Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Πόσες πισίνες υπάρχουν τελικά στην Πάρο;

Περίπου 5%-10% της συνολικής κατανάλωσης νερού φαίνεται να είναι το ποσοστό που «σπαταλιέται» για να γεμίζουν πισίνες υπερπολυτελών κατοικιών και ξενοδοχείων στην Πάρο, σε μία περίοδο που το νησί αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλής ροής λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας που έχει οδηγήσει πολλά νησιά της χώρας σε λειψυδρία.

Η χρήση του νερού στην Πάρο δεν ελέγχεται με αποτέλεσμα να έχει σημειωθεί αύξηση κατανάλωσης κατά 34% το πρώτο εξάμηνο του 2024, ποσοστό που κρίνεται ανησυχητικά υψηλό από τον διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάρου (ΔΕΥΑΠ) Νικόλαο Καραμανέ.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχέδιο διαχείρισης των υδάτων σε εθνικό επίπεδο σε συνδυασμό με το ότι δεν τηρούνται καν συγκεντρωτικά στοιχεία για τον αριθμό των κολυμβητικών δεξαμενών που βρίσκονται σε λειτουργία στο νησί κάνει ακόμα πιο έντονη την ανάγκη να αναρωτηθούμε αν φταίνε οι πισίνες για τη λειψυδρία.

Πόσες πισίνες έχει η Πάρος;

Η ROSA gr. θέλοντας να ξεθολώσει το τοπίο και να διαπιστώσει εάν οι πισίνες αποτελούν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης του ζητήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν αρκετά από τα νησιά του Αιγαίου, μέτρησε τις κολυμβητικές δεξαμενές στην Πάρο που είναι ορατές από δορυφόρο.

Ο αριθμός τους αγγίζει συνολικά τις 474, με τις 119 από αυτές να βρίσκονται στις περιοχές Χρυσή Ακτή, Δρυός και Τούρλος.

Θέλοντας να διαπιστώσουμε κατά πόσο είναι ρεαλιστικός ο αριθμός αυτός επικοινωνήσαμε με τον διευθυντή ΔΕΥΑΠ, Νικόλαο Καραμανέ, ο οποίος εξήγησε ότι οι 474 πισίνες είναι ένα ρεαλιστικό νούμερο αλλά, εκτιμά ότι έχουν αυξηθεί φέτος, αγγίζοντας περίπου τις 500.

Η πρ. αντιδήμαρχος Πάρου και πρ. υποψήφια βουλευτής Κυκλάδων με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρία Χανιώτη, από την πλευρά της θεωρεί ότι ο αριθμός των πισινών σχεδόν διπλασιάζεται αν σε αυτές προστεθούν τα υδάτινα στοιχεία δόμησης που υπάρχουν στο νησί σε μεζονέτες και ξενοδοχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κατά την ίδια αποτελούν τα τζακούζι, τα οποία, συχνά, μετατρέπονται σε πισίνες.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάρου δεν έχει πλήρη εικόνα του τρόπου με τον οποίο καταναλώνεται το νερό καθώς, όπως τονίζει ο κ. Καραμανές: «Δίνουμε το υδρόμετρο στους καταναλωτές. Από εκεί και πέρα, το αν θα γεμίσουν την πισίνα από εκεί ή όχι είναι άλλη υπόθεση. Πολλοί γεμίζουν τις πισίνες τους με υδροφόρα και απλώς μετά συμπληρώνουν όσο εξατμίζεται ή υπερχειλίζει».

Ο κ. Καραμανές τονίζει ότι οι πισίνες δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο νησί, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι βγαίνουν από το κάδρο οι υπερπολυτελείς κατοικίες, αφού περίπου το 60-70% της κατανάλωσης νερού στην Πάρο γίνεται βραδινές ώρες για πότισμα κήπων σε βίλες, Airbnb και ξενοδοχεία.

«Την πισίνα να την γεμίσει κανείς με 100 κυβικά στην αρχή της σεζόν και να συμπληρώσει κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Δεν είναι αμελητέο αλλά η κατανάλωση που ξεπερνά κάθε όριο, είναι για αρδεύσεις κήπων, περιβάλλοντος χώρου, για να ποτίσουν το γκαζόν, τα χιλιάδες φυτά που έχουν βάλει γύρω γύρω για να είναι καλλωπισμένος ο χώρος. Και μιλάω κυρίως για βίλες, για διαμερίσματα Airbnb, για ξενοδοχεία», εξηγεί στη ROSA gr ο διευθυντής της ΔΕΥΑΠ.

