Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Digital Nomads και Πάρος | Του Δ.Μ.Μ.

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι συνήθως εργαζόμενοι υψηλού εισοδήματος και αποτελούν ανερχόμενη τάση τα τελευταία δέκα χρόνια η οποία μάλιστα ενισχύθηκε από την πανδημία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν παγκοσμίως ως ψηφιακοί νομάδες πριν την πανδημία. Ο αριθμός αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ανθρώπους έως το 2035.

Αν η Ελλάδα καταφέρει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά, και αν αυτοί έχουν μια μέση παραμονή 6 μηνών, θα μπορούσε να ωφεληθεί κατά 1,6 δισ. έσοδα σε μια χρονιά, όπως είχε εκτιμήσει πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Βάσει των διαθέσιμων πλατφορμών η χώρα μας βρίσκεται χαμηλά μεταξύ των ανταγωνιστών της. Η Αθήνα, στα τέλη Φεβρουάριου 2021, τοποθετείται στην 77η θέση μεταξύ των ιδανικών πόλεων για ψηφιακούς εργαζόμενους, βάσει του nomadlist.com. Τα κριτήρια που κερδίζουν την υψηλότερη βαθμολογία είναι η διασκέδαση, η ποιότητα ζωής, το internet, η ασφάλεια που παρέχει η περιοχή διαμονής και το μορφωτικό επίπεδο.

Το υφιστάμενο καθεστώς στη χώρα μας προβλέπει ότι όσοι εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιστήμονες κατοικούν στο εξωτερικό και μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, για επτά χρόνια, θα πληρώνουν μειωμένο κατά 50% φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης ενώ απαλλάσσονται από το τεκμήριο της κατοικίας ή του επιβατικού τους αυτοκινήτου. Βέβαια, οι ψηφιακοί νομάδες συνήθως δε μένουν σε έναν τόπο για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, σπάζοντας ουσιαστικά την παραδοσιακή νόρμα εργασίας που θέλει τον κάθε επαγγελματία να εργάζεται από το γραφείο. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της χώρας μας ανέφεραν ότι εξετάζονται φορολογικά κίνητρα εστιασμένα στην ιδιαιτερότητα του περιορισμένου χρόνου διαμονής

Το παραπάνω θέμα, είναι φυσικό, ότι αφύπνισε πολλές νησιωτικές περιοχές της χώρας μας και φυσικά τις Κυκλάδες. Στην Ελλάδα, εκτός Αθηνών, η Κρήτη αποτελεί την περιοχή της χώρας που σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφιακών νομάδων. Το workfromcrete.gr είναι το πρώτο site που λειτουργεί σε επίπεδο Περιφερειών στην Ελλάδα, ενώ στη Νάξο γίνονται συντονισμένες προσπάθειες και υπάρχει και σχετικό site γι’ αυτό (workfromnaxos.gr). Ακόμα, σ’ αυτό το «παιχνίδι» έχουν μπει ήδη η Ρόδος και η Σαντορίνη.

Στην Πάρο είχαμε μία δήλωση «στα πεταχτά» από τον κ. Κωβαίο γι’ αυτό το θέμα και τίποτα περισσότερο. Επειδή, θέλω να πιστεύω, ότι ο δήμαρχος Πάρου έχει δει το θέμα και κάνει εκείνες τις κινήσεις που πρέπει, να υπενθυμίσω ότι το 2017 (26/4-2/5) είχε πραγματοποιηθεί οργανωμένο ταξίδι ψηφιακών νομάδων στο νησί μας, σε συνεργασία με την κοινότητα της Digital Nomads Athens. Φαντάζομαι λοιπόν, ότι εκείνα τα αποτελέσματα του ταξιδιού θα τα έχει επεξεργαστεί ο κ. Κωβαίος και προφανώς θα έχει να παρουσιάσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις γι’ αυτό. Αναμένουμε.

Δ.Μ.Μ.