Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

«Που θα πάει αυτή η βαλίτσα»... | Περιπλανώμενοι εκπαιδευτικοί αναζητούν στέγη!

Το πρώτο κουδούνι ήχησε, η επίσημη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι γεγονός από τη Δευτέρα και παρά τα θετικά μηνύματα για επιστροφή στην... κανονικότητα  -χωρίς μάσκες και τεστ, αλλά με ατομική ευθύνη όλων- το οξύτατο πρόβλημα της στέγασης των εκπαιδευτικών απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις Κυκλάδες και την Πάρο.

Νεοδιόριστοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο νησί αναγκάζονται να φιλοξενούνται ή να πληρώνουν ακόμη και ξενοδοχείο για να εξασφαλίσουν την προσωρινή διαμονή τους. Κι αυτό, καθώς τα περισσότερα δωμάτια και σπίτια είναι «δεσμευμένα» έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου -λόγω της τουριστικής περιόδου- ενώ το ίδιο συμβαίνει και κατά την περίοδο του Ιουνίου.

Το πρόβλημα έλλειψης στέγης, τα ακριβά ενοίκια και το κόστος διαβίωσης αποτελούν αναμφίβολα και φέτος «πονοκέφαλο» στους εκπαιδευτικούς, φέρνοντάς τους σε απόγνωση λόγω των αντίξοων συνθηκών και πολλές φορές στην παραίτησή τους από τη θέση. Δυστυχώς κάτι τέτοιο συνέβη και στην Πάρο, καθώς εκπαιδευτικός που πρόκειται να εργαστεί σε γυμνάσιο του νησιού, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα γι’ αυτό τον λόγο. Ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις των δυσαρεστημένων που βρήκαν λύσεις ανάγκης.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα και το γεγονός, ότι αρκετοί δάσκαλοι και καθηγητές αναγκάστηκαν να επιδοθούν σε «σαφάρι» για εύρεση κατοικίας μέσω των κοινωνικών δικτύων και προσωπικών αγγελιών, επιστρατεύοντας ακόμα και μέσον...

«Σφυρίζουν» αδιάφορα οι αρμόδιοι...

Την ίδια ώρα που διαδραματίζονται όλα τα παραπάνω -και ίσως χειρότερα σε κατά τόπους περιοχές- το υπουργείο Παιδείας και οι τοπικές αρχές δυστυχώς δείχνουν να «σφυρίζουν» αδιάφορα για το μείζον ζήτημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν παλιοί και νέοι εκπαιδευτικοί.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η απάντηση που έδωσε προσφάτως η αρμόδια υπουργός σε σχετική ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να λάβει κάποια μέτρα για το θέμα. Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως είπε: «Από πλευράς υπουργείου Παιδείας η κ. Μακρή έχει ανακοινώσει προσφάτως όπως κάθε χρόνο ειδικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις μετακινήσεις των αναπληρωτών προς τις περιοχές όπου καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία. Επιπλέον υπάρχουν πρωτοβουλίες και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε επίπεδο Προεδρίας της κυβέρνησης εξετάζεται συνολικά ένα σχέδιο με κίνητρα, που έχει να κάνουν με κάθε κλάδο δημοσίου υπαλλήλου, γιατρούς, εκπαιδευτικούς, κλπ, για να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτες και ακριτικές περιοχές. Όταν υπάρχουν νεότερα θα ανακοινωθούν».

Βέβαια και σε τοπικό επίπεδο, ούτε ο δήμος Πάρου έχει προχωρήσει σε κάποια ουσιαστικά ενέργεια - βοήθεια για το θέμα, ούτε έχει πάρει επίσημη θέση για όλα όσα διαδραματίζονται στο νησί.

Τι λένε εκπαιδευτικοί της Πάρου...

