Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Οι πρόγονοί μας (Μέρος 3ο) | Του Ευαγ. Ν. Καστανιά

Στο μητρώο των Αρρένων, των ετών 1831 έως και 1865 που παρουσιάζεται παρακάτω, είναι εγγεγραμμένοι οι άρρενες που γεννήθηκαν στην κοινότητα των Λευκών (στο χωριό Λεύκες και σε όλους τους οικισμούς που ανήκαν στην κοινότητα των Λευκών).

Οι παρατηρούμενες οκτώ (8) εξαιρέσεις, της καταχώρισης δηλαδή αρρένων που δεν γεννήθηκαν στις Λεύκες, οφείλονται, είτε στο ότι οι οικογένειες ήταν Λευκιανές και κατοικούσαν στις Λεύκες, είτε σε ειδικούς λόγους (όπως είναι η περίπτωση του επωνύμου α.α. 67 του έτους 1849, που γεννήθηκε στην Αντίπαρο αλλά εγγράφτηκε στο μητρώο γιατί νυμφεύτηκε με Λευκιανή στις Λεύκες, στις οποίες προφανώς και παρέμεινε). Το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο αρρένων (τα έτη 1831-1865), ανέρχεται σε 321. Οι 313 γεννήθηκαν στις Λεύκες, 7 γεννήθηκαν στην Αθήνα και 1 στην Αντίπαρο. Στην Αθήνα γεννήθηκαν, από Λευκιανές οικογένειες, οι με αύξοντα αριθμό: 159 (το έτος 1856), 210 (το έτος 1860), 229 (το έτος 1861), 254 (το έτος 1862), 255 και 264 (το έτος 1863) και 306 (το έτος 1865).Στην Αντίπαρο γεννήθηκε ομε αύξοντα αριθμό 67 (το έτος1849), που νυμφεύθηκε στις Λεύκες. Στο τέλος των καταχωρίσεων ορισμένων ετών, υπάρχει δική μας «Σημείωση», όπου κρίνουμε ότι απαιτείται κάποια διευκρίνιση ή συμπληρωματική πληροφορία, για τους εγγεγραμμένους του συγκεκριμένου έτους. Ίσως, οι Λευκιανοί που θα διαβάσουν τα ονοματεπώνυμα που αναγράφονται στις ληξιαρχικές πράξεις και στο μητρώο αρρένων, αναγνωρίσουν το ονοματεπώνυμο κάποιου από τους προγόνους τους.

Εγγεγραμμένοι στο Μητρώο των Αρρένων της Κοινότητας Λευκών, των ετών 1831-1865. (Όλα τα ονόματα είναι γραμμένα όπως τα έγραφαν την εποχή εκείνη).

Γεννηθέντες του 1831 στις Λεύκες: Σκανδάλης Ευστάθιος του Κωνσταντίνου, Αιγινήτης Ιωάννης του Παναγιώτη, Γκίκας Νικόλαος του Μάρκου.

Σημείωση: Στα έτη 1832 έως και 1839 δεν υπάρχει καταχώριση. Οι καταχωρίσεις συνεχίζονται από το έτος 1840 μέχρι το 1914.

Γεννηθέντες του 1840 στις Λεύκες: Παντελαίος Εμμανουήλ του Μάρκου, Τζόλμας Εμμανουήλ του Πέτρου.

Σημείωση: Το επώνυμο Τζόλμας, μάλλον είναι παρατσούκλι (παρωνύμιο) και ως τέτοιο ακουγόταν για χρόνια στις Λεύκες

Γεννηθέντες του 1841 στις Λεύκες: Γαβαλάς Απόστολος του Εμμανουήλ, Καντιώτης Δημήτριος του Αντωνίου, Χριστόδουλος του Γεωργίου, Κυδωνιεύς Ιωάννης του Γεωργίου, Παντελαίος Γεώργιος του Ιωάννη, Ραγκούσης Νικόλαος του Ιωάννη, Σκιαδάς Μάρκος του Ιωάννη, Χανιώτης Νικόλαος του Ιωάννη, Χανιώτης Κωνσταντίνος του Στέφανου.

Γεννηθέντες του 1842 στις Λεύκες: Αιγινήτης Πιππής του Παναγιώτη, Κυδωνιεύς Κωνσταντίνος του Γεωργίου.

Γεννηθέντες του 1843 στις Λεύκες: Γαϊτάνος Λεονάρδος του Λαμπρινού, Δρακάκης Μιχαήλ του Ιωάννη, Παντελαίος Ιάκωβος του Νικόλαου, Ρούσσος Ανδρέας του Δημήτριου, Ραγκούσης Κωνσταντίνος του Φραγκίσκου, Ραγκούσης Στυλιανός του Γεωργίου, Χανιώτης Στέφανος του Κωνσταντίνου, Χανιώτης Ιωάννης του Γεωργίου.

Γεννηθέντες του 1844 στις Λεύκες: Γεμελιάρης Μιχαήλ του Γεωργίου, Ζουμής Χρουσής του Γεωργίου, Καντιώτης Ιωάννης του Νικόλαου, Πανόριος Λεωνίδας του Νικόλαου, Παντελαίος Ιάκωβος του Πέτρου, Παντελαίος Ζαχαρίας του Ιωάννη, Ρούσσος Γεώργιους του Μαρή, Σκιαδάς Μιχαήλ του Εμμανουήλ, Σκιαδάς Γεώργιος του Λουκά, Σκιαδάς Εμμανουήλ του Αντωνίου, Χανιώτης Πέτρος του Γεωργίου.

Γεννηθέντες του 1845 στις Λεύκες: Καστανιάς Αντώνιος του Νικόλαου, Καστανιάς Γεώργιος του Δημήτριου, Παντελαίος Μιχαήλ του Στεφάνου, Πανόριος Γεώργίος του Νικόλαου, Ραγκούσης Νικόλαος του Δημήτριου

Γεννηθέντες του 1846 στις Λεύκες: Δεσίλας Αναστάσιος του Μιχαήλ, Δρακάκης Νικόλαος του Ιωάννη, Μοστράτος Νικόλαος του Μάρκου, Ραγκούσης Μιχαήλ του Ζωρζη, Ρούσσος Γεώργιος του Γουλιελμή, Σκιαδάς Νικόλαος του Εμμανουήλ, Σκιαδάς Γεώργιος του Αντωνίου, Χανιώτης Σπυρίδων του Γεωργίου.

Γεννηθέντες του 1847 στις Λεύκες: Κρητικός Νικόλαος του Περούλη, Λουκής Αντώνιος του Στεφάνου, Λουκής Αντώνιος του Ιωάννη, Μοστράτος Νικόλαος του Ιωάννη, Ρούσσος Νικόλαος του Ιωάννη, Ραγκούσης Ιωάννης του Εμμανουήλ, Ραγκούσης Μιχαήλ του Αντωνίου, Σκιαδάς Ιωάννης του Αντωνίου.

(Συνεχίζεται)

Ευάγγελος Νικ. Καστανιάς