Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδες: Τις πταίει; | Του Δ.Μ.Μ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη στις εκλογές μία μεγάλη ήττα, ενώ το αποτέλεσμά του στις Κυκλάδες ήταν ένα από τα χειρότερα στη χώρα με ποσοστό 15,95% έναντι του διπλάσιου περίπου που είχε το 2019. Αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει να χάσει έστω και τη μία του έδρα στις εκλογές με ενισχυμένη αναλογική από το ΠΑΣΟΚ, αφού από τη μία το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη βρίσκεται σε άνοδο και από την άλλη έχει ένα από τα μεγαλύτερα υπόλοιπα στις Κυκλάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε στις Κυκλάδες πολλά πράγματα, όχι μόνο λόγω της κατακόρυφης ανόδου της ΝΔ σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και λόγω λαθών σε τοπικό επίπεδο. Το πράγμα βέβαια φαινόταν ότι δεν πάει καλά εδώ και καιρό, ενώ οι συγκεντρώσεις που έκανε στα νησιά ήταν απογοητευτικές από προσέλευση κόσμου. Καμία άλλωστε παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του δεν ξεπέρασε τα 60-70 άτομα. Η μόνη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ που είχε πραγματικά μεγάλη προσέλευση κόσμου ήταν αυτή της περασμένης Παρασκευής στην Αλυκή, της Μαρίας Χανιώτη. Αυτή η συγκέντρωση έδωσε μία πρόσκαιρη αισιοδοξία (ειδικά στην Πάρο), αλλά ουσιαστικά ήταν ένα «πυροτέχνημα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες δεν πλήρωσε μόνο την επικοινωνιακή προεκλογική παθογένειά του στη χώρα, αλλά πλήρωσε και τα λάθη που έγιναν σε τοπικό επίπεδο στα νησιά μας. Από τη μία είχαμε τις εμμονές στη Σύρο πρώτιστα και στη Νάξο έπειτα, για να «γκρεμιστεί» από τη βουλευτική έδρα ο κ. Συρμαλένιος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση παλιών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες για να δοθεί σπίτι – σπίτι ο αγώνας για σταυροδοσία υπέρ του κ. Συρμαλένιου. Εκεί χάθηκε κάθε κοινή προσπάθεια και πλέον ο αγώνας είχε μεταβληθεί για υπέρ ή κατά του επί χρόνια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη για μία ακόμα φορά ήταν εμφανής η αντιπαράθεση μελών του ΣΥΡΙΖΑ που συντάσσονται με τη μία ή άλλη πλευρά και των συντροφικών μαχαιρωμάτων.

Το πιο χαριτωμένο εξ όλων που συνέβησαν ήταν ότι πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν ότι ενδιαφέρονταν αποκλειστικά για το αποτέλεσμα… των δημοτικών εκλογών κι όχι των εκλογών που προπορεύονταν χρονικά, δηλαδή των εθνικών. Εδώ φυσικά την ευθύνη έχουν οι λεγόμενοι συντονιστές εξ Αθηνών, που αντί να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα μάλλον τα μπέρδεψαν περισσότερο, αφού ουσιαστικά όχι μόνο ένιψαν τις χείρες τους ως Πόντιοι Πιλάτοι, αλλά προσπάθησαν και να τα έχουν καλά με όλους! Αποτέλεσμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ στα τάρταρα στις Κυκλάδες!

Δ.Μ.Μ.