Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Νέο πάρκινγκ Νάουσας | Συνέντευξη Γ. Μπαμπαρίγου

Προ ημερών ο δήμος Πάρου, ενημέρωσε τους πολίτες του νησιού, ότι βρέθηκε νέος χώρος στάθμευσης στη Νάουσα. Ο χώρος αυτός βρίσκεται πίσω από το σούπερ μάρκετ «Μάρκετ Ιν». Ο δήμος προχώρησε σ’ αυτή την ενέργεια διότι δεν ανανέωσε τον προηγούμενο χώρο στάθμευσης για λόγους που έως σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Η Φωνή της Πάρου, επικοινώνησε με τον τοπικό σύμβουλο Νάουσας και πρ. πρόεδρό της, Γιώργο Μπαρμπαρίγο, ο  όποιος μας έδωσε τη δική του άποψη για το ιστορικό της υπόθεσης.

Μετά την δωρεάν παραχώρηση του χώρου πίσω από το Μάρκετ Ιν ο δήμος αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει. Πείτε μας το ιστορικό αυτής της υπόθεσης;

«Το πρόβλημα του πάρκινγκ στον τόπο μας είναι διαχρονικό. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η αύξηση των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών στη Νάουσα, είχε σαν φυσικό αποτέλεσμα την αύξηση των αυτοκινήτων και των δικύκλων δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα και μη επάρκεια χώρων στάθμευσης. Αυτό μας οδήγησε στην επιτακτική ανάγκη για την εξεύρεση χώρου στάθμευσης, ιδίως για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης. 

Αναλυτικότερα:  Ήδη με την υπ’ αριθ. 67/2015 ομόφωνη απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου είχαμε ζητήσει από τον δήμο Πάρου να εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη, βάση της οποίας θα δίνονταν λύσεις στα προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων του οικισμού της Νάουσας. Για τη συγκεκριμένη απόφασή μας δεν έγινε καμία ενέργεια. Γνωρίζοντας ότι πλησίαζε η λήξη των συμβάσεων μίσθωσης χώρων στάθμευσης -μετά από 2 χρόνια- ο προβληματισμός και η ανησυχία μας ήταν έντονη και συνεχής.

Ενδεικτικά αναφέρω την άμεση ενέργειά μας στο 112-9/1/17 υπηρεσιακό σημείωμα των οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Πάρου για την προκήρυξη διαγωνισμού χώρου στάθμευσης, με την υπ’ αριθ. 3/2017 απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου με την οποία προτείναμε την προκήρυξη διαγωνισμού για εξεύρεση και μίσθωση χώρου στην περιοχή Ξεροποτάματα.

Έκτοτε, εκτός της επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων του τόπου, έβαλα σε προτεραιότητα την πραγματοποίηση δύο στόχων. Ο ένας ήταν η επαναλειτουργία του αστυνομικού σταθμού Νάουσας και ο δεύτερος η εξεύρεση χώρου στάθμευσης πλησίον του οικισμού.  Ο πρώτος στόχος έχει επιτευχθεί. Ο αστυνομικός σταθμός λειτουργεί. Ο δεύτερος στόχος ήταν ο πιο δύσκολος, λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας οικοπέδων.

Μετά από ενδελεχείς προσεγγίσεις και επαφές, ήρθα σε επικοινωνία με τον κ. Βασίλειο Παπαευγενίου, ο οποίος και μας πρότεινε το 2018 τη δωρεάν παραχώρηση  οικοπέδου 3,5 στρ. Το τοπικό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2018, με απόφασή του, πρότεινε στο δήμο Πάρου την αποδοχή της πρότασης του κ. Β. Παπαευγενίου.

Φυσικά και πρέπει να αναφερθεί και να αξιολογηθεί ότι ο δήμος από το 2018 μέχρι και τώρα (αρχές Ιουλίου 2021), δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα ώστε να αξιοποιηθεί η συγκεκριμένη πρόταση.  

Στο σημείο αυτό γεννώνται απορίες και ερωτήματα, αφενός με την αδράνεια του δήμου επί του αιτήματος του κ. Β. Παπαευγενίου και αφετέρου για την έλλειψη πρωτοβουλιών και εύρεση εναλλακτικών λύσεων πάρκινγκ, μετά τη λύση της μίσθωσης του οικοπέδου Αλιπράντη από τις 9/2019».

Η πρόσβαση (είσοδος - έξοδος) επειδή θα γίνεται μέσα από τον οικισμό, πιστεύετε ότι μπορεί να λειτουργήσει σωστά για τον συγκεκριμένο χώρο αλλά και για την κίνηση στη Νάουσα;

«Για το ερώτημά σας αρμόδιοι είναι οι ειδικοί και τεχνικοί του δήμου Πάρου.  Ο δήμος ως αρμόδιο όργανο, με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του, μπορεί να γνωμοδοτήσει για την καταλληλότητα του οικοπέδου σε όλες τις διαστάσεις, όπως τεχνικές, συγκοινωνιακές, ασφάλειας, θέσης. Ο ρόλος των αιρετών είναι η λήψη πρωτοβουλιών και η υποβολή προτάσεων.  Ο ρόλος των υπηρεσιών είναι η υλοποίησή τους στο πλαίσιο της νομιμότητας και της τεχνικής επάρκειας».  

Πείτε μας ποια είναι κατά τη γνώμη σας η καλύτερη δυνατή λύση για το θέμα πάρκινγκ για τη Νάουσα;

«Η λύση βρίσκεται στην εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης για τη Νάουσα, η οποία αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών του νησιού μας και μέχρι σήμερα, παρά τις εκκλήσεις μου, η διοίκηση του δήμου αδιαφορεί. Η κυκλοφοριακή μελέτη θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής, η οποία θα πρότεινε λύσεις και θα βελτίωνε τις συνθήκες πρόσβασης και παραμονής κατοίκων και επισκεπτών στη Νάουσα».

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση “ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ”