Θέλουμε ανοιχτά σχολεία
Με ανακοινώσεις τους εκπαιδευτικοί και γονείς στην Πάρο διαμαρτύρονται έντονα για το κλείσιμο και πάλι των σχολικών μονάδων.
Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων Λευκών Κώστου σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους:
«[…] Είμαστε πάλι στα ίδια... τηλεδιάσκεψη και Webex! Δυστυχώς οι λοιμωξιολόγοι και η κυβέρνηση έκριναν ότι το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα θα μειώσει την έξαρση του τρίτου κύματος της πανδημίας. Την τελευταία εβδομάδα στο νησί μας επίσημα έχουμε οκτώ κρούσματα και ήταν αυτά ικανά για να αγχώσουν τόσο τους κατοίκους όσο και την δημοτική αρχή. Δεν ήταν όμως αυτός ο λόγος που έκλεισαν τα σχολεία εδώ ή σε κάποιο άλλο νησί όπως η Αμοργός με μηδενικά κρούσματα. Είναι φανερό πια πως υπάρχει κούραση από όλους τους ειδικούς και με ευκολία τσουβαλιάζουν όλα τα σχολεία και όλα τα παιδιά της Ελλάδας.
Τι δεν έχουμε καταλάβει; Τι δεν μας εξηγεί η κυβέρνηση; Γιατί κλείνουν τα σχολεία σε μέρη που δεν υπάρχουν κρούσματα; Μέσα σε όλες τις απαγορεύσεις που ισχύουν είναι και η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νόμου και από την Παρασκευή είδαμε πάλι όλους αυτούς τους καλοκαιρινούς επισκέπτες του νησιού. Γιατί δεν υπάρχουν έλεγχοι; Τα παιδιά μας θα αυξήσουν τα κρούσματα ή όλοι αυτοί που χωρίς τεστ έχουν έρθει στο νησί μας; Τι κρούσματα είναι αυτά τα οχτώ που έχουν ανακοινωθεί; Σχετίζονται με μαθητές, με τουρίστες;».
Ο σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε. Πάρου-Αντιπάρου, «Π. Καλλιέρος», σχετικά με το κλείσιμο των σχολείων αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου:
«[…] Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης στην οποία: α) τα σχολεία έχουν παραμείνει κλειστά για τόσο μεγάλο διάστημα και β) το κλείσιμο των σχολείων μοιάζει να αποτελεί το μόνο μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19.
Επισημαίνουμε ότι τα αποτελέσματα των ερευνών αποδεικνύουν ότι το κλείσιμο των σχολείων απειλεί την εκπαιδευτική ανάπτυξη μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών με αρνητικές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία. Τα σχολεία δεν είναι μόνο ένας χώρος εκμάθησης. Είναι ο βασικός χώρος κοινωνικοποίησης, συναισθηματικής ανάπτυξης και για κάποια παιδιά ακόμη και μια διέξοδος από ένα νοσηρό περιβάλλον».
Η ΕΛΜΕ Πάρου Αντιπάρου σε επιστολή της προς τους γονείς γράφει μεταξύ άλλων:
«Σχεδόν σε όλη τη χώρα, οι μαθητές εδώ και μήνες απέχουν από το φυσικό τους χώρο παλεύοντας με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μαθητές που ενίοτε μένουν αθέατοι ή και αόρατοι πίσω από οθόνες και μικρόφωνα χωρίς ο εκπαιδευτικός να μπορεί να τους προσεγγίσει με βλέμμα ζεστό ή αυστηρό, σε κάθε περίπτωση βλέμμα που νοιάζεται, που αγκαλιάζει και παρηγορεί, και με τη στάση του σώματος που ενθαρρύνει και αποδέχεται εκπληρώνοντας τον παιδαγωγικό του ρόλο.
Μέσα σε αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες η υπουργός παιδείας απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς, ορθά κατ’ αρχήν, πιέζοντας όμως ασφυκτικά διευθυντές και συντονιστές, να συμμετέχουν σε αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων σε ένα πλαίσιο όμως πολύ γενικό χωρίς να αποσαφηνίζεται ο τελικός σκοπός της αξιολόγησης(…)».
Μεταξύ άλλων, απώτερος στόχος όλων αυτών είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων, γεγονός που θα εντείνει αναπόφευκτα τις ανισότητες στην παιδεία και σταδιακά θα οδηγήσει στο κλείσιμο δημόσιων σχολείων που θα κριθούν ανεπαρκή με την οικονομίστικη αντίληψη που προωθεί η υπουργός παιδείας και στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες του εξωτερικού που υιοθετούν αυτό το μοντέλο. Ας μη ξεχνάμε και την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων (…)».