Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Ενημέρωση από τον δήμο Πάρου για την φιλοζωική PAWS και η επιστολή στο υπ. Εσωτερικών

Ενημέρωση για τη δαπάνη που αφορά στην παροχή υπηρεσιών για τη Φιλοξενία αδέσποτων Ζώων, του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου PAWS

Σύμφωνα με ανακοίνωση του μη κερδοσκοπικού φιλοζωικού σωματείου PAWS, που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό τους στο Facebook, πληροφορηθήκαμε πως στις 21 Ιουνίου 2024, κατατέθηκε αγωγή στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά εναντίον του Δήμου Πάρου, με την οποία απαιτεί να του καταβληθεί το σύνολο του οφειλόμενου ποσού της με αρ. πρωτ. 18646/08-11-23 σύμβασης, ύψους 35.996,80 ευρώ. Ωστόσο, μέχρι στιγμής για το παραπάνω γεγονός δεν έχουμε λάβει επισήμως ουδεμία ενημέρωση.

Η εν λόγω δαπάνη δημιουργήθηκε σύμφωνα με τον Ν. 4412/2016, που αφορά στις δημόσιες συμβάσεις. Σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Πάρου, η δαπάνη με δεδομένο ότι αφορά σε φιλοζωικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα άπτεται στις διατάξεις του Ν. 4830/2021 και όχι του Ν. 4412/2016, καθώς δεν θεωρείται «Οικονομικός Φορέας» που δύναται να συνάπτει συμβάσεις, αλλά σωματείο που μπορεί να επιχορηγείται.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πάρου, σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 10795/04-06-24 επιστολή – ενημέρωση προς το Σύλλογο Προστασίας Ζώων Πάρου, γνωστοποίησε πως σύμφωνα με τις κείμενες νομικές διατάξεις, η εν λόγω δαπάνη, δεν μπορεί να εκκαθαριστεί και να πληρωθεί, για λόγους νομιμότητας και κανονικότητας. Συγκεκριμένα αντιβαίνει μεταξύ άλλων, στις διατάξεις της εγκυκλίου 39937/28-04-2023 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου αναφέρει ότι, προϋπόθεση για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο του άρθρου 78 Α.Κ. για συμμετοχή σε διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης, είναι η εγγραφή του σε επαγγελματικό μητρώο και το εν λόγω σωματείο δεν είναι εγγεγραμμένο στο Γ.ΕΜ.Η. Επίσης στο προσκομισθέν δικαιολογητικό του Διαγωνισμού, στο καταστατικό του εν λόγω συλλόγου, στο άρθρο 9 δεν προβλέπονται στους πόρους του, συμβάσεις με Δημόσιο ή έσοδα από επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά κυρίως πόροι από δωρεές και επιχορηγήσεις.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς, ήδη από τις 24-05-2024 απέστειλε την υπ’ αρ. πρωτ. 9283 επιστολή, στην Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων του Υπουργείου Εσωτερικών και στο τμήμα Αναθετουσών Αρχών και Καινοτομίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Προγραμματισμού και Υποστήριξης του Υπουργείου Ανάπτυξης, διαβιβάζοντας το ερώτημα του Προϊσταμένου Οικονομικών του Δήμου Πάρου περί νομιμότητας και κανονικότητας της δαπάνης που αφορά στην «Παροχή υπηρεσιών για τη Φιλοξενία αδέσποτων Ζώων» του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου PAWS. Στην επιστολή (η οποία συνοδεύει το παρόν), απαριθμήθηκαν αναλυτικά οι λόγοι που οδήγησαν στην άρνηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και ζητήθηκε η έγγραφη γνωμοδότηση, σχετικά με την νομιμότητα της εν λόγω δαπάνης, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει δοθεί απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων.

Ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κώστας Μπιζάς, με σχετική δήλωσή του αναφέρει:

«Σεβόμαστε την απόφαση της φιλοζωικής οργάνωσης PAWS να προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Ο Δήμος Πάρου στηρίζεται πάντα, πάνω στις νόμιμες διαδικασίες που διέπουν την εύνομη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου μας. Από την στιγμή που η προϊσταμένη του λογιστηρίου διατύπωσε διαφωνία για την πληρωμή και κατόπιν ο Προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας εξέδωσε άρνηση, ο Δήμος όφειλε να σεβαστεί τις σχετικές αρνητικές εισηγήσεις.

Αναγνωρίζουμε το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις. Έχουμε υποχρέωση να τις στηρίζουμε, αλλά με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες πληρωμής, αφού πρώτα εγκριθούν από τις Υπηρεσίες του Δήμου μας.

Ο δίαυλος επικοινωνίας του Δήμου με τις φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες για τα αδέσποτα ζώα, θα είναι πάντα ανοικτός. Δεν είμαστε απέναντι στις φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά διπλά τους, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και σεβόμενοι πάντα το γράμμα του νόμου».

ΚΛΙΚ ΕΔΩ να διαβάσετε την επιστολή του δήμου Πάρου προς το υπ. Εσωτερικών