Νέα επιστολή για την κατάσταση του γραφείου Κτηματολογίου στην Πάρο
Ο σύλλογος μεσιτών αστικών συμβάσεων Πάρου – Αντιπάρου, έστειλε νέα επιστολή προς το Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο, για την κατάσταση του γραφείου Πάρου, την οποία κοινοποίησε και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς.
Στην επιστολή τους γράφουν:
«Ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Πάρου Αντιπάρου, συνεχίζει να παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία, μετά από 1 χρόνο, την άκρως τραγική λειτουργία του Υποκαταστήματος Πάρου του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Με επιστολή μας Αρ. Πρωτ. 2/01-03-2024 προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο και το Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων τονίσαμε ιδιαίτερα το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη Κτηματολόγου από21- 02-2024 όσο και των απαιτούμενων υπαλλήλων για την εύρυθμη λειτουργία του.
Αιτηθήκαμε να καλυφθεί άμεσα η θέση της Κτηματολόγου, να προσληφθούν τουλάχιστον 2 υπάλληλοι ακόμα και να μεταστεγαστεί σε μεγαλύτερο χώρο.
Με 2η επιστολή μας Αρ. Πρωτ. 4/28/5/2024 προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και κοινοποίηση προς το Ν.Π.Δ.Δ Ελληνικό Κτηματολόγιο καθώς και όλα τα συναρμόδια υπουργεία ενημερώσαμε για την συνέχιση της τραγικής λειτουργίας του Υποκαταστήματος Πάρου του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ουδεμία απάντηση από την υπηρεσία σας, αλλά ούτε και από κανένα εκ των ανωτέρω συναρμόδιων Υπουργείων.
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα εντός του χώρου που στεγάζεται το Υποκ/μα Πάρου του Ελληνικού Κτηματολογίου συνεχίζει όχι μόνο να είναι απαράδεκτη αλλά να χειροτερεύει. Κατάσταση που δεν αρμόζει καθόλου σε μία από τις πλέον σημαντικές υπηρεσίες του Δημόσιου φορέα στην Πάρο.
Η μια και μοναδική υπάλληλος προσπαθεί να ανταπεξέλθει με μεγάλη δυσκολία στις υποχρεώσεις της που βρίσκονται πολύ πάνω από τις δυνάμεις της.
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ δυνατότητα δεν υπάρχει σε έναν χώρο που είναι ανεπαρκής, με στοιβαγμένους τόμους μεταγραφών στους οποίους δεν έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση, χωρίς καθίσματα να εργαστούν όλοι, χωρίς φώτα γιατί έχουν καεί οι λαμπτήρες και δεν έχουν αντικατασταθεί, χωρίς υπαλλήλους για να παράσχουν πληροφορίες, σχετικά με τις μερίδες (που είναι καταχωρημένες σε έναν υπολογιστή του γραφείου) – και αυτά τα προβλήματα αγγίζουν και το έργο των απαιτούμενων ελέγχων για τις επικείμενες αγοραπωλησίες.
Οι μεταγραφές των συμβολαίων ξεπερνούν χρονικά, με τα σημερινά δεδομένα, τους 6 μήνες, κάτι που σημειωτέον θα αλλάξει προς το χειρότερο εφόσον δεν ανταποκριθείτε άμεσα στα παραπάνω αναφερόμενα. Πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι η καθυστέρηση της έκδοσης των πιστοποιητικών μεταγραφής ελλοχεύει κίνδυνους από την ενδεχομένη κακόπιστη και κακόβουλη συμπεριφορά συναλλασσόμενων, κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί- δεν πρέπει να παραβλέπετε το γεγονός ότι με βάση τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, η περιέλευση της κυριότητας ολοκληρώνεται με την μεταγραφή του συμβ/κού τίτλου.
Παρεπόμενος και σοβαρότατος κίνδυνος, εκ του ανωτέρω προβλήματος, αποτελεί η ενδεχόμενη επιβάρυνση του ακινήτου με οποιοδήποτε εμπράγματο βάρος, κάτι που επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Τα ανωτέρω κατά βάση κύρια προβλήματα, εκ της πολύμηνης καθυστέρησης των μεταγραφών, θα σημαίνουν για έναν καλόπιστο συναλλασσόμενο, τουλάχιστον χρονοβόρες και δαπανηρές δικαστικές διαδικασίες, για τις οποίες δεν έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ & ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ, στα πλαίσια της συναλλαγής του με φορέα του Ελληνικού Δημοσίου, που απαιτεί μάλιστα από αυτόν συνέπεια και υπευθυνότητα με την άμεση καταβολή των τελών μεταγραφής κατά την υποβολή προς μεταγραφή της σχετικής συμβολαιογραφικής πράξης.
Πολλά και ποικίλα είναι και τα προβλήματα που ήδη υφίστανται και σίγουρα θα διευρυνθούν αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση και σχετικά με τις προσημειώσεις υποθηκών.
Όπως καλώς γνωρίζετε, τόσο η εγγραφή προσημειώσεων υποθήκης, όσο και η διαδικασία για την εξάλειψη αυτών, προϋποθέτουν την συμμετοχή του Τραπεζικού Οργανισμού και την αντίστοιχη γι’ αυτές δικαστική διαδικασία. Τόσο η εγγραφή προσημείωσης υποθήκης όσο και η εξάλειψη αυτής, έχουν άμεση σχέση με την ολοκλήρωση μίας συμβολαιογραφικής πράξης αγοραπωλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, που θεωρούμε ότι είναι πλήρως κατανοητό. Η δυνατότητα που παρασχέθηκε στους Δικηγόρους για την χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων ιδιοκτησίας & βαρών, δεν αποτελεί καμία λύση στο τεράστιο πρόβλημα της καθυστέρησης των μεταγραφών καθώς οι πράξεις πραγματοποιούνται με διαδοχή, πρέπει να μεταγραφούν κάποιες πράξεις για να υπογραφούν στην συνέχεια κάποιες άλλες. (Συστάσεις, διορθώσεις, αποδοχές, δωρεές και μετά οι μεταβιβάσεις).
Τα ανωτέρω είναι τα άκρως συνοπτικά κάποιων εκ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία και η κοινωνία δύο νησιών, η Πάρος ΚΑΙ η Αντίπαρος, αφού το συγκεκριμένο υποκ/μα του Ελληνικού Κτηματολογίου είναι αρμόδιο και για τα 2 αυτά νησιά.
Περιττό εκτιμούμε να αναφερθεί διεξοδικά τί σημαίνει αυτό για τον όγκο των συναλλαγών που καλείται να διαχειριστεί και να διεκπεραιώσει ο αρμόδιος αυτός φορέας.
Περιττό εκτιμούμε να αναφερθεί διεξοδικά τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία και την οικονομία και των δύο αυτών νησιών, που βρίσκονται εδώ και καιρό στην 1η λίστα των ενδιαφερόμενων αγοραστών και επενδυτών της χώρας, αλλά και για το τί σημαίνει αυτό για την ευρύτερη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που εγκλωβίζεται – και για τον λόγο αυτό – σε καταστάσεις αδράνειας και αδιαφορίας.
Η κατάργηση των άμισθων Υποθ/κειων σε όλη την χώρα και η δημιουργία υποκ/των Κτηματολογίου, με τις ανάλογες υποδομές, εγκαταστάσεις, προσωπικό κλπ, θα μπορούσε σίγουρα να χαρακτηριστεί εξέλιξη και πρόοδος, στα πλαίσια ενός Κράτους Δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία. Αυτό σίγουρα δεν ισχύει με τις συνθήκες που αναφέρθηκαν παραπάνω και είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ να βρεθεί ΑΜΕΣΑ λύση.
Σε αναμονή της απαντήσεως σας».