Τράπεζα της Ελλάδας: Είμαστε από τις ακριβότερες χώρες σε βασικά προϊόντα
Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνει τον Γολγοθά που ανεβαίνουν πολίτες και νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, εκθέτοντας την κυβέρνηση, που δεν δείχνει την βούληση να αντιμετωπίσει επί της ουσίας το φλέγον ζήτημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δημοσιεύει η Καθημερινή, η χώρα μας παραμένει μία απ' τις ακριβότερες της Ευρωζώνης στα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα των σούπερ μάρκετ με τους μελετητές να επιρρίπτουν την ευθύνη για μεγάλο μέρος των διαφορών στις τιμές στους παραγωγούς και στη συγκέντρωση της αγοράς λιανικής προσθέτοντας ότι οι καταναλωτικές συνήθειες διαδραματίζουν επίσης ρόλο.
Η έκθεση τονίζει πως υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω βελτίωσης, με παρεμβάσεις οι οποίες αυξάνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών, επιφέρουν αλλαγές στη δομή της αγοράς λιανικής και –σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα– έχουν στόχο να οδηγήσουν σε αυξημένο καταναλωτικό αλφαβητισμό.
Η μελέτη -βασίζεται στα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής μελέτης των Dixon et al. (2023) - δείχνει πως η Ελλάδα ήταν πέρυσι ακριβότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης κατά 10% σε μια γκάμα 41 κατηγοριών επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων, ενώ αναφέρει πως οι τιμές στα πιο ακριβά προϊόντα θα μπορούσαν να είναι 28%-33% χαμηλότερες, περιορίζοντας τη διαφορά των τιμών από την Ευρωζώνη από το 61% στο μισό, δηλαδή στο 31%.
Ειδικότερα, συγκριτικά τα πιο ακριβά προϊόντα εδώ είναι το γάλα μακράς διαρκείας (56%), γαλακτοκομικά προϊόντα, ο αλεσμένος καφές (κατά 50), το βούτυρο (54%), η μαργαρίνη (60%), ο στιγμιαίος καφές (17%), τα δημητριακά (15%), τα ανθρακούχα αναψυκτικά (15%) και οι χαρτοπετσέτες (100%).