Παλιές ιστορίες | Αρχοντικό Γεωργίου Μαυρογένη
Όλο αυτό το αρχοντικό, σήμερα, από του Παπαβασιλείου ως και του Δενέγρη, ήταν το σπίτι αυτού που είναι στο νάρθηκα της Εκατονταπυλιανής. Στον δυτικό τοίχο, μόλις μπούμε δεξιά, υπάρχει εντοιχισμένη μια πλάκα που γράφει «επιτύμβιο εις τον Γεώργιον Π.Μ. Μαυρογένη» και έχει ένα ολόκληρο επίγραμμα σε ομηρική διάλεκτο και ότι «… Θα τον αναμένει εν Μεγάροις (στο μέγαρό τους)…» και από κάτω του γράφει «η σύζυγός σου Μαργιώρα».
Αυτό ήταν το σπίτι του Γεωργίου Μαυρογένη. Μέσα στη σάλα, αυτή που έχει το μπαλκόνι προς την αγορά, είχε την φωτογραφία του και δίπλα από την πόρτα ήταν η γυναίκα του Μαργιώρα Βιτσαρά-Μαυρογένη.
Στις φωτογραφίες τους στη σάλα του αρχοντικού, ο Γεώργιος φορούσε σκιάδιον, δηλαδή, χαμηλό βελούδινο καπέλο, και αντί για παπιγιόν είχε φορεμένο μια λωρίδα την οποία έδενε από μπροστά και κρεμόταν, και η γυναίκα του Μαργιώρα φοράει από μέσα ένα άσπρο ρούχο σαν μια μπέρτα, επίσης φορά καταπληκτικά κρεμαστά σκουλαρίκια.
Έξω στο μπαλκόνι δεν γράφει το όνομα του Μαυρογένη, γράφει ΑΚΔ 1885. Μία από τις κόρες του Μαυρογένη, η Ερατώ, παντρεύετε τον Αλέξανδρο Δαμία. Ο Αλέξανδρος Κ. Δαμίας (1841-1908) ήταν γιατρός και βουλευτής και εγγονός του κτηματία και αγωνιστή του 1821 Κωνσταντίνου Δαμία (Αγά), από τις Λεύκες και της Ευανθίας Αθ. Μαύρου από την Παροικιά. Εξάσκησε τη δικηγορία στη Σύρο και στην Πάρο και διετέλεσε Γραμματέας του Πρωτοδικείου Χαλκίδας. Ο Αλέξανδρος Κ. Δαμίας έφερε το όνομα του παππού του Αλεξάνδρου Μαύρου, του Ταμία της Φιλικής Εταιρίας.
Από αυτόν τον γάμο, του Αλέξανδρου και της Ερατώς, προέρχονται οι οικογένειες Λορεντζιάδη, Μπίζμπα. Ο Αλέξανδρος και η Ερατώ είχαν κόρη τη Μαργιώρα (Μαρία) Αλ. Δαμία. Η Μαρία Αλ. Δαμία είχε παντρευτεί τον Λορεντζιάδη. Έκαναν την Ερατώ Λορεντζιάδη που παντρεύτηκε τον Σπύρο Μπίζμπα. Η άλλη κόρη του Μαυρογένη λεγόταν Κατίγκο, η οποία ήταν ραχιτική και κληρονόμησε το άλλο μισό σπίτι δίπλα (σήμερα Δενέγρη).
Από μέσα υπήρχε φωταγωγός που επικοινωνούσαν. Κάποτε, όταν ο τότε δήμαρχος Μάτσας, ήταν άρρωστος, ήρθε κάποιος επιφανής στην Πάρο και από το πίσω μέρος στο παράθυρο λέει στον κλινήρη δίπλα Μάτσα «Καλώς εδέχθης ιατρέ τον Μέγα Διπλωμάτη, αυτός στην Πάρο έφτασε και συ σαι στο κρεβάτι;» και του απαντάει πάλι έμμετρα αυτός «Τραπέζι θα του κάμουνε στου Κρίσπη του Μεγάλου με συκωτάκια του λαγού και με κοιλιές του γάλου».
Τελικά η Μαργιώρα απεβίωσε στη Μονή Χριστού ως καλόγρια. Η ραχιτική κόρη του Αλέξανδρου Δαμία, Κατίνα, ενοικίαζε μέρος του κάτω οικήματος στην οικογένεια Δενέγρη. Στο τέλος, αφού η Κατίνα και ο Δενέγρης είχαν συνδεθεί πάρα πολύ και ο Δενέγρης τη φρόντιζε, μιας και οι συγγενείς είχαν φύγει στην Αθήνα και ήταν μόνη της, αυτή του το έγραψε. Έτσι από δωρεά περιήλθε στην οικογένεια Δενέγρη. Επομένως το αρχοντικό σήμερα Δενέγρη είναι τμήμα του σπιτιού του Γεωργίου Μαυρογένη ή Αλεξάνδρου Δαμία.
Σημ.: Το παραπάνω δημοσίευμα –που υπογράφει ο κ. Δημήτρης Ντόλκας- είναι με την άδεια της ηλεκτρονικής σελίδας: «Η ιστορία της Πάρου».