Ανακοίνωση δήμου Πάρου για τον βιώσιμο τουρισμό
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πάρος στη βρετανική αγορά ως προορισμός βιώσιμου τουρισμού
Στην πλατφόρμα SustainableGreece.co.uk, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο, εντάχθηκε η Πάρος, έπειτα από μέριμνα του Γραφείου ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η προβολή των πρωτοβουλιών για την βιωσιμότητα των ελληνικών προορισμών και την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στο βρετανικό κοινό αλλά και στη διεθνή τουριστική αγορά.
Το SustainableGreece.co.uk δημιουργήθηκε με στόχο την ενθάρρυνση των ταξιδιωτών του Ηνωμένου Βασιλείου να ταξιδεύουν με βιώσιμο τρόπο στην Ελλάδα, προστατεύοντας τη φυσική ομορφιά και ενισχύοντας τις τοπικές κοινότητες. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλει ελληνικούς προορισμούς που έχουν αναλάβει σημαντικές οικοφιλικές και τεχνολογικά «έξυπνες» πρωτοβουλίες, περιλαμβάνοντας άρθρα που περιγράφουν λεπτομερώς τις τρέχουσες προσπάθειες, αλλά και τα μελλοντικά σχέδια για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των ελληνικών προορισμών.
Οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΤ αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη νέων εμπλουτισμένων τουριστικών πακέτων προς την Ελλάδα, για αυθεντικές, «έξυπνες» και οικολογικές εμπειρίες διακοπών.
Στην ειδική ανάρτηση για την Πάρο αναφέρονται τα εξής:
«Η ΠΑΡΟΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ
Το κοσμοπολίτικο νησί της Πάρου στις Κυκλάδες αρχίζει να κάνει εντύπωση για το γεγονός ότι είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου απαλλαγμένο από πλαστικά.
Κάθε καλοκαίρι, η Πάρος μαγνητίζει τους ταξιδιώτες για τους άγριους λόφους με τα αρωματικά βότανα, τα δαιδαλώδη χωριά και τις σμιλεμένες από τον άνεμο παραλίες, αλλά με τους γεμάτους αποσκευές ταξιδιώτες έρχονται και περισσότερα σκουπίδια. Η πολυπλοκότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Πάρος με τα απόβλητα είναι και αυτή που ώθησε το νησί σε δραστικές αλλαγές, καθώς και στην καθιέρωση ενός νέου προτύπου για τα νησιά σε όλο τον κόσμο.
Αυτή τη στιγμή, είναι πρώτη στον αγώνα για να γίνει το πρώτο νησί χωρίς απορρίμματα πλαστικών μίας χρήσης στη Μεσόγειο, μέσω της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας CleanBlueParos, από κοινού με τη διεθνή ομάδα CommonSeas.
Η CommonSeas, μια κοινωνική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ρύπανσης με πλαστικά στα νερά της υφηλίου, ενθαρρύνει ντόπιους και επισκέπτες να πίνουν νερό βρύσης, να προτιμούν επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα, να παίρνουν μαζί τους τα απορρίμματά τους και κυρίως να υποστηρίζουν τις περισσότερες από 100 "επιχειρήσεις-ήρωες" της Πάρου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα απαλλαγής από τα πλαστικά απόβλητα.
Επιπλέον, η Πάρος και η CommonSeas έχουν μια μάλλον μοναδική προσέγγιση στον καθαρισμό των παραλιών… προσκαλούν κατοίκους και εθελοντές να υιοθετήσουν και να φροντίσουν την αγαπημένη τους παραλία. Οργανώνουν "Επιθεωρήσεις Θαλάσσιων Απορριμμάτων", συλλέγουν, καταγράφουν και διαχωρίζουν τα απόβλητα, πριν στείλουν τα ευρήματά τους προς ανάλυση για περαιτέρω κατανόηση της κατάστασης και τελικά για διαμόρφωση νέων συστημάτων που θα απαλλάξουν τελείως την Πάρο από τα πλαστικά».
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα του ΕΟΤ κέρδισε το αργυρό βραβείο στην κατηγορία ResponsibleandSustainableTravelMarketing στα βραβεία «TheTravelMarketingAwards», που διοργανώνονται από το CharteredInstituteofMarketing’sTravelGroup και αποτελούν μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις marketing στη διεθνή τουριστική αγορά. Η βράβευση θέτει την πλατφόρμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βρετανικού -και όχι μόνο- κοινού, με προφανή τα οφέλη και για τους προορισμούς που προβάλλει.
«Η Πάρος αναπτύσσεται τουριστικά στη βάση μιας ισόρροπης στρατηγικής που της επιτρέπει να εναρμονίζεται με την υψηλή της επισκεψιμότητα», δηλώνει ο Δήμαρχος, Μάρκος Κωβαίος και προσθέτει: «Οι συνεχείς διεθνείς διακρίσεις, όπως η πρόσφατη πρωτιά στην έρευνα μεταξύ των αναγνωστών του "Travel and Leisure", τα συντριπτικά ποσοστά θετικών σχολίων των επισκεπτών μέσω TripAdvisor, αλλά και η πορεία εσόδων και αφίξεων, πιστοποιούν ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Γεγονός, που ασφαλώς οφείλεται τόσο στο σωστό σχεδιασμό του Δήμου όλα τα τελευταία χρόνια, όσο και στον επαγγελματισμό της μεγάλης πλειονότητας των ιδιωτών που ασχολούνται με τον τουρισμό. Μεγάλο βάρος της ευθύνης μας είναι να διατηρήσουμε τα στοιχεία της φυσιογνωμίας του τόπου και της παράδοσης τα οποία μας κάνουν να ξεχωρίζουμε».