Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Δημήτριος Μπελδέκος

Ο δάσκαλος Δημήτριος Μπελδέκος γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Άγιος Πέτρος Κινουρίας της Αρκαδίας. Σπούδασε στην παιδαγωγική ακαδημία της Τρίπολης και διορίστηκε το 1932 ως δάσκαλος, σε χωριό της ορεινής Αρκαδίας και αργότερα στο χωριό του.

Παντρεύτηκε την Ειρήνη Τσαγκάρη και απέκτησαν δυο παιδιά, τον Ανδρέα, γιατρό ορθοπεδικό, διευθυντή της ΣΤ’ ορθοπεδικής κλινικής του ΚΑΤ και τη Μαρία, πρώην Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Το 1945 μετατέθηκε στη Νάξο για τρία χρόνια και μετά ήρθε στην Πάρο, στην οποία παρέμεινε επί δώδεκα χρόνια. Αρχικά δίδαξε στο δημοτικό σχολείο (κτίριο Συγγρού), μέχρι που ιδρύθηκε το Β’ δημοτικό σχολείο της Παροικιάς, στο οποίο ορίστηκε διευθυντής. Η θητεία του στα σχολεία της Πάρου ήταν πετυχημένη, από αυτόν τον χαρισματικό δάσκαλο. Με τις πρωτοποριακές του ιδέες, έβαλε σε εφαρμογή το παιδαγωγικό αξίωμα, σύμφωνα με το οποίο η διδασκαλία είναι ένα από τα μέσα της αγωγής, χωρίς αποκλειστικό σκοπό την παροχή γνώσεων. Γεννημένος παιδαγωγός, τόλμησε αυτό που δεν τολμούσαν οι συνάδελφοι του, τη δύσκολη εκείνη εποχή τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, εφαρμόζοντας νέες μεθόδους διδασκαλίας, όπως το «σχολείο εργασίας».

Οργάνωσε για πρώτη φορά τις «Μαθητικές Κοινότητες» και τους «Μαθητικούς Συνεταιρισμούς». Καθοδηγητής και σύμβουλος των νεώτερων συναδέλφων του, ίδρυσε τον Διδασκαλικό Σύλλογο Πάρου-Αντιπάρου, στον οποίο έδωσε το όνομα του πρωτοπόρου παριανού δασκάλου Παναγιώτη Καλλίερου και έγινε ο πρώτος πρόεδρος του. Οργάνωνε παιδαγωγικά συνέδρια για τους συναδέλφους του, οι οποίοι ωφελήθηκαν πολύ.

Αγαπούσε την Πάρο και τη θεωρούσε δεύτερη παρτίδα του, μεταδίδοντας την αγάπη αυτή και στην οικογένεια του. Το 1960 αναγκάστηκε να μετατεθεί στην Αθήνα για τις σπουδές των παιδιών του. Το 1968 συνταξιοδοτήθηκε, αλλά για δέκα χρόνια ακόμα προσέφερε τη σοφία του σε ιδιωτικά σχολεία. Στα 89 χρόνια, στις 17 Ιουνίου 2003, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι.

Πηγές: «Αναμνήσεις ενός Παριανού»

Η οδός ξεκινάει από την οδό  «Αριστείδη Κυπριανού», έως την οδό «Αγίας Θεοκτίστης».

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς