Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Επιτέλους, σοβαρευτείτε όσοι «προστατεύετε» την Πάρο | Του Δ.Μ.Μ.

Πέντε σύλλογοι - φορείς του νησιού (Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Αγκαιριάς, Κίνηση Πολιτών Πάρου, Προοδευτικός Σύλλογος Λευκιανών Πάρου, Σύνδεσμος Ναουσαίων Πάρου, Φίλοι Πάρου και Αντιπάρου), κατέθεσαν ένα ψήφισμα για την «προστασία» της Πάρου…

Στο ψήφισμα που κατέθεσαν υποστηρίζουν ότι «Κύρια αιχμή της υπερδόμησης αποτελεί η ανεξέλεγκτη εκτός σχεδίου δόμηση που, σε συντριπτικά ποσοστά, αφορά σε πολυτελείς και περιβαλλοντικά σπάταλες παραθεριστικές κατοικίες».

Καταρχάς, να γράψουμε ότι η λεγόμενη «υπερδόμηση» που ισχυρίζονται δεν υπάρχει σε κανέναν χαρακτηριστικό επιστημονικό όρο για την Πάρο. Ακόμα, είναι ψευδές ότι η εκτός σχεδίου δόμηση αφορά πολυτελείς σπάταλες κατοικίες, αφού η πραγματική συντριπτική δόμηση εκτός σχεδίου αφορά απλές κατοικίες στις οποίες μένουν μόνιμα συμπατριώτες μας.

Στο κατατεθέν ψήφισμα οι φορείς ζητούν «την προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών μέσω της εφαρμογής της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θέτει συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση. Παράλληλα, ζητούμε την εξαίρεση οικοδομικών αδειών για πρώτη κατοικία». Δηλαδή, μας λένε ότι όποιος έχει κατοικία, οποιαδήποτε κατοικία μικρή ή μεγάλη, και έχει συγχρόνως κι ένα χωράφι εκτός σχεδίου δεν πρέπει να χτίσει –άρα να μείνει η περιουσία του με την αξία ενός χτήματος εκτός σχεδίου δόμησης- και σ’ αυτήν τη Γη να φυτεύει φασολάκια και πατάτες… Πόσα δηλαδή θέλουν για να μας τρελάνουν! Να υπάρχει απέναντί τους κατοικία, που μπορεί να φτάνει ή να ξεπερνάει το ένα εκ. ευρώ, αλλά η δική τους περιουσία να αξίζει απλά μερικά χιλιάρικα ως χωράφι που βάζει πατάτες!

Επίσης, στο ψήφισμα, που οι περισσότεροι που το υπογράφουν σε διαδικτυακή σελίδα είναι κατά βάση ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών ή συνταξιούχοι που απλά θέλουν την ησυχία τους, ζητούν να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο Πάρου «ότι η Πολεοδομία της Πάρου, θα εφαρμόζει τη νομολογία του ΣτΕ , που από το 2023 υπενθυμίζει ότι «Η εκτός σχεδίου δόμηση στην Ελλάδα απαγορεύεται από το 1985, με μόνη εξαίρεση τα αγροτεμάχια που έχουν 25 μέτρα πρόσοψη σε νόμιμα υφιστάμενο δρόμο».

Επίσης, ζητούν από τον δήμο Πάρου να αιτηθεί στο υπουργείο την αναστολή έκδοσης νέων αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές μέχρι τη θεσμοθέτηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Πάρου. Με εξαίρεση τις οικοδομικές άδειες για πρώτη κατοικία. Ακόμα, ζητούν από τον δήμο Πάρου να στελεχωθούν οι αναγκαίες υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι σε ό,τι αφορά την οικοδομική δραστηριότητα στο νησί, λες και επί χρόνια ο δήμος Πάρου δεν κάνει προκηρύξεις για την πρόσληψη προσωπικού.

Ακόμα, στο ψήφισμα ζητούν: «από όλους τους υπευθύνους για τις Κυκλάδες φορείς, τις αυτοδιοικητικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών να στηρίξουν αυτή την απόφαση». Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά αφού μας λένε ότι μία απόφαση (η δικιά τους) ενός συλλόγου - φορέα δηλαδή, που λήφθηκε με ψήφους 15 υπέρ και 12 κατά, να δεσμεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων και της πολιτείας στις Κυκλάδες!

Είναι προφανές ότι ορισμένοι στο νησί για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από τη μεγάλη αξία που έχουν πλέον ή και την ησυχία τους σε απόλυτο βαθμό θέλουν να ξαναγυρίσουν την Πάρο στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 που οι άνδρες έφευγαν για εργασία στα λατομεία της Αττικής ή για θυρωροί σε πολυκατοικίες, και οι γυναίκες για υπηρετικό προσωπικό σε οικίες των Αθηνών.

Αν στην Πάρο δεν υπήρχε το Πολεοδομικό Σχέδιο, το νησί θα είχε μετατραπεί σε οδό Πατησίων… Αυτό το Γ.Π.Σ. το έχει σώσει, για να ξέρουμε τι λέμε… Αστοχίες υπάρχουν. Ουδείς το αρνήθηκε αυτό με κύριες αιτίες τις υδατοδεξαμενές και τα κόλπα με τα υπόσκαφα. Άλλο το ένα όμως κι άλλο το άλλο.

Τώρα, για το τέλος του ψηφίσματος που ζητάει το δημοτικό συμβούλιο Πάρου να προβεί το ταχύτερο σε ενέργειες για τον δραστικό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, με τη λήψη μέτρων για την αναχαίτισή της, να τους απαντήσουμε ότι είναι μεσημέρι Ιουνίου και ο υδράργυρος στην Παροικιά είναι στους 28 βαθμούς κελσίου… Μια βουτιά στη θάλασσα επιβάλλεται!

Δ.Μ.Μ.