Παναγάκη Μαριαλένα (Πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάρου - Αντιπάρου):

«Το πρόβλημα της στέγασης είναι οξύτατο και σε συνδυασμό με την ακρίβεια, πολλοί συνάδελφοι παραιτούνται και προτιμούν να μείνουν άνεργοι. Φέτος δυστυχώς αυτό συνέβη και στη Πάρο. Ακόμα και όσοι βρίσκουν δωμάτιο, τα ενοίκια είναι υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η απαίτηση να χρησιμοποιηθεί χρονικά από Οκτώβριο μέχρι Μάιο. Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβανόμαστε σαν κοινωνία τη σοβαρότητα της κατάστασης. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που με ενόχλησαν συνάδελφοι με τόση απόγνωση και ένταση. Θα πρέπει η κοινωνία να το δει και αλλιώς. Ο τουρισμός εξασφαλίζει μια οικονομική άνεση στο νησί, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορεί να μην σκεφτόμαστε ότι υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε χωρίς καθηγητές, γιατρούς, δημοσίους υπαλλήλους. Πάντως, υπάρχουν και πολλοί παριανοί που προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά το θέμα αφορά κυρίως την κυβερνητική πολιτική. Η αξιοποίηση κτιρίων που ανήκουν στον δήμο, έστω και προσωρινά, η καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας για εύρεση λύσης και μπορούν να βοηθήσουν σ’ έναν σημαντικό βαθμό. Και η κοινωνία και οι εκπαιδευτικοί και οι αρμόδιοι φορείς, πρέπει να βάζουμε πάνω απ’ όλα τα παιδιά. Για να είναι τα πράγματα καλά, πρέπει στοιχειωδώς να υπάρχει κανονικότητα στη ζωή όλων. Δυστυχώς υπάρχουν και σχολεία που δεν είναι κατάλληλα. Δυστυχώς υπάρχουν και εκπαιδευτικοί που δεν έχουν καλές συνθήκες διαβίωσης. Πρέπει να δούμε τελικά τι θέλουμε για την παιδεία».

Χατζηγεωργίου Ιφιγένεια (Διευθύντρια ΓΕΛ Πάρου):

«Η αλήθεια είναι ότι το θέμα της στέγασης των καθηγητών είναι σοβαρό και υπάρχει δυστοκία στην εξεύρεση δωματίων που να καλύπτουν τις ανάγκες. Πολλές φορές οι συνθήκες είναι δύσκολες και η αντιμετώπιση που έχουν οι εκπαιδευτικοί δεν είναι καλή.

Η Πάρος δεν είναι μόνο τουρισμό και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να κατανοήσει τις ανάγκες που υπάρχουν όλους τους μήνες. Τι σχολεία θέλουμε, αν δεν μπορούν να μείνουν στο νησί εκπαιδευτικοί και ταλαιπωρούνται; Προσωπικά, αλλά και σαν σχολική μονάδα ασχοληθήκαμε με το θέμα και καταβάλαμε προσπάθειες ώστε να βοηθήσουμε τους καθηγητές για τη διαμονή τους. Από εκεί και πέρα, είμαστε πανέτοιμοι και με στελεχιακό δυναμικό για να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά».

Βοσινάκης Θεόφιλος (Διευθυντής ΓΕΛ Νάουσας):

«Το θέμα της στέγασης των καθηγητών είναι το σοβαρότερο που αντιμετωπίζουμε και κάθε χρόνο γίνεται και πιο έντονο. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε σχολεία θα πρέπει να λυθεί άμεσα αυτό το μείζον πρόβλημα. Να βοηθήσει η τοπική κοινωνία, αλλά και η δημοτική αρχή με στιβαρές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τους ανθρώπους που έρχονται εδώ να δουλέψουν γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η εύρεση στέγης γίνεται με εξαιρετική δυσκολία και οι συνθήκες διαμονής δεν είναι πάντα καλές. Με μισθό κάτω από 1.000 ευρώ και δίνοντας τουλάχιστον το 1/3 σε ενοίκιο, η φετινή χρονιά με την ακρίβεια της καθημερινότητας αναμένεται πιο δύσκολη. Επιπλέον, αρκετοί ενοικιαστές απαιτούν να αδειάσουν τα δωμάτια πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, λόγω της τουριστικής περιόδου».

Φλέσσας Νικόλαος (Διευθυντής ΕΠΑΛ Πάρου):

«Η στέγαση των εκπαιδευτικών είναι ένα σοβαρό θέμα, που παίρνει διαστάσεις. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Ακούμε παράπονα για τις συνθήκες και για τα ακριβά ενοίκια. Δυστυχώς κάποιοι φθάνουν στο σημείο να σκέφτονται και να παραιτηθούν, για τον λόγο αυτό. Πρέπει η κοινωνία των ντόπιων και οι τοπικές αρχές, αν θέλουν ποιοτικά σχολεία να επανεξετάσουν όλο το θέμα. Εμείς γενικά σαν σχολείο είμαστε ευχαριστημένοι σε γενικές γραμμές από ανθρώπινο δυναμικό».

