Αυτοδιοικητικές εκλογές… Τροφή για σκέψη | Του Θ. Παπαμιχαήλ
Στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Οκτώβριο, θα προσπαθήσουμε να ιεραρχήσουμε, να διακρίνουμε, τα κριτήρια επιλογής ψήφου για την εκλογή των νέων αυτοδιοικητικών αρχόντων, πενταετούς θητείας και με βάση το νέο εκλογικό σύστημα, της ενισχυμένης αναλογικής και την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%.
Κι ας ξεκινήσουμε την αξιολόγηση των κριτηρίων, από το κατά πολλούς, περισσότερο δυνατό κριτήριο της κομματικής επιλογής. Το γνωστό μας κριτήριο του «χρίσματος», γύρω από το οποίο κάποτε «σφάζονταν» ποιος θα το πάρει. Σήμερα δίνεται μόνο σε δυο-τρεις περιπτώσεις μεγάλων Δήμων ενώ σε πολλές εκλογικές περιφέρειες, αποτελεί «ασήκωτο βαρίδι».
Στις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές, αν συνεχιστεί ο σημερινός πολιτικά ασταθής και κατακερματισμένος συσχετισμός των κομματικών δυνάμεων και η αποϊδεολογικοποίηση των λεγομένων «απολιτίκ» ψηφοφόρων, ακόμα και η κατά περίπτωση κομματική «στήριξη», πιθανόν να έχει αρνητικό πρόσημο.
Το άλλοτε αποτελεσματικό κριτήριο της επανεκλογής αυτοδιοικητικών αρχόντων, βάσει της αποτελεσματικότητας και συνέπειας προεκλογικών υποσχέσεων και έργων, δεν είναι ισχυρό κριτήριο και για λόγους διετούς αποχής έργων, λόγω πανδημίας αλλά και της μείωσης των εσόδων από την κεντρική διοίκηση. Μοναδική σανίδα σωτηρίας τα έργα «βιτρίνας» και οι έκτακτες προσλήψεις, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές.
Σε πολλές περιοχές η εμπιστοσύνη των πολιτών σε όσους κατέχουν την εξουσία είναι στο ναδίρ και η επανεκλογή θα είναι μια δύσκολη εξίσωση με πολλούς αγνώστους.
Τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, που προηγούνται των αυτοδιοικητικών, είναι μια πραγματική «σπαζοκεφαλιά», για τον τρόπο επηρεασμού της εκλογής τοπικών αρχόντων, με κυριότερο άγνωστο την αποχή από τις κάλπες. Είναι οι πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές που δεν θα υπάρξει «μήνυμα» το βράδυ των αποτελεσμάτων στην όποια κυβέρνηση υπάρχει. Αποστολή «μηνύματος» θα υπάρξει μόνο την πρώτη Κυριακή των εθνικών εκλογών.
Για πολλούς φαίνεται ελκυστικό το πρόταγμα «ανεξάρτητος υποψήφιος», αλλά δυστυχώς έχει αποδειχθεί, ότι δεν αρκεί για την εκλογή.
Το κριτήριο της προσωπικότητας και του κύρους του υποψηφίου, σε συνδυασμό με την ομάδα των συμβούλων, το μελετημένο πρόγραμμα και το προεκλογικό αφήγημα, είναι τα πιο σημαντικά κριτήρια, που απαιτούν να γνωρίζουν οι πολίτες, για να δώσουν την ψήφο τους. Ο ιδανικός αυτοδιοικητικός συνδυασμός πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη, να έχει όραμα και να βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη.
Στις παλαιότερες εποχές, η ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχόντων, προέκυπτε από την κεντρική πολιτική σκηνή, σήμερα ο μηχανισμός αυτό πέρασε στα χέρια των ψηφοφόρων. Χρειάζεται έγκαιρη και σωστή προετοιμασία, ακολουθώντας της επιταγές του καιρού μας και τις συμβουλές των ειδικών της επικοινωνίας.
Θανάσης Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγος