Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Η σοφία του μπάρμπα-Γιώργη | Του Δ.Μ.Μ.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από την ηλιθιότητα δήθεν επιστημόνων και ανθρώπων που έχουν «καβαλήσει» σε μία θέση ισχύος». Το παραπάνω το πρωτο-άκουσα το μακρινό 1997. Τη φράση, μου την είχε πει, ο μπάρμπα-Γιώργης, στην Ιτέα.

Τον είχα «ανακαλύψει» σ’ έναν πάγκο που είχε έξω από την Ιτέα και πουλούσε ψάρια. Η πρώτη γνωριμία είχε ως εξής: Σταμάτησε ένα αυτοκίνητο και κατέβηκε κάτω ένας καλόγερος να ρωτήσει αν είχε φρέσκα ψάρια. Αφού του είπε ο μπάρμπα-Γιώργης τι είχε, ο καλόγερος πήγε στη συνέχεια στο αυτοκίνητο και είπε σ’ έναν άλλο επιβάτη τι υπάρχει στον πάγκο. Οι ερωτήσεις-απαντήσεις με τον καλόγερο κράτησαν 2-3 γύρους ακόμα. Ο μπάρμπα-Γιώργης τα πήρε στο κρανίο… επειδή η όλη συζήτηση για τα ψάρια γινόταν μέσω τρίτου και όταν κατάλαβε ότι στο πίσω κάθισμα ήταν ένας μητροπολίτης, πήγε, χαιρέτησε στρατιωτικά(!), χτύπησε προσοχή(!), και είπε: «καλημέρα κύριε ενωμοτάρχα!». Ντροπιασμένος ο μητροπολίτης, βγήκε έξω, ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του κλπ. Από τότε, σε κάθε ταξίδι μου στην περιοχή, πήγαινα και άκουγα τις σκέψεις του μπάρμπα-Γιώργη.

Τον συγχωρεμένο ψαρά τον θυμήθηκα ύστερα από μία «διαρροή» του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τους ναυαγοσώστες. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς ναυαγοσώστες, αφού με νέο Π.Δ. η κυβέρνηση μεταφέρει στην πλάτη των δήμων πρόσθετες αρμοδιότητες και απαιτήσεις, χωρίς να τις συνοδεύσει με τους απαραίτητους πόρους, ως συνήθως.

Έτσι, τα κόστη για 143 παράκτιους δήμους της χώρας εκτοξεύονται από τα 8,5 εκ., στα 21 εκ. ευρώ. Όλα αυτά διότι με το νέο Π.Δ. μειώθηκε στα 200 από 300 μέτρα η απόσταση μεταξύ δύο ναυαγοσωστικών σταθμών, διαφοροποιήθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός, ο οποίος πλέον πρέπει να περιλαμβάνει λέμβους, jet ski κλπ.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει για λογαριασμό των παράκτιων δήμων, το μέσο κόστος ενός ναυαγοσωστικού σταθμού κυμαίνεται ανάλογα με το δήμο και τις τιμές της μίσθωσης από 4.400 έως 5.200 ευρώ. Με λίγα λόγια –για να δικαιολογήσουν κάποιοι τους μισθούς τους- σχεδίασαν… και βρήκαν τρόπο να αυξήσουν το κόστος, αδιαφορώντας βέβαια για το πού θα βρεθούν τα χρήματα.

Σε συνεδρίαση προ ημερών στην ΚΕΔΕ έγινε ο χαμός για το αυξημένο κόστος και οι δήμαρχοι συζήτησαν για το πώς μπορούν να βρουν τα επιπλέον χρήματα, από τη στιγμή που δε θα πάρουν ούτε τσακιστό ευρώ. Κάπου εκεί λοιπόν ακούστηκε η «διαρροή» από το υπουργείο Οικονομικών. Όπως είπαν θα μετατεθεί η ναυαγοσωστική περίοδος από την 1η Ιουνίου, στην 1η Ιουλίου! Άρα, τα κόστη θα είναι λιγότερα!

Με λίγα λόγια, το πρόβλημα θα λυθεί με μικρότερη ασφάλεια για τους λουόμενους. Απλά, τον Ιούνιο δε θα υπάρχουν ναυαγοσώστες και θα λυθεί το πρόβλημα! Όσο για τους λουόμενους, σκορδοκαΐλα μας!

Δ.Μ.Μ.