Κεφάλας Φραγκίσκος (Διευθυντής Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου Πάρου): «Δυστυχώς το θέμα της στέγασης των εκπαιδευτικών είναι χρόνιο και γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ναι μεν καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τοπικές κοινωνίες και οι δήμοι, αλλά πρέπει και κεντρικά να παρθούν αποφάσεις. Το πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα νησιά και είναι σύνθετο. Δεν μπορεί το υπουργείο Παιδείας να κάνει ότι δεν βλέπει την κατάσταση και να την αντιμετωπίζει αδιάφορα. Το ζήτημα της στέγασης δεν αφορά μόνο εκπαιδευτικούς, αλλά όλες τις επαγγελματικές βαθμίδες, καθώς ίδιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν γιατροί, αστυνομικοί, δημόσιοι και λοιποί υπάλληλοι που έρχονται να εργαστούν στα νησιά».

Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Κραυγή αγωνίας για τη στέγαση των εκπαιδευτικών στα νησιά και τα προβλήματα

που αντιμετωπίζουν, εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων επισημαίνοντας τα εξής:

«Το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων καλωσορίζει όλους τους νεοδιόριστους συναδέλφους και τους εύχεται καλή δύναμη στο έργο τους και καλή διαμονή στα νησιά των Κυκλάδων. Ύστερα από χρόνια περιπλάνηση σε όλες τις γωνιές και τις εσχατιές της χώρας ως αναπληρωτές, θα πρέπει τώρα να υπηρετήσουν και ως νεοδιόριστοι στα Κυκλαδονήσια. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν από αρχές Σεπτέμβρη και οι συνάδελφοι αναπληρωτές που θα κληθούν να καλύψουν εκατοντάδες λειτουργικά και οργανικά κενά στην περιοχή των Κυκλάδων, με αντίστοιχο ψυχικό και οικονομικό κόστος κι αυτοί, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν για πολλά χρόνια στην περιοχή.

Τα νησιά των Κυκλάδων, που βίωσαν και βιώνουν και φέτος μια «υπερμεγέθη» τουριστική ανάπτυξη, δυστυχώς αποτελούν αρκετά «δύσκολους» προορισμούς για τη διαβίωση και την εργασία για τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται πάνω σ’ αυτά. Με πρώτο μισθό που ξεκινάει από το 740 ευρώ (!) οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί καλούνται να ανταπεξέλθουν στα πανάκριβα ενοίκια, το πανάκριβο κόστος ζωής, τα αυξημένα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, τους «εκτοξευμένους» λογαριασμούς ΔΕΚΟ, την πανάκριβη βενζίνη, κλπ.

Μέσα σ’ αυτήν την ανάπτυξη θα έπρεπε να υπάρχει αυτονόητα πρόβλεψη για τη διαμονή, τη στέγαση, τη σίτιση, τη διαβίωση και τη μετακίνηση των συναδέλφων. Αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική «ανάπτυξη», τότε θα πρέπει να μιλάμε και για στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία όλων των εκπαιδευτικών στα νησιά, προκειμένου να προστατεύεται και να διαφυλάσσεται η αξία και το ιδεώδες της δημόσιας παιδείας και του δημόσιου σχολείου, η αξία της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησης όλων των μαθητών μας σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι απαράδεκτος να αγωνιούν οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί για την εξεύρεση δωματίων και σπιτιών στα νησιά των Κυκλάδων. Είναι απαράδεκτο να πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας. Είναι απαράδεκτο να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της τεράστιας αύξησης του πληθωρισμού, της ακρίβειας και του υπερτουρισμού, ενώ ο μισθός μας μειώνεται και παραμένει καθηλωμένος χρόνια. Είναι απαράδεκτο αυτοί που στηρίζουν με τεράστιο οικονομικό και ψυχικό κόστος το δημόσιο σχολείο να αγωνιούν πλέον όχι απλά για την αξιοπρεπή διαβίωση αλλά για την επιβίωσή τους... Είναι απαράδεκτο μπροστά σ αυτά τα τεράστια προβλήματα να «σφυράνε» αδιάφορα Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν Δήμοι που ακόμα δεν έχουν κινητοποιηθεί για τη διασφάλιση της στέγασης, της διαμονής και της σίτισης των συναδέλφων μας.

