Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Άδικη η περικοπή σύνταξης στους συνταξιούχους, που παράλληλα είναι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων

Με πρωτοβουλία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου, κατατέθηκε στη βουλή, ερώτηση με θέμα την άδικη περικοπή της σύνταξης σε συνταξιούχους, που παράλληλα είναι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων με νόμιμη άδεια λειτουργίας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, αρκετοί συνταξιούχοι που παράλληλα είναι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων που έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας και διαχειρίζονται οι περισσότεροι μικρό αριθμό δωματίων, που δημιούργησαν με αγώνα ζωής, κινδυνεύουν να υποστούν μείωση της σύνταξής τους, εφόσον συνεχίσουν να διατηρούν αυτή την μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί πλέον δεν εντάσσονται σε ειδικές εξαιρέσεις.

Με βάση το Ν.4387/16 όσοι ήταν ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων πριν την δημοσίευση του νόμου (12/5/16) είχαν δικαίωμα να διατηρήσουν τη δραστηριότητα τους χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή τους. Αυτό είχε ορθώς προβλεφτεί διότι υπήρχε μία αρκετά μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων, που για διαφόρους λόγους, κυρίως οικογενειακούς-κληρονομικούς (όπως πχ έλλειψη απογόνων, τέκνα που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, ανήλικα εγγόνια) δεν μπορούσαν να μεταβιβάσουν την μικρή οικογενειακή επιχείρηση προκειμένου να μην την κλείσουν και χαθεί το μικρό αλλά σημαντικό για αυτούς εισόδημα.

Όμως με το νόμο 4670/20 αυτή η διάταξη έπαψε να ισχύει με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται οριζόντια και στη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων η περικοπή της σύνταξής τους κατά 30%. Η μείωση της σύνταξης τους, εκτός από άδικη είναι και αντιπαραγωγική.

Στην διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΕΦΚΑ), με αριθμό 35/17-8-2020 αναφέρεται ότι η διακοπή της σύνταξης θα πρέπει να γίνεται τους μήνες, κατά τους οποίους προφανώς η επιχείρηση θα έχει εισπράξεις. Στην πράξη αυτό όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί, εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές έχουν εποχιακή λειτουργία και σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει τους μήνες που δεν υπάρχουν εισπράξεις από πελάτες-τουρίστες, η επιχείρηση φορολογικά να κλείνει και να ενεργοποιείται εκ νέου δύο ή και περισσότερες φορές των χρόνο. Αυτό είναι λογιστικά σχεδόν αδύνατον αλλά και διοικητικά-οικονομικά προβληματικό, εφόσον τα έξοδα θα είναι δυσβάσταχτα ακόμα και σε περίπτωση που κάποιος προβεί σε διακοπή οικονομικής δραστηριότητας και επανέναρξη.

Να τονιστεί επίσης ότι στην περίπτωση, που ιδιώτης συνταξιούχος αναλάβει εργασία σε οποιαδήποτε εταιρεία, λαμβάνει έγγραφο για τους μήνες που εργάστηκε, το καταθέτει στο ταμείο του και για τους μήνες αυτούς περικόπτεται κατά 30 % η σύνταξή του. Στην περίπτωση όμως των συνταξιούχων που διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια με νόμιμη άδεια λειτουργιάς, δεν μπορεί να προσδιοριστεί διάρκεια λειτουργίας, οπότε για μια δίμηνη ή τρίμηνη εποχιακή λειτουργία περικόπτεται η σύνταξη για 12 μήνες!

Είναι απαραίτητο επομένως να δοθεί μια λύση σε αυτή την κατηγορία των συνταξιούχων, εκτός αν υπάρχει στόχευση να οδηγηθούν όλοι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις π.χ. τύπου airbnb, οπότε και δεν θα έχουν καμία συνέπεια . Η κατηγορία των μικρών αυτών καταλυμάτων υπηρετείται από συνειδητοποιημένους επαγγελματίες του τουρισμού και φιλοξενούν κυρίως επισκέπτες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Και, επίσης, οι περισσότεροι, πέραν του ότι τηρούν όλους τους κανόνες που απαιτεί η νομοθεσία, σε καμία περίπτωση δεν έχουν προβεί στην αφομοίωση της επιχείρησής τους από την βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των διεθνών πλατφορμών. Δυστυχώς όμως και όπως διαφαίνεται μελλοντικά, στην περίπτωση που όλοι ενταχθούν σε αυτήν την παράλληλη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, πέραν των άλλων προβλημάτων, θα χαθούν επιπλέον και όλα τα στοιχεία εκείνα που προσελκύουν τους τουρίστες, όπως η αυθεντική φιλοξενία, η προσωπική παρουσία, η καθημερινή φροντίδα και η συλλογική προσπάθεια που αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα μας στην διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.