Επειγόντως 5ο Νηπιαγωγείο στην Παροικιά
Εκρηκτική είναι η κατάσταση με τα κτηριακά προβλήματα στην σχολική κοινότητα κυρίως στην Παροικιά . Η κατάσταση των σχολικών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω COVID-19 κάνει επιτακτική την ανάγκη το δημοτικό συμβούλιο να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Η ευθύνη της δημοτικής αρχής είναι μεγάλη, αφού τα τελευταία χρόνια, παρακολουθεί τα προβλήματα χωρίς ουσιαστική παρέμβαση και με προχειρότητες και ημίμετρα προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει . Η αδυναμία εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων, λόγω της ακαταλληλότητας των κτηριακών υποδομών, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των μικρών μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ποιος μπορεί να αδιαφορήσει μπροστά σε μια τέτοια επικίνδυνη κατάσταση.
Η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου» με ανακοίνωση της με τίτλο «Σε τι σχολεία ζουν και μαθαίνουν τα παιδιά μας»; πήρε την πρωτοβουλία και συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019. Η βασική τότε διαπίστωση τους ήταν : «Καμία βελτίωση δεν υπάρχει, κανένα βήμα δεν έχει γίνει και καμία μέριμνα, για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων των κτιριακών υποδομών του νησιού». Σήμερα με την υποχρέωση της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων η διαπίστωση αυτή παίρνει πραγματικά εκρηκτικές διαστάσεις.
Παρέμβαση στο θέμα αυτό έχουν κάνει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πάρου – Αντιπάρου, «Π. Καλλιέρος»
Οι γονείς και κηδεμόνες
«Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ενημερωθήκαμε από όλους τους αρμόδιους φορείς πως οι υπάρχουσες κτηριακές εγκαταστάσεις των νηπιαγωγείων της Παροικίας, στη πλειοψηφία τους δεν πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται και καθώς είναι πλέον υποχρεωτική η φοίτηση των προνηπίων, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των εγγραφών στα νηπιαγωγεία. Επίσης, οι μέχρι σήμερα εγγραφές μαθητών στα τέσσερα νηπιαγωγεία της Παροικίας φτάνουν τις 150 και αναμένεται να αυξηθούν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την λήξη της προθεσμίας λόγω μετεγγραφών. Ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν μέχρι σήμερα σε συνδυασμό με τις νέες εγγραφές ξεπερνά κατά πολύ τις κτηριακές προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος δηλαδή 2τμ για κάθε παιδί. Βάσει των ανωτέρω είναι επιτακτική ανάγκη η λειτουργία 5ου Νηπιαγωγείου Παροικίας και εύρεση/ κατασκευή νέων κτηριακών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας και της κοινής μας προσπάθειας για τη βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των σχολικών κτηριακών εγκαταστάσεων, έχουμε κάνει μια σχετική έρευνα και θα θέλαμε να σας προτείνουμε ως προσωρινή λύση η στέγαση του 5ου νηπιαγωγείου να γίνει στο σπίτι του Δασκάλου, χώρος που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν ως νηπιαγωγείο, φυσικά μετά από τους απαιτούμενες ελέγχους και παρεμβάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κλείνοντας επειδή πιστεύουμε ότι συμφωνείτε στην ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου μεγαλύτερου νηπιαγωγείου, που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές έτσι ώστε να μην παρουσιαστούν τα ίδια προβλήματα και στο μέλλον και θα επιτρέπει τη φοίτηση μεγαλύτερου αριθμού παιδιών, θα θέλαμε να σας προτείνουμε να ζητήσετε και τη συμβολή της Εκκλησίας που έχει στην ιδιοκτησία της δυο ακίνητα κατάλληλα για την ανέγερση σχολικών κτηριακών εγκαταστάσεων. Ένα αγροτεμάχιο 5 στρεμμάτων δίπλα στο Δημοτικό Στάδιο Παροικίας και ένα αγροτεμάχιο 4,5 στρεμμάτων στη θέση «Αγία Φωτεινή».
Τα Σχολεία θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα όλων μας και εμείς ως γονείς θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας».
Οι εκπαιδευτικοί
Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών έχει ως εξής: «Ο Σύλλογός μας εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για τα κτηριακά προβλήματα που καταγράφονται στα σχολεία, κυρίως της Παροικιάς. Σας ενημερώνουμε ότι με την ολοκλήρωση των εγγραφών για την επόμενη σχολική χρονιά διαπιστώνεται η αδυναμία στέγασης των περίπου 150 προνήπιων και νηπίων που έχουν εγγραφεί στα τέσσερα νηπιαγωγεία της Παροικιάς καθώς και των μαθητών του Γυμνασίου Παροικιάς. Η προσωρινή λύση που πρότεινε ο Δήμος για τη στέγαση των μαθητών στο Γυμνάσιο Παροικιάς ήταν η εγκατάσταση 2 ακόμα προκάτ αιθουσών. Όσον αφορά στα νηπιαγωγεία το πρόβλημα είναι σοβαρότατο, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Επισημαίνουμε ότι: οι αίθουσες του 2ου Ν/ γείου είναι εξαιρετικά μικρές και κατά συνέπεια με περιορισμένη χωρητικότητα. Το 4ο Ν/Γ που έχει και τμήμα ολοήμερου, έχει πάρα πολλές εγγραφές με αποτέλεσμα να πρέπει μαθητές/ τριες να μεταφερθούν με κλήρωση σε άλλα νηπιαγωγεία, ο δε χώρος του διαλλείματος είναι ανύπαρκτος και ας μας εξηγήσει κάποιος πώς, δύο λεκάνες τουαλέτας στον ίδιο χώρο εξυπηρετούν με ασφάλεια 25 παιδιά διαφορετικού φύλου. Το 1ο Ν/Γ μετακόμισε πρόσφατα σε κτήριο που για μια ακόμη φορά διαθέτει πολύ μικρές αίθουσες, χωρίς να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ολοήμερου προγράμματος. Τέλος στο 3ο Ν/Γ θα στοιβαχτούν 40 παιδιά, τα 20 από αυτά σε «αίθουσα» χωρίς παράθυρα, με τα παιδιά της διπλανής αίθουσας να περνούν μπροστά τους για να πάνε τουαλέτα -σε μια τουαλέτα χωρίς παράθυρο, που υπάρχουν 2 λεκάνες για 40 παιδιά, σε κοινό χώρο με τραπεζαρία και γραφείο προϊσταμένης. Τα λόγια είναι περιττά, η απαξίωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε όλο της το μεγαλείο. Τα οξύτατα στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων που φοιτούν στα σχολεία της Παροικιάς έχουν επισημανθεί και συζητηθεί κατ’ επανάληψη και με τους αρμόδιους φορείς και σε Δημοτικά Συμβούλια - ωρίμαση της μελέτης του 2ου Γυμνασίου Πάρου, προσθήκη νέων αιθουσών στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς, στέγαση του Ειδικού Σχολείου, η ίδρυση του οποίου έχει εγκριθεί, δημιουργία πολυθέσιου Ν/γείου στο Αγροκήπιο.
Ζητάμε άμεσα:
• διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων α) Δήμο Πάρου β) Έπαρχο Πάρου γ) Ένωση Γονέων δ) Δημοτική Κοινότητα Παροικιάς ε) Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε.Πάρου-Αντιπάρου Π.Καλλιέρος στ) ΕΛΜΕ Πάρου-Αντιπάρου προκειμένου να καταλήξουμε σε λύση κοινά αποδεκτή που θα εξασφαλίζει την ασφαλή και ποιοτική φοίτηση των μαθητών/τριων Π.Ε. και Δ.Ε..
• Ενημέρωση από τον Δήμο Πάρου για τις μέχρι τώρα ενέργειες για τη μελέτη του 2ου Γυμνασίου Παροικιάς, την τύχη της μελέτης για το 2ο Δημοτικό, την πεζοδρόμηση του περιφερειακού, για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου και την πρότασή του για την στέγαση των νηπιαγωγείων στο Αγροκήπιο.
Καλούμε το Δήμο να:
• απαντήσει τεκμηριωμένα,
• ασχοληθεί σοβαρά με τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων,
• σταματήσει επιτέλους να καταφεύγει σε λύσεις ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ή που υπηρετούν τη λογική θυσιάζω κάτι για να καλύψω κάτι άλλο, που υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, δεν είναι ασφαλείς για τους /τις μαθητές μαθήτριες, επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες της Πάρου και αναδεικνύουν την ανευθυνότητα της Δημοτικής Αρχής
• αξιοποιήσει τη δημοτική περιουσία προς αυτό το σκοπό.
Καλούμε τους γονείς και τα θεσμικά τους όργανα να διεκδικήσουμε μαζί σχολικά κτήρια κατάλληλα για τα παιδιά μας, ώστε η παρεχόμενη εκπαίδευση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών του νησιού μας. Όλοι μαζί εκπαιδευτικοί-γονείς πρέπει οργανωμένα να αγωνιστούμε και να υποχρεώσουμε τους υπεύθυνους να ασχοληθούν σοβαρά και υπεύθυνα δίνοντας λύση στο κτηριακό πρόβλημα των σχολείων της Παροικιάς».