Μπροστά σε όλη αυτήν την κατάσταση το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων απαιτεί άμεσα:

1. Να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των συναδέλφων στις Κυκλάδες, σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια.

2. Να μισθωθούν ξενοδοχεία, τα οποία είναι κλειστά, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

3. Να επεκταθούν οι φοιτητικές εστίες και να υπάρξει πρόβλεψη για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

4. Σίτιση όλων των εκπαιδευτικών.

5. Επίδομα στέγασης σε όλους τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις Κυκλάδες και επιπλέον επίδομα 500 ευρώ για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε καύσιμα.

6. Ειδικά όλοι οι νησιωτικοί Δήμοι να λάβουν άμεσα μέτρα για την στέγαση των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας τον νόμο 4483/2017, άρθρο 32, το οποίο αφορά την στέγαση και την σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων.

7. Οι Δημοτικές Αρχές να απαιτήσουν από την πολιτεία, τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση κτιρίων, με σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

8. Να ισχύσει άμεσα η δυνατότητα καταβολής χρηματικού επιδόματος για όλους τους νησιωτικούς Δήμους Να συμπεριληφθούν άμεσα και οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στη δυνατότητα πρόσβασης στο δικαίωμα στέγασης και σίτισης από τους Δήμους.

Το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων έχει αναλάβει, όπως κάθε χρόνο να βοηθήσει τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς με την εξεύρεση οικίας στα νησιά των Κυκλάδων, που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μέχρι να γίνουν πράξη τα παραπάνω, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας βοηθώντας τους συναδέλφους να βρουν κατοικία!

Παράλληλα, η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων διεκδικεί και αγωνιστικά τη λύση στα παραπάνω προβλήματα και στέκεται δίπλα σε κάθε συνάδελφο – συναδέλφισσα»

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, με τίτλο «Νέα σχολική χρονιά με παλιά και νέα προβλήματα», η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου αναφέρει τα εξής:

«Μια νέα σχολική χρονιά είναι μπροστά μας. Ταυτόχρονα είναι παρόντα  παλιά αλλά και νέα προβλήματα που προκύπτουν από την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Παιδείας, προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν και πάλι γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές:

- Με την ακρίβεια παρούσα στα λαϊκά νοικοκυριά για να προβληματίζονται ποιες από τις ανάγκες σε σχολικά είδη και εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους θα καλύψουν.

- Με την πανδημία να είναι ακόμα εδώ και η κυβέρνηση να ανοίγει τα σχολεία με μηδενικά μέτρα, με αποκλειστικά ατομική ευθύνη σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

- Με ένα σχολείο που δεν ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες της νεολαίας του 21ου αιώνα, δεν αντιστοιχεί στις επιστημονικές κατακτήσεις της εποχής μας αλλά στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για φτηνό, ευέλικτο καταρτισμένο εργατικό προσωπικό.

- Με τα μορφωτικά κενά να έχουν πολλαπλασιαστεί, αλλά να μην έχουν καν αποτιμηθεί από την κυβέρνηση και η γνώση να προσφέρεται λειψή και αποσπασματική σύμφωνα με τα νέα αναλυτικά προγράμματα.

- Με εκπαιδευτικό προσωπικό, με τσακισμένα εργασιακά, μορφωτικά και μισθολογικά δικαιώματα.

Παράλληλα με τις κυβερνητικές ευθύνες, τεράστιες είναι και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής που παρακολουθεί αμήχανα τα γεγονότα και αν δεν είχαμε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο μια σειρά από προβλήματα της σχολικής κοινότητας , τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα.

Τα προβλήματα της σχολικής στέγης ιδιαίτερα σε Παροικιά και Νάουσα λόγω της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού είναι τεράστια Οι καθυστερήσεις με την ανέγερση του 2ου Γυμνασίου στη Παροικιά τραγικές, το ίδιο και οι συνθήκες λειτουργίας των νηπιαγωγείων και του δεύτερου δημοτικού.

Για τον λόγο αυτό στο προσεχές διάστημα θα φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την προκήρυξη σχετικής μελέτης για την καταγραφή των αναγκών σχολικής στέγης στο νησί μας.

Σήμερα στα νέα προβλήματα προστίθεται  η έλλειψη στέγης και τα ακριβά μισθώματα για τα βαλάντια εκπαιδευτικών και γενικότερα δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκπαιδευτικοί, που αύριο πρέπει να μπουν στις τάξεις, και μεταφέρονται από ενοικιαζόμενο σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο γιατί δεν έχουν βρει κατοικία.

Προσπαθήσαμε το 2019 με πρόταση που φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο και ψηφίστηκε ομόφωνα από αυτό, την ενίσχυση των αναπληρωτών με ένα μικρό επίδομα, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων.

Δυστυχώς από τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς η απόφαση αυτή καταργήθηκε. Η κυβερνητική βέβαια ευθύνη για την έλλειψη στέγης είναι τεράστια και κανένα σχετικό μέτρο δεν έχει παρθεί, εκτός από το να «πετάνε το μπαλάκι» στους δήμους δηλαδή στις τοπικές κοινωνίες.

Εμείς προτείναμε και υιοθετήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει ο δήμος σε προκήρυξη ενδιαφέροντος για μίσθωση καταλυμάτων και ενδιαφερόμενα εστιατόρια για τη συμβολή του δήμου και στη διατροφή βάσει κριτηρίων, δημοσίων υπαλλήλων γενικότερα. Μέχρι στιγμής βέβαια κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Επίσης συμφωνήθηκε να δοθούν για προσωρινή τουλάχιστον φιλοξενία, δωμάτια στο Ξενώνα των Λευκών και ούτε αυτό έγινε.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να προχωρήσει σε δημόσια έκκληση προς τους συμπατριώτες μας για την παραχώρηση διαθέσιμων καταλυμάτων.

Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να απαιτήσουμε σήμερα:

- Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία που θα βάζει στο επίκεντρο της όλες τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

- 15 μαθητές ανά τάξη ,μέτρα αραίωσης των σχολικών τάξεων.

- Άμεση κάλυψη όλων των κενών με διορισμούς εκπαιδευτικών, καμιά διδακτική ώρα χαμένη.

- Άμεση έναρξη φροντιστηριακών τμημάτων για να αντιμετωπιστούν οι μορφωτικές επιπτώσεις της πανδημίας.

- Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία.

- Να λειτουργήσουν όλες οι δομές Ειδικής Αγωγής που είναι αναγκαίες.

- Σχολικό γεύμα για όλους τους μαθητές.

- Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη.

- Να καταργηθούν εδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων.

Εκτός από αυτό που ζούμε σήμερα υπάρχει και άλλος δρόμος! Ας τον βαδίσουμε!».

ΣΥΡΙΖΑ Πάρου – Αντιπάρου

Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, με τίτλο «Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας για τους εκπαιδευτικούς», η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πάρου - Αντιπάρου αναφέρει τα εξής:

«Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Πάρου - Αντιπάρου εύχεται στη σχολική κοινότητα των νησιών μας η νέα χρονιά να είναι παραγωγική και χωρίς τα προβλήματα και την αναστάτωση που προκάλεσε η πανδημία του covid-19.

Στην Πάρο, που με ευθύνη της δημοτικής αρχής απουσιάζουν εδώ και χρόνια σοβαρές σχολικές κτηριακές υποδομές, προστέθηκε τα τελευταία χρόνια και το πρόβλημα της στέγασης μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών. Ο πενιχρός μισθός τους, αδυνατεί να ανταποκριθεί στα υψηλά ενοίκια της Πάρου, ενώ είναι συχνές και οι περιπτώσεις για μισθώσεις μικρότερης διάρκειας από αυτήν του σχολικού έτους. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα, που είναι οξύτατο ιδιαίτερα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά αδιαφορεί και δεν δίνει λύση, με αποτέλεσμα να αρχίζει να αναπτύσσεται σοβαρός προβληματισμός στους εκπαιδευτικούς μας, κατά πόσον θα πρέπει να είναι πρώτη τους επιλογή τα νησιά μας.

Για να μην βρεθούν και τα σχολεία μας χωρίς εκπαιδευτικούς και τα παιδιά μας χωρίς δασκάλους, θα πρέπει συντονισμένα κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ή ίδια η κοινωνία να σκύψει πάνω στο πρόβλημα ώστε να βρεθεί άμεσα λύση. Οι εκπαιδευτικοί αξίζουν τον σεβασμό μας και όχι την απαξίωση. Όπως αναφέρει εκπαιδευτικός που εργάζεται εδώ: «το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε το λειτούργημά μας με αξιοπρέπεια».

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση «ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ» (16/9/2022)