Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Αγώνας δρόμου για τη διάσωση της Ι.Μ. Χριστού του Δάσους στην Πάρο

Η Μονή Χριστού, που εορτάζει στις 6 Αυγούστου κάθε χρόνο και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες του νησιού όπως ο Άγιος Κύριλλος και ο Άγιος Αρσένιος, συμπλήρωσε δύο αιώνες ζωής. Ωστόσο, τα αναμενόμενα οικοδομικά προβλήματα που σωρεύονται, κυρίως, από την απουσία εργασιών συντήρησης κατά τις τελευταίες δεκαετίες, δυσχεραίνουν τη λειτουργία του.

Πρόκειται για ένα τεράστιο οικοδομικό συγκρότημα, συνολικής έκτασης 2,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με δυνατότητα φιλοξενίας ακόμα και 60 μοναζουσών, το οποίο με βάση αρχεία που βρίσκονται στην κατοχή της Μονής ξεκίνησε ως υποστατικό (αγρόκτημα μαζί με το σπίτι του ιδιοκτήτη και άλλες εγκαταστάσεις) της ιστορικής οικογένειας των Μαυρογένηδων.

Η πρώτη συνοδεία μοναζουσών στο μοναστήρι χρονολογείται πριν από την επανάσταση του 1821, περί το 1805. Υπήρξε μία διαδρομή που έφερε τη Μονή σε φάση ακμής και την πλήρη λειτουργικότητά της στις αρχές του 19ου αιώνα. Ωστόσο, ακολούθησε μία σταδιακή ερήμωση, μέχρι το μήνα Οκτώβριο του περασμένου έτους που έμεινε εντελώς ακατοίκητη, μετά και την αποχώρηση για λόγους ασθενείας της γερόντισσας Αδελφής Αρσενίας.

Η προοπτική οριστικής απαξίωσης της Μονής αλλά και της σύλησης του πολύτιμου όγκου ιερών σκευών, κινητοποίησε για άλλη μια φορά τον πρώην δήμαρχο Πάρου, Κώστα Αργουζή, μετά την επιτυχημένη πρωτοβουλία αναστήλωσης της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων στην Παροικιά, αλλά και ευυπόληπτους πολίτες του νησιού για να ξεκινήσει μια προσπάθεια με δύο κατευθύνσεις.

1. Να κατασκευαστούν άμεσα κάποια κελιά για τη φιλοξενία μοναζουσών που θα επιλέξουν τη Μονή Χριστού του Δάσους για τη διακονία τους και

2.Να συγκροτηθεί μελέτη στατικότητας και συντήρησης της Μονής, ώστε μετά από τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις να αναζητηθεί η ένταξή του έργου σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την επισκευή και ανακαίνισή της.

Σύσταση Διαχειριστικής και Ερανικής Επιτροπής

Ο πατήρ Αρσένιος Μελισσηνός, αισθάνεται ευλογημένος που το έφεραν οι περιστάσεις να βρεθεί στη γενέτειρα της μητέρας του και να ασχοληθεί με τον θαυματουργό Άγιο του νησιού, το όνομα του οποίου φέρει από τη γέννησή του.

Μετά από έξι χρόνια στη Μητρόπολη Παροναξίας ήρθε στην Πάρο και ανέλαβε μαζί με δύο άλλους ιερείς την ευθύνη της Διαχειριστικής Επιτροπής της Μονής που συστήθηκε, ώστε με τη συνεπικουρία μιας Ερανικής ομάδας, να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης και η Μονή να μπορέσει και πάλι να κατοικηθεί.

«Επαφιέμεθα στην αγάπη των παριανών αλλά και όλου του κόσμου στον Άγιο Αρσένιο. Είναι αλήθεια ότι από τις 20 Οκτωβρίου που ήρθαμε εδώ στο Μοναστήρι έχει φανεί η μεγάλη αγάπη του κόσμου προς τον Άγιο.

 Ήδη κάποιοι προθυμοποιήθηκαν να συμβάλλουν στη σύνταξη μελετών αλλά και κάποιοι να συνδράμουν στα τεράστια έξοδα συντήρησης της Μονής. Για το λόγο αυτό έχουν ανοιχτεί λογαριασμοί, ώστε πολύ σύντομα να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισής της».

Έφτασαν οι πρώτες μοναχές

Ελάχιστες ήταν οι ημέρες που η Ιερά Μονή Χριστού του Δάσους έμεινε χωρίς μοναχές. Ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου 2021, εγκαταβιώνουν στην Μονή δύο μοναχές από το Ησυχαστήριο των Θαψανών.

«Ελπίζω να μας αξιώσει ο Θεός όλους να δούμε τουλάχιστον ένα μέρος από το μοναστήρι να αποκαθίσταται και να γίνεται λειτουργικό, ώστε όσες αδελφές έρθουν να έχουν μία καλή διακονία. Η Ιερά Μονή Χριστού του Δάσους είναι ένας «Παρθενώνας». Ένας χώρος προστασίας και σεβασμού της γυναικείας φύσεως» δήλωσε στη Φωνή της Πάρου ο πατήρ Αρσένιος Μελισσηνός.

Σημείο αναφοράς

Σχολιάζοντας ο κ. Αργουζής, γραμματέας της Ερανικής Επιτροπής της Μονής Χριστού, μας είπε: «Στο κτιριακό συγκρότημα υπάρχουν περί τα 80 κελιά με δύο φούρνους και πολλούς βοηθητικούς χώρους που μαρτυρούν μία πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία της Μονής κατά το παρελθόν.

Επειδή δε, αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς, ιστορικής, αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής πάνω απ’ όλα για το νησί μας, αξίζει τον κόπο όλοι οι παριανοί να συνδράμουν στις προσπάθειες, ώστε το μοναστήρι να επισκευαστεί στο σύνολό του και να παραδοθεί στην κοινωνία της Πάρου».

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» (20/5/2022)