Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Τρομακτική αύξηση στην κατανάλωση νερού στην Πάρο

Άσχημα μαντάτα έρχονται στην Πάρο για το νερό καθώς το πρώτο πεντάμηνο του 2024 στο νησί μας καταναλώσαμε από γεωτρήσεις και αφαλατώσεις 1.200.335 κυβικά, ενώ το αντίστοιχο πρώτο πεντάμηνο του 2023 –που ήταν χρονιά ρεκόρ- είχαμε καταναλώσει 943.466 κυβικά (αύξηση27%).

Η Παροικιά  έχει αύξηση 17%, η Νάουσας 24%, οι περιοχές Κώστος-Υστέρνι 26%, οι περιοχές Αγκαιριάς-Κάμπου 32% κτλ.

Ακόμα, η αφαλάτωση παράγει ήδη 2.200 κυβικά ημερησίως, όταν η δυναμικότητά της είναι 2.500m³. Πέρυσι τέτοια ζήτηση είχε παρουσιαστεί στις αρχές Αυγούστου… Επίσης, προβλήματα παρουσιάζουν η αφαλάτωση στη Νάουσα, ενώ τέσσερις ακόμα γεωτρήσεις έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, καθώς δεν έχουν νερό!

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΥΑ Πάρου το φαινόμενο οφείλεται στους παρακάτω λόγους:

Έντονη οικοδομική δραστηριότητα

Αύξηση στον αριθμό μόνιμων κατοίκων.

Αύξηση στην προσέλευση επισκεπτών και τουριστών.

Ακόμα, είναι συχνό το φαινόμενο σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να εντοπίζονται μεγάλες καταναλώσεις από διαρροές σε συστήματα ποτίσματος ή υπερχειλίσεις πισίνας, ενώ σχεδόν κανείς δεν έχει βιολογικό καθαρισμό για να αξιοποιεί το ανακυκλωμένο νερό για ποτίσματα.

Τέλος, άλλο ένα ζήτημα που έχει εντοπιστεί για την κατανάλωση νερού οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και δίκυκλων, αφού απαιτείται για το πλύσιμο χιλιάδων ενοικιαζόμενων τροχοφόρων πολλά κυβικά νερού.