Νέα τροπολογία για νομιμοποίηση αυθαιρέτων
Ακόμα μία παράταση -έως το τέλος Μαρτίου του 2022 - στις αυθαίρετες κατασκευές σε απολύτως ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι ο αιγιαλός, η παραλία, οι παρόχθιες ζώνες, οι λίμνες, δίνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνεται στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα διπλώματα οδήγησης(!), αφήνοντας και «παράθυρο» μόνιμης τακτοποίησης στο άμεσο μέλλον.
Πολλές από αυτές τις κατασκευές (ξενοδοχεία, παραλιακά εστιατόρια ή beach bars) είχαν ήδη εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης, ενώ από το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε ανακοινωθεί ένα γιγάντιο πρόγραμμα κατεδαφίσεων με προϋπολογισμό ύψους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διακόπηκε πριν ξεκινήσει!
Η διατύπωση του άρθρου και της αιτιολογικής έκθεσης που συνοδεύει την τροπολογία όχι μόνο δίνει μία ακόμα παράταση σε αυθαίρετες κατασκευές «έργων κάθε είδους», αλλά φαίνεται πως λειτουργεί και ως προάγγελος για επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση νομιμοποίησης των συγκεκριμένων παρανομιών. Να σημειωθεί ότι η ανέγερση κατασκευών σε αιγιαλό ή παραλία αντίκειται στο Σύνταγμα και ως εκ τούτου αυτά τα αυθαίρετα δεν είχαν συμπεριληφθεί στους νόμους τακτοποίησης.
Η τροπολογία ανάβει πράσινο φως και στην αναστολή κατεδάφισης και για αυθαίρετα που «σηκώθηκαν» μεσούσης της πανδημίας καθώς ορίζει συγκεκριμένα πως «Αναστέλλεται μέχρι τις 31.3.2022 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9.3.2021, κάθε είδους που έχουν κατασκευαστεί σε αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και υπέδαφος του βυθού θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης χρήσης αυτών».
Σύμφωνα με το άρθρο της Μαρίας Λιλιοπούλου, στην εφημερίδα «ΈΘΝΟΣ», «καμπανάκι ωστόσο χτυπά η αναφορά στην αιτιολογική έκθεση, η οποία συνοδεύει την τροπολογία, που σχεδόν προαναγγέλλει την επιχείρηση δια παντός διατήρησης αυτών των αυθαίρετων κατασκευών αφού σημειώνεται πως «Αναμένεται άλλωστε, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, αναμόρφωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που θα επιλύσει το ζήτημα σε μακροπρόθεσμη βάση».
Την τροπολογία υποστήριξε κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος τονίζοντας ότι η αναστολή εκτέλεσης των πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα που υφίστανται πριν τις 9 Μαρτίου 2021 και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, κλπ, «έχει στόχο να δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρωθούν ενδεχόμενες διαδικασίες νομιμοποίησης - τακτοποίησης, μία δυνατότητα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία», όπως επεσήμανε.
Φωτογραφικές διατάξεις
Η τροπολογία έρχεται να αλλάξει το άρθρο 82 στον νόμο 4495/2017 που έχει τίτλο «Απαγόρευση δικαιοπραξιών σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις». Και το πράττει πρόχειρα, αν ληφθεί υπόψη ότι λέει πως προστίθεται 4η παράγραφος, ενώ το συγκεκριμένο άρθρο έχει μόνο δυο παραγράφους.
Σε αυτήν, την «τέταρτη» παράγραφο υποστηρίζει ότι μπορεί το Δημόσιο να παραχωρεί και να μισθώνει τμήματα της περιουσίας του ή της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), αφού τακτοποιήσει τα αυθαίρετα και προχωρήσει σε κατάτμηση του ακινήτου με σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η ΕΤΑΔ δέχεται ετησίως μεγάλο αριθμό αιτημάτων για την αξιοποίηση και τη μίσθωση-παραχώρηση τμημάτων της ιδιοκτησίας της, τα οποία αδυνατεί να ικανοποιήσει καθώς με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις πριν προβεί στη μίσθωση ενός τμήματος του ακινήτου της, οφείλει να τακτοποιήσει όλα τα αυθαίρετα που βρίσκονται στη συνολική έκταση. Παρακάτω, μάλιστα, αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αυθαίρετα αυτά «έχουν ανεγερθεί από τρίτους καταπατητές», για να υποστηρίξει ότι η ΕΤΑΔ δεν ευθύνεται και «αδυνατεί να ικανοποιήσει αιτήματα αξιοποίησης» των εκτάσεων αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει δικαίωμα δωρεάν τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων.