Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου για τη χρήση πυραύλων ΑΤΑCMS από την Ουκρανία
Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας (18/11) το Κρεμλίνο κατά των ΗΠΑ μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile System, ή ATACMS.
“Αν οι πύραυλοι που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, πλήξουν περιοχές βαθιά μες τη Ρωσία, η Μόσχα θα θεωρήσει ότι η επίθεση δεν προέρχεται από την Ουκρανία αλλά από τις ΗΠΑ”.
Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι είναι «προφανές» ότι “η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» και να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης” γύρω από τη σύγκρουση στην περιοχή ενώ σημειώνει ότι η Ρωσία και ο πρόεδρός της, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις του σχετικά με την εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Η κίνηση του Μπάιντεν ήρθε ως απάντηση στην ανάπτυξη χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών για την υποστήριξη της Ρωσίας, και μετά από ένα μπαράζ χτυπημάτων της Μόσχας κατά ουκρανικών πόλεων το Σαββατοκύριακο.
Σημειώνεται πως εδώ και καιρό, ο Αμερικανός πρόεδρος αντιστεκόταν στο να επιτρέψει στο Κίεβο να εξαπολύσει πλήγματα εντός της Ρωσίας χρησιμοποιώντας αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Army Tactical Missile System, ή ATACMS, με την αιτιολογία ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να κλιμακώσει τις εντάσεις με τη Μόσχα.
Τώρα, περίπου δύο μήνες προτού παραδώσει τη θέση του στον Ντόναλντ Τραμπ, οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρακαλούσε επί μήνες τις ΗΠΑ και άλλες χώρες-εταίρους να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση από την Ουκρανία όπλων μεγάλου βεληνεκούς -δυτικής κατασκευής- εντός της Ρωσίας.
Έχει υποστηρίξει, εξάλλου, ότι τα πλήγματα με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS, τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow και τους γαλλικούς πυραύλους Scalp είναι απαραίτητα για να χτυπηθούν οι δυνάμεις της Ρωσίας προτού αυτές μπορέσουν να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις σε ουκρανικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων υποδομών.