισφέρει μεταξύ άλλων και στην ανάδειξη των αρχαίων λατομείων, είναι εκείνη του Δήμου Πάρου με την ομάδα της Καθηγήτριας Δρ. Ευελπίδου του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αφορά στην προώθηση της γεωκληρονομιάς του νησιού και προτεινόμενων γεωδιαδρομών, μέσω ανάπτυξης εφαρμογής με πλούσιο πολυμεσικό υλικό, μικρού μήκους ντοκιμαντέρ και διαδραστικούς χάρτες στο πλαίσιο σχεδιασμού για τη δημιουργία γεωπάρκου.
Στη συνέχεια, η κ. Παπαδοπούλου πληροφόρησε τα μέλη της επιτροπής για τις τελευταίες ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων αναφορικά με τη διαδικασία εξαγοράς ή απαλλοτρίωσης γηπέδων του αρχαιολογικού χώρου που ανήκουν σε ιδιώτες και με τις μελέτες που απαιτούνται για τη γεωτεχνική και στατική αποτίμηση των στοών. Οι μελέτες αυτές σε συνδυασμό με την ψηφιακή αποτύπωση αποτελούν πρωταρχικό στόχο της υπηρεσίας για τη διαφύλαξη του μνημείου, καθώς θα εκτιμηθεί η υπάρχουσα κατάσταση και θα υποδειχθούν πιθανά μέτρα προστασίας. Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα θέματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ώστε ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη και ολοκλήρωση των εργασιών.
Στόχος της επιτροπής είναι ο συντονισμός των φορέων, ώστε μέσα από τη συνεργασία να επιτευχθεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του κοινού οράματος, της προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων λατομείων μαρμάρου, ως μοναδικής αξίας μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.