Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Τα δύο πρόσωπα της Πάρου | Του Δ.Μ.Μ.

Η Πάρος τελικά έχει πολλά πρόσωπα. Κι αυτό το αντιλαμβανόμαστε καθημερινά, έστω κι αν πολλοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Ζούμε σε μία κοινωνία μικρή, άσχετα του ότι ουσιαστικά είναι πολυπολιτισμική και κοσμοπολίτικη τους θερινούς μήνες. Η μικρή, κλειστή ουσιαστικά κοινωνία μας, έχει τα θετικά της, όσο και τις αστοχίες της.

Τις παραμονές των Χριστουγέννων ζήσαμε μία ανείπωτη τραγωδία με το ναυάγιο των οικονομικών μεταναστών, που οι δουλέμποροι έφερναν από την Τουρκία. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Τα ίδια είχαμε και τον Αύγουστο του 2010, τότε που εντοπίστηκαν 60 μετανάστες κοντά στη βραχονησίδα Μέρμηγκας. Και τότε, και τώρα, ο ντόπιος πληθυσμός όχι μόνο ενεργοποιήθηκε «αυτόματα», αλλά έδειξε το καλό του και ανθρώπινο πρόσωπο.

Δεν είναι μόνο το περιστατικό των ναυαγών μεταναστών που δείχνει το καλό πρόσωπο της Πάρου. Φέτος, τις γιορτές, είχαμε αρκετές προσφορές σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Απλόχερα προσέφεραν πολλοί όταν τους ζητήθηκε αυτό. Επαγγελματίες και ιδιώτες έτρεξαν να συνδράμουν. Αυτή είναι μια κοινωνία που μας χαροποιεί, που μας αξίζει.

Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω. Τις ημέρες των γιορτών και τις ημέρες με το δριμύ ψύχος παρουσιάστηκαν και πάλι οι βλάβες στο δίκτυο της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα ελλιπή συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ έδωσαν μάχη μέσα στις γιορτές. Είναι αυτά τα συνεργεία που παρά τις ερωτήσεις στη βουλή, παρά τα δεκάδες δημοσιεύματα για το προβληματικό συνεργείο στην Πάρο, κανείς δε δείχνει να συγκινείται. Αν δεν έχεις δει με τα ίδια σου τα μάτια εναερίτη να σκαρφαλώνει πάνω στην κολώνα κάτω από πολικό ψύχος με κίνδυνο της ζωής του, δεν μπορείς να κατανοήσεις την αξία αυτού του εργαζόμενου. Τα ίδια και με τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Την ώρα που εμείς καθόμαστε στην άνεση του σπιτιού μας με τα πλούσια γεύματα και τη θαλπωρή –χρονιάρες μέρες- οι ΕΚΑΒίτες τρέχουν στον δρόμο να σώσουν μία ζωή.

Από την άλλη, την ίδια στιγμή, σε χωριό της Πάρου ξετυλίχθηκε μία δυσάρεστη ιστορία, για την οποία αρμόδιες είναι οι δικαστικές Αρχές. Πολύ περισσότερο δε, να εμπλακούν στην ιστορία αυτή επαγγελματίες δημοσιογράφοι και να μετατραπούν σε εισαγγελείς. Μπάχαλο το θέμα. Το κουτσομπολιό στο φουλ, το οποίο πλέον γίνεται επίσημα μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και από τα «μεσημεριανάδικα». Ένθεν και ένθεν οι πλευρές διασταύρωναν τα ξίφη τους. Ομοίως –και είναι ηλίου φαεινότερο- όλοι γνώριζαν όπως λένε, αλλά δε μιλούσαν. Τα δύο πρόσωπα της Πάρου είναι εδώ…

Δ.Μ.Μ.