Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Στο σπίτι όλοι καλά; | Του Δ.Μ.Μ.

Μέσα σ’ ένα έτος (Φεβρουάριος 2021 – Φεβρουάριος 2022), καταγράφηκαν οι παρακάτω ανατιμήσεις:

Φυσικό αέριο (78,5%), Ηλεκτρισμός (71,4%), Πετρέλαιο θέρμανσης (41,5%), Καύσιμα και λιπαντικά (23,2%), Έλαια και λίπη (16,8%), Λαχανικά (15,2%), Αρνί και κατσίκι (14,4%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (11,5%), Αυτοκίνητα καινούργια (7,6%), Ένδυση και υπόδηση (5,6%) κλπ, κλπ.

Ακόμα, τον Φεβρουάριο του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2022 ανατιμήθηκαν: Ηλεκτρισμός (9,4%), Πετρέλαιο θέρμανσης (8,5%), Καύσιμα και λιπαντικά (4,8%), Λαχανικά νωπά (16%), Πατάτες (4,5%), Φρούτα νωπά (2,8%), Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα (2,4%) κλπ, κλπ.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία -που δεν είναι δικά μου αλλά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας- είναι ειδήσεις, που σε κάποια χώρα (αν δεν είναι η δημοκρατία της Μπανανίας), είναι αρκετά για να ξεσηκώσουν τους πάντες. Η είδηση όμως έχει πάντα ένα πρόβλημα. Αν δε μεταδοθεί δεν είναι είδηση και είναι απλά ένα γεγονός που έμεινε στο συρτάρι. Από την άλλη η είδηση έχει μεγάλη σημασία στο πώς θα μεταδοθεί από τα Μέσα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. α) Της δίνεις έκταση και την εμπλουτίζεις, β) τη «θάβεις» ολότελα, γ) την εξωραΐζεις και δ) τη «θάβεις» μέσα σε άλλες άσχετες ειδήσεις που έχουν όμως φανταχτερούς και «πιασάρικους» τίτλους. Αυτά στις σχολές επικοινωνίας και τις σχολές δημοσιογραφίας τα μαθαίνεις από τους πρώτους μήνες. Αν δε μάθεις αυτά τα πράγματα καλά, άλλαξε επάγγελμα! Δεν κάνεις ή αν βρεις δουλειά θα είναι σε μικρά Μέσα δίχως δυνατότητα στον χώρο που δραστηριοποιούνται.

Από την άλλη ο σύγχρονος δημοσιογράφος για τη δική του πραγματική ενημέρωση πρέπει να χρησιμοποιεί τα μικρά Μέσα, δίχως δυνατότητα στον χώρο που δραστηριοποιούνται, όπως γράψαμε και στην παραπάνω παράγραφο. Για να ξέρουμε τι μας γίνεται δηλαδή και για να ξέρουμε τι θα γράψουμε. Οι σημερινές σχολές δημοσιογραφίας ή οι σχολές επικοινωνίας, δε βγάζουν κατά βάση ούτε δημοσιογράφους, ούτε επικοινωνιολόγους. Βγάζουν καλούς και γρήγορους αντιγραφείς κειμένων. Αν παρατηρήσει κάποιος τα λεγόμενα «μεγάλα» ΜΜΕ της χώρας θα διαπιστώσει ότι σχεδόν όλα γράφουν τα ίδια πράγματα και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Πώς να αντισταθεί ένα παιδί που βγαίνει από μία σχολή και στην καλύτερη βρίσκει δουλειά με 600-700 ευρώ, μετά από απλήρωτη εργασία συνήθως ενός χρόνου.

Τα «μεγάλα» ΜΜΕ λοιπόν, την περασμένη Δευτέρα είχαν ως κύρια είδηση ότι κλείνουν τα McDonald’s στη Ρωσία και ότι υπήρχε «μαύρη» αγορά για την πώληση των τελευταίων μπέργκερ! Αυτά! Στο σπίτι όλοι καλά;

Δ.Μ.Μ.