Για τον τρόπο με τον οποίο εξήχθη το συμπέρασμα αυτό, ο κ. Καραμανές προσθέτει ακόμα ότι «Έχουμε ψηφιακά υδρόμετρα σχεδόν για το σύνολο των καταναλωτών οπότε μπορούμε να δούμε τι ώρες ποτίζουν, αν ποτίζουν και που πάει το νερό. Οι μεγάλες ποσότητες νερού είναι βραδινές ώρες για πότισμα. Εκτιμώ ότι το 60-70% του νερού του δικτύου πάει για πότισμα».

Ο κ. Καραμανές διευκρινίζει ακόμα ότι το ποσοστό αυτό δεν αφορά επαγγελματίες αγρότες αλλά επαγγελματίες του τουρισμού και ιδιώτες. «Οι επαγγελματίες αγρότες στην Πάρο έχουν είτε δικά τους πηγάδια, γεωτρήσεις, είτε ένα τοπικό δίκτυο από το οποίο παίρνουν περίπου 150.000 κυβικά τον χρόνο για άρδευση», αναφέρει.

Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΠ κατασκευάζει μεγάλες αφαλατώσεις για να περιορίσει τα προβλήματα λειψυδρίας, ο κ. Καραμανές δεν είναι βέβαιος ότι αυτές οι προσπάθειες αρκούν, λόγω των υψηλών ρυθμών αύξησης της ζήτησης. Φέτος, η αύξηση κατανάλωσης νερού στην Πάρο το πρώτο εξάμηνο του έτους άγγιξε το 34% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, η οποία ήταν «χρονιά ρεκόρ», σύμφωνα με τον κ. Καραμανέ.

«Εμείς έχουμε δρομολογήσει και κατασκευάζουμε αυτή τη στιγμή μεγάλες αφαλατώσεις αλλά όταν πας με τέτοιους ρυθμούς αύξησης στη ζήτηση δεν μπορείς να είσαι βέβαιος», αναφέρει.

Σχετικά με την αύξηση της κατανάλωσης, η κ. Χανιώτη προσθέτει ότι η σημαντικού μεγέθους ανοικοδόμηση του νησιού προσθέτει ένα ακόμα «βάρος». «Το νησί είναι σε πολύ μεγάλη ανοικοδόμηση, γίνονται τεράστιες μονάδες και αυτές οι μονάδες χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού για να ποτίσουν τα μπετά που πέφτουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Το νερό είναι αγαθό – Ή έχουμε όλοι ή ξεμένουμε όλοι»

Τα προβλήματα που αφορούν το νερό είναι ορατά στο νησί της Πάρου και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΠ θέτει στο επίκεντρο τις κρατικές ευθύνες, την δόμηση και τον τουρισμό που συνοδεύουν τον κίνδυνο λειψυδρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάρου δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί την υδροδότηση από ιδιώτες και επιχειρήσεις, ωστόσο, θεωρεί ότι ο περιορισμός της δόμησης ή η αυστηροποίησης των κριτηρίων δόμησης θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κατάσταση. «Δεν έχουμε την δυνατότητα όταν το κράτος δίνει σε ένα ακίνητο οικοδομική άδεια, να μην του παρέχουμε νερό. Το νερό είναι αγαθό. Ή έχουμε όλοι ή ξεμένουμε όλοι. Δεν υπάρχει μία μέση κατάσταση», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η λειψυδρία και οι ευθύνες των πολιτών

Σε μία τουριστική περιοχή, όπως η Πάρος, βέβαια, θα ήταν απαραίτητο να έχει προνοήσει κανείς, επιλέγοντας να δημιουργήσει ένα σχέδιο υδάτινων πόρων, μέσω του οποίου θα μπορούν οι τοπικοί φορείς να διαχειρίζονται με φειδώ τον πολύτιμο για τη ζωή πόρο και οι πολίτες να ευαισθητοποιούνται.

* Με πληροφορίες από rosa.gr