Απροστάτευτες οι θαλάσσιες περιοχές Natura
Προαπαιτούμενο για να πραγματοποιηθούν οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί δημιουργίας δύο νέων εθνικών θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Αιγαίο που έγιναν τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς στην Αθήνα, είναι η υλοποίηση το συντομότερο των υφιστάμενων υποχρεώσεων της Ελλάδας για τη θέσπιση μέτρων διατήρησης στις θαλάσσιες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και για τη θεσμοθέτηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.
Αυτό επισημαίνουν με προχθεσινή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς.
Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν πως ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί προσωπικά από τον Σεπτέμβριο 2021 στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) στη Μασσαλία για την ολοκλήρωση της εν εξελίξει διαδικασίας για τη θεσμοθέτηση μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων των προστατευτικών μέτρων για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000. Η δέσμευση αυτή παραμένει ανεκπλήρωτη, σημειώνουν, ενώ η μη συμμόρφωση με αυτές τις κρίσιμες ενωσιακές υποχρεώσεις θέτει σε κίνδυνο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εκθέτει τη χώρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και σε ενδεχόμενες νέες καταδίκες από το Δικαστήριο της Ε.Ε. και «καθιστά καθόλα έωλες τις πρόσφατες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς». Επ’ αυτών οι οργανώσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και ενεργειών, χρηματοδότησης και χρονοδιαγράμματος, αλλά και εφαρμογής κατάλληλων μέτρων διατήρησης βάσει των οικολογικών αναγκών των περιοχών.
Ειδικότερα, σε σχέση με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο του Ιονίου, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικό μέρος της οικολογικά σημαντικής περιοχής της Ελληνικής Τάφρου, παρατηρούν ότι η χώρα μας οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την απαγόρευση όλων των επιβαρυντικών δραστηριοτήτων, όπως η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των σεισμικών ερευνών, και η χρήση σόναρ στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων. Απαραίτητη θεωρούν τη λήψη μέτρων ρύθμισης της ναυσιπλοΐας για την αποφυγή συγκρούσεων πλοίων με θαλάσσια θηλαστικά, καθώς και την εφαρμογή μέτρων για την προστασία σημαντικών και απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, διαφορετικά τα νέα θαλάσσια πάρκα θα παραμείνουν μόνο στα χαρτιά.
Την επιστολή συνυπογράφουν: Ορνιθολογική Εταιρεία, Greenpeace, iSea, MEDASSET, Blue Marine Foundation, Cyclades Preservation Fund (CPF), Πέλαγος - Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, Thalassa Foundation, WWF Ελλάς.