Τι προβλέπονται στα πρωτόκολλα
Μέτρα κοινωνικής απόστασης και περιορισμού των στενών επαφών μεταξύ των παιδιών, του προσωπικού και των γονέων/κηδεμόνων
• Κύριο μέτρο κοινωνικής απόστασης για τα μικρά παιδιά, και ιδίως τα παιδιά των νηπιαγωγείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, είναι ο διαχωρισμός τους σε μικρές ομάδες που αποτελούνται σταθερά από τα ίδια παιδιά και δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους. Ο ακριβής τρόπος εφαρμογής αυτού του μέτρου εξαρτάται από τις συνθήκες του κάθε επιμέρους χώρου.
• Επιμερισμός των μαθητών του τμήματος σε μικρότερες ομάδες με ανώτατο αριθμό τα 15 παιδιά ανά ομάδα/αίθουσα ή και ακόμη πιο μικρές εάν είναι δυνατόν.
• Συστήνεται οι δραστηριότητες των τμημάτων να πραγματοποιούνται σε μία συγκεκριμένη αίθουσα για κάθε ομάδα παιδιών και με το ίδιο προσωπικό. Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάμιξη και αλληλεπίδραση παιδιών από διαφορετικά τμήματα/αίθουσες καθώς και η οργάνωση διατμηματικών εκδηλώσεων ή ομαδικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.
• Προτείνεται η οργάνωση της δημιουργικής απασχόλησης να πραγματοποιείται με τη δημιουργία μικρών υποομάδων παιδιών σε κάθε αίθουσα, ώστε να διευκολύνεται το έργο των εκπαιδευτικών για την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής.
• Προτείνεται η αποφυγή ή η τροποποίηση της χρήσης κοινόχρηστων χώρων όπως η τραπεζαρία. Τα γεύματα μπορούν να προσφέρονται στις αίθουσες ή, εάν δεν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες χωροταξικές ρυθμίσεις, η τραπεζαρία να χρησιμοποιείται σε διαφορετικούς χρόνους για κάθε ομάδα παιδιών, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ή/και η ανάμιξη παιδιών από διαφορετικές ομάδες.
• Ανάλογα με τη διαθέσιμη υποδομή και τη χωροταξική διάταξη, προτείνεται και ο καταμερισμός των χώρων ατομικής υγιεινής (τουαλέτες, νιπτήρες), ώστε να γίνεται η χρήση τους τμηματικά από συγκεκριμένες ομάδες παιδιών
Υπάρχει λύση;
Στον νόμο 4690/2020 –άρθρο 24 (ΦΕΚ 104/4/30- 5-2020) με τίτλο«Προμήθεια αιθουσών προσχολικής εκπαίδευσης και συναφούς εξοπλισμού και προσαρμογή δημοτικών βρεφικών – παιδικών σταθμών» αναφέρεται αναλυτικά το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών. Απλά χρειάζεται απόφαση. Αναλυτικά το άρθρο 24 αναφέρει:
1. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε απαιτούμενες αίθουσες για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2020 - 2021, οι ΟΤΑ α΄ βαθμού μπορούν να αναθέτουν δημόσιες συμβάσεις προμήθειας προκατασκευασμένων αιθουσών προσχολικής εκπαίδευσης, συναφών υλικών, υπηρεσιών και έργων για την τοποθέτησή τους, καθώς και του απαιτούμενου εξοπλισμού για τη λειτουργία τους, κατά τις διατάξεις της περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4412/2016 (Α΄147).
2. H ανάθεση των δημοσίων συμβάσεων γίνεται με απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής. Εάν δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό πίστωση ή η υπάρχουσα δεν επαρκεί, με την ίδια απόφαση γίνεται δεσμευτική εισήγηση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το οικείο δημοτικό συμβούλιο, στην πρώτη μετά την ανάθεση συνεδρίασή του.
3. Για την τοποθέτηση των αιθουσών εφαρμόζεται η περ. λη΄ της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017 (Α΄167), όπως προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 2 της υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174/2020 απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄1843).
4. Οι διατάξεις των παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται αναλόγως και στις περιπτώσεις εκτέλεσης εργασιών και προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών που απαιτούνται για την προσαρμογή των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών στις απαιτούμενες προϋποθέσεις λειτουργίας.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου» προκαλεί συνεδρίαση του Δ.Σ.
Με γραπτή αίτηση όλων των συμβούλων της αντιπολίτευσης αιτούνται συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα συζητήσει και θα πάρει, ελπίζουμε ομόφωνες, αποφάσεις για τα προβλήματα της έλλειψης των σχολικών κτηριακών εγκαταστάσεων. Το αίτημα της αντιπολίτευσης περιλαμβάνει και πρόταση για ανάθεση εξειδικευμένης νομικής υποστήριξης στην εκδίκαση της έφεσης της δικαστικής απόφασης για το κτήριο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και τροποποίηση-συμπλήρωση της απόφασης 275/2018 του ΔΣ για δημιουργία βιωματικού πάρκου στο Αγροκήπιο Παροικίας της Δ/Κ Πάρου.