Απόφαση «βόμβα» του Σ.τΕ.: Μη νόμιμες οι επιτροπές των δήμων
Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απεφάνθη και έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των «νόμων Θεοδωρικάκου», που πέρασε μετεκλογικά η κυβέρνηση, με τις οποίες μεταφέρθηκαν κρίσιμες και με σημαντικό οικονομικό αντικείμενο αρμοδιότητες των δημοτικών συμβουλίων προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων.
Πρόκειται για μία απόφαση «βόμβα» που αλλάζει το τοπίο των αποφάσεων σε όλους τους δήμους της χώρας (μεταξύ των οποίων Πάρου και Αντιπάρου), καθώς μέχρι τώρα στις προαναφερόμενες επιτροπές οι παρατάξεις των δημάρχων είχαν τα 3/5 της πλειοψηφίας.
Η απόφαση του Σ.τΕ.
Με την υπ’ αριθμ. 2377/2022 απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι συνταγματικές οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων, ενώ αντίθετα έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικές οι νομοθετικές διατάξεις κατά το σκέλος που καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των δημοτικών εκλογών περίοδο (έτους 2019).
Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι οι διατάξεις των ν. 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής των Δήμων, καθώς και των Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (ΔΕΥΑ κ.λπ.), προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου είναι:
1) Κατά το μέρος που δεν καταλαμβάνουν την αμέσως επόμενη των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 και της 2ας Ιουνίου 2019 δημοτική περίοδο, δεν είναι αντίθετες σε κάποια συνταγματική ή υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη ή αρχή, και
2) Κατά το μέρος όμως που καταλαμβάνουν τη δημοτική περίοδο η οποία διανύεται μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019, ο νομοθέτης παρενέβη, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των εκλογών στη λειτουργία των ΟΤΑ Α΄ βαθμού, επιφέροντας δύο βασικές αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα, οι οποίες είναι μεταξύ τους αλληλένδετες, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 1, 52 και 102 παρ. 2 του Συντάγματος.
Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι δεν αντίκεινται στις συνταγματικές διατάξεις οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την ανάδειξη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων δημοτικών νομικών προσώπων (ΔΕΥΑ κ.λπ.).
Δικαίωση της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ανακοίνωση, μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, αναφέροντας τα εξής:
«Η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής, επιβεβαιώνει τη στάση και την κριτική της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από την πρώτη στιγμή στους σχετικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ.
Με αυτούς τους νόμους η κυβέρνηση στο όνομα «κυβερνησιμότητας» των δήμων, νόθευε το εκλογικό αποτέλεσμα δίνοντας ανεξαρτήτως ποσοστών την απόλυτη πλειοψηφία στη παράταξη του δημάρχου. Για παράδειγμα στη περίπτωση του δήμου μας παρά την ελάχιστη διαφορά των δύο συνδυασμών, η οικονομική επιτροπή αποτελείται από 5 συμβούλους της πλειοψηφίας και 2 της μειοψηφίας αντί για 4 με 3 βάση του εκλογικού αποτελέσματος.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από το νομοθετικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προχώρησε στον αντιδημοκρατικό, αντισυνταγματικό πλέον νόμο και επέβαλε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την οικονομική επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την επιτροπή ποιότητας ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία.
Έτσι με αποφάσεις πλασματικών πλειοψηφιών των επιτροπών αυτών, ενισχύθηκαν πέρα για πέρα η αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων, η επιχειρηματικότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανταποδοτικότητα και οι προτεραιότητες των τεχνικών προγραμμάτων με τη λογική της επιλεξιμότητας, που αποκλείουν τα αναγκαία έργα και τις υποδομές προς όφελος του λαού.
Απέναντι σε αυτό το αντιδημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο που αλλοίωνε τη λαϊκή θέληση βρέθηκαν μόνο οι δυνάμεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους και τις περιφέρειες, υπερασπιζόμενες τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα αφωνία από τη συντριπτική πλειοψηφία δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Αφωνία και από μεριάς της «ανεξάρτητης» δημοτικής αρχής του νησιού μας, όπως και της «ανεξάρτητης» περιφερειακής αρχής Ν. Αιγαίου.
Οι παριανοί και οι νησιώτες γενικότερα έχουν πλέον εμπειρία ως προς ποιοι μάχονται για τα δικά τους συμφέροντα σε δήμο και περιφέρεια, συμμετέχουν στους αγώνες τους και διεκδικούν την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών. Αυτές οι δυνάμεις θα συνεχίσουν να μάχονται και να είναι δίπλα στα λαϊκά προβλήματα και στο μέλλον».
Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών
Διευκρινίσεις, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, έδωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών:
«Σε σχέση με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων που αφορούν στο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων και των Περιφερειών, επί του παρόντος λεκτέα τυγχάνουν τα ακόλουθα:
1. Η σχετική απόφαση δεν έχει νομίμως επιδοθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και επομένως ισχύει, επί του παρόντος, η υφιστάμενη νομοθεσία.
2. Το Υπουργείο Εσωτερικών θα μελετήσει τη συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης της αποτελεσματικής διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης.
3. Η απόφαση αυτή μας υπενθυμίζει με τον πιο εναργή τρόπο τις καταστροφικές συνέπειες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δυστυχώς ακόμα μας στοιχειώνουν. Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εργαστεί ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης».