Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Ανδρέας Σαρρής
Ο Ανδρέας Σαρρής πάριος την καταγωγή, από τον πατέρα, η μητέρα του Φραγκώ, το γένος Φραγκούλη Καλουτά, καταγόταν από τη Χίο, γεννήθηκε στη Σύρο στις 17 Μαρτίου 1861, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε εκεί δάσκαλος. Υπηρέτησε δε σαράντα χρόνια στο ίδιο σχολείο, ώστε πήρε το όνομα του «Σχολείο του Σαρρή», που και τώρα ακόμα έτσι το λένε.
Όταν ο Ανδρέας τελείωσε το δημοτικό και γυμνάσιο Σύρου με βαθμό άριστα, γράφτηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο πήρε το πτυχίο του καθηγητού Μαθηματικών με βαθμό άριστα και σε ηλικία 20 ετών διορίσθηκε αμέσως και υπηρέτησε για πρώτη φορά στο γυμνάσιο Σύρου. Δίδαξε επίσης στα γυμνάσια Καλαμών, Κορίνθου, Ζακύνθου, Βόλου, Αθηνών και Πατρών.
Έλαβε τιμητικές διακρίσεις από τη Γαλλική Αστρονομική Εταιρεία, στην οποία υπήρξε τακτικό μέλος, η οποία του απένειμε δίπλωμα «τιμής ένεκεν» υπογεγραμμένο από τον ιδρυτή της Κάμιλλον Φλαμαριών, το οποίο βρίσκεται στο Ευγενίδειο Πλανητάριο. Του έγινε πρόταση για τη διεύθυνση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, την οποία δε δέχθηκε λόγω υγείας.
Δεν ήταν όμως μόνο καλός στην ειδικότητα του ως Μαθηματικός, ήταν και συγγραφέας βιβλίων εντελώς ξένων με την ειδικότητα του. Έγραψε ένα εθνικό διήγημα «Πεθαμένη ή ζωντανή;» (1901), ένα ιστορικό διήγημα το «Αριστόδημος Φευγάλας», διήγημα για μικρά παιδιά «Αι τύχαι μιας λίρας», ένα για την ειδικότητα του «Η Αστρονομία διά τον λαόν» (1897) και πολλά άλλα ανέκδοτα, που δυστυχώς δε σώθηκαν. Συνέβαλε ουσιαστικά και πρωταγωνιστικά στην ίδρυση της Σχολής Απόρων Παίδων της Πόλης των Πατρών, όπου οι πατρινοί του εκδήλωσαν την αφοσίωση και την εκτίμησή τους, από το 1899. Στον Ανδρέα Σαρρή ανήκει και η ίδρυση του Συλλόγου Παρίων «Η Εκατονταπυλιανή» και η εκπόνηση του πρώτου καταστατικού της ιδρύσεως του, που ευτύχησε να χαιρετήσει, χωρίς να μπορέσει να εργαστεί σ’ αυτόν λόγω του πρόωρου θανάτου του στα 43 του χρόνια, στις 5 Απριλίου 1904.
Στον θάνατο του έγιναν πολιτικά και θρησκευτικά μνημόσυνα σχεδόν σ’ όλες τις πόλεις απ’ όπου πέρασε. Σε μνημόσυνο στην Αθήνα ο καθηγητής Πανεπιστημίου Φλογαΐτης είπε: «Ο Ανδρέας Σαρρής υπήρξε η διαυγεστέρα ελληνική διάνοια από της Ελληνικής παλιγγενεσίας μέχρι σήμερα».
Πηγές: «Παριανά» τευχ. 14,15
Η οδός ξεκινάει από την οδό «Αναστάσιου Δημ. Καλλιέρου», έως την οδό «Ιατρού Πιέρρου Καλακώνα».
Χριστόδουλος Μαούνης
Μέλος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Παροικιάς