Θηλαστικό 50 τόνων στο Αιγαίο!
Η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων αγνοεί πως το μεγαλύτερο θηλαστικό που ζει εδώ και αιώνες στην ελληνική επικράτεια ζυγίζει 50 τόνους και μπορεί να φτάσει το μήκος των 18 μέτρων! Πρόκειται για τον φυσητήρα, που λανθασμένα ταυτίζεται με τη φάλαινα.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μηλιού: «Εν ολίγοις υπάρχει άγνοια. Ξέρουμε τόσα πολλά για τους δεινόσαυρους που έζησαν εκατοντάδες χρόνια πριν και για τους φυσητήρες που υπάρχουν στις θάλασσες μας υπάρχει άγνοια. Μάλιστα μόλις το 1998 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή τους».
Όπως τονίζει η κ. Μηλιού η επιβίωση των φυσητήρων στις ελληνικές θάλασσες είναι ένα θαύμα κι αυτό γιατί: «Πραγματικά επιβιώνουν από τύχη. Γίνονται ελάχιστα πράγματα για να προστατευτεί το περιβάλλον τους. Χρειάζεται να μάθουμε περισσότερα ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το είδος. Στο Ινστιτούτο μας παρακολουθούμε και καταγράφουμε πληροφορίες από την ίδρυση μας το 1998».
Ο θηλασμός του φυσητήρα γίνεται στην περιοχή ανάμεσα σε Μύκονο και Ικαρία, κι αυτήν την περίοδο διακρίνεται λίγο γάλα στην επιφάνεια της θάλασσας. «Για τον πληθυσμό τους δεν έχει γίνει δουλειά για να έχουμε μία ξεκάθαρη και σαφή εικόνα» υποστηρίζει η κ. Μηλιού, ενώ κατ’ εκτίμηση εντός της λεκάνης της Μεσογείου υπάρχουν περίπου 2.500 ενήλικα άτομα και περίπου το 10% έως 20% βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες. Το θηλυκό γεννάει ένα μωρό το οποίο χρειάζεται 4-6 χρόνια για να το μεγαλώσει και να το εκπαιδεύσει ώστε να θεωρηθεί ενήλικο. Ο φυσητήρας βουτάει, έχει δική του γλώσσα και φυσικά θηλάζει.
Η διαφορά του με τη φάλαινα είναι ότι ο φυσητήρας κατατάσσεται στην κατηγορία των Οδοντοκητών (καθώς έχει δόντια), μαζί με τα δελφίνια και τις φώκιες. Ακόμα, λόγω βάρους και μήκους κατακτάει δίκαια τον τίτλο του μεγαλύτερου θηλαστικού ζώου στην ελληνική επικράτεια και ένα από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στη Γη. Χρειάζεται έναν τόνο τροφή την ημέρα για να επιβιώσει. Ο φυσητήρας βρίσκεται στην επιφάνεια για να ξεκουραστεί και να πάρει δύναμη για τη βουτιά του μέχρι και 1000 μέτρα βάθος! Για να τραφεί αλλάζει συνεχώς την θέση του. Έτσι δίνει χρόνο αναπλήρωσης στο περιβάλλον και δεν εξαντλούν ποτέ τα σημεία που αναζητούν την τροφή του.
Ο φυσητήρας εντοπίζεται συχνότερα μεταξύ βορείων Σποράδων και Χαλκιδικής, και κυρίως στο βόρειο Αιγαίο, στη θαλάσσια τάφρο μεταξύ Χίου, Ικαρίας και Σάμου.