Η Ελ. Κουντουρά, στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ: «Χρειάζονται περισσότερα βήματα για τα νησιά μας»
Στο πλαίσιο των δημοσιεύσεων ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκ νέου υποψήφια, Έλενα Κουντουρά, στέλνει το δικό της μήνυμα μέσω της εφημερίδας «Φωνή της Πάρου», αναφέροντας σε άρθρο της:
«Οι πανέμορφές Κυκλάδες αποτελούν εθνικό μας θησαυρό και αναπόσπαστο κομμάτι της διεθνής φήμης της χώρας μας ως κορυφαίου ελκυστικού τουριστικού προορισμού παγκοσμίως. Ως Υπουργός Τουρισμού την περίοδο 2015-2019 υλοποιήσαμε την εθνική τουριστική πολιτική μας για τουρισμό 365 ημέρες, με 40% τουριστική ανάπτυξη, ρεκόρ αφίξεων, επενδύσεων και εσόδων άνω των 60 δις που μας επέτρεψαν να ασκήσουμε οικονομική και κοινωνική πολιτική και να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση.
Στις Κυκλάδες, με συγκεκριμένο σχέδιο αναδείξαμε νέους τουριστικούς προορισμούς και ενισχύσαμε τους δημοφιλείς, με στοχευμένη τουριστική προώθηση και προβολή μέσα από νέες συμφωνίες στο εξωτερικό για επέκταση των τουριστικών πακέτων, νέες απευθείας πτήσεις και ανάδειξη των θεματικών μορφών τουρισμού.
Συγχρόνως, την περίοδο 2015-2019 θεσπίσαμε το εμβληματικό μεταφορικό ισοδύναμο για την οικονομικά προσιτή μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων και θέσαμε ως προτεραιότητα τη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, των γενικών υποδομών και των δομών υγείας, που αποτελούν στοιχειώδη ανάγκη των τοπικών κοινωνιών όλο το χρόνο.
Την τελευταία όμως πενταετία, το έργο αυτό δεν συνεχίστηκε και οι κυβερνητικές πολιτικές για τη στήριξη των νησιών μας αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.
Στην Ευρωβουλή, ήμουν συντονίστρια της πολιτικής μου Ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN. Αγωνίστηκα από αυτή τη θέση ευθύνης για ευρωπαϊκές πολιτικές στήριξης των νησιών μας, που σήκωσαν ένα δυσανάλογο βάρος από τις αλλεπάλληλες κρίσεις της πανδημίας, της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας και της ακρίβειας.
Με τρία κομβικά ψηφίσματα για τον τουρισμό, διεκδικήσαμε από την Κομισιόν και από τα κράτη μέλη, ανάμεσά τους και την Ελλάδα:
• Να στηριχθεί ο τουρισμός και συνολικά ο κλάδος της φιλοξενίας με το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
• Να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
• Να εξασφαλιστεί μετάθεση των οικονομικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο.
• Να δοθεί επαρκής οικονομική στήριξη προς τους επαγγελματίες που αντιμετώπιζαν έκτακτα και οξύτατα προβλήματα επιβίωσης.
• Επιπλέον χρηματοδοτήσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις.
• Να δοθούν κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και να υλοποιηθούν προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων για τους εργαζόμενους.
Μετά από πρωτοβουλία μου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαμόρφωσε την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιμο τουρισμό έως το 2030, που έχει ως κορμό την πετυχημένη και διεθνώς αναγνωρισμένη τουριστική μας πολιτική 2015-2019.
Με το ψήφισμα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2022 “Νήσοι και πολιτική συνοχής: τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές προκλήσεις”, αναγνωρίστηκε ο νησιωτικός χαρακτήρας ως μόνιμο διαρθρωτικό ζήτημα. Και με βάση αυτό ζητήσαμε να εκπονηθεί ένα ευρωπαϊκό νησιωτικό όραμα, με ολοκληρωμένες αναπτυξιακές στρατηγικές, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιωτικής περιοχής.
Ζητήσαμε:
• Να θεσπιστούν ειδικοί κανόνες και επαρκής χρηματοδοτική στήριξη ώστε να βοηθηθούν τα νησιά να επιτύχουν τους στόχους της κλιματικής ουδετερότητας ειδικά στην ενέργεια, στο αυξημένο κόστος των πράσινων μεταφορών, και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.
• Στοχευμένες περιφερειακές πολιτικές και δράσεις για την αποκατάσταση και προστασία της βιοποικιλότητας,
• Τη γαλάζια οικονομία με έμφαση στον βιώσιμο τουρισμό και την αλιεία,
• να υποστηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις, για βιώσιμη επιχειρηματικότητα και απασχόληση.
• Οι νησιωτικές επιδοτήσεις να μην θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις, αλλά αντιστάθμιση για ίσους όρους προς τις ηπειρωτικές περιοχές.
• Να μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ σε όλες τις νησιωτικές περιοχές,
• Να βελτιωθούν οι υποδομές και τα κίνητρα για την ενθάρρυνση των υγειονομικών να εγκατασταθούν στα νησιά.
Μία κομβική για τα νησιά μας πρωτοβουλία μου είναι ότι διεκδίκησα και πέτυχα στο νέο Κανονισμό Υποδομών GIGABIT που ψηφίσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, την ισότιμη πρόσβαση των πιο απόκεντρων περιοχών και των νησιών στα δίκτυα ίντερνετ νέας γενιάς.
Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια ακόμη και το πιο μικρό ή απομακρυσμένο νησί θα αποκτήσει υποδομές για φθηνό και γρήγορο ίντερνετ, που θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο.
Κάναμε σημαντικά βήματα αυτήν την πενταετία στην Ευρώπη, χρειάζεται όμως να γίνουν περισσότερα για τα νησιά μας, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Ευχαριστώ τους συμπολίτες μας στις Κυκλάδες που το 2019 με εμπιστεύτηκαν και με επέλεξαν να τους εκπροσωπήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ζητώ να με εμπιστευτούν και πάλι, ώστε να εξακολουθήσω να αγωνίζομαι, πλέον με την εμπειρία μου και την επιρροή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να πιέσουμε για την περιφερειακή και οικονομική σύγκλιση των νησιών μας με την
υπόλοιπη Ευρώπη σε ευκαιρίες ανάπτυξης -και σε ποιότητα ζωής- για μία πραγματικά καλύτερη ζωή που αξίζουμε όλες και όλοι».