Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

7ο Φεστιβάλ Πάρου | Δείτε όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Έξω στο φώς

Τρεις μέρες αφιερωμένες στην πολιτιστική και φυσική κληρονομία της Πάρου. Μια γιορτή για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Το Φεστιβάλ Πάρου, στην 7η διοργάνωσή του ξεναγεί στο νησί προβάλλοντας τις διαφορετικές οπτικές του και μας προσκαλεί να το ανακαλύψουμε μέσα από μια σειρά δράσεων πολιτισμού.

Στο φως του εκτυφλωτικού ήλιου, στο φως των αστεριών, στο φως της θάλασσας, στο φως του ηλιοβασιλέματος, του φωτεινού ορίζοντα. Στο φως που αναδεικνύει τα σκοτεινά σημεία, τα κρυμμένα, τα ταπεινά. Στο φως!

Καλλιτεχνικές εκθέσεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια, προβολές, μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες θα οδηγούν τη ματιά και τη σκέψη μας για τρεις μέρες.

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις

Πρόγραμμα

19.7 Παρασκευή

19:00 - 23:00

«Η στιγμή και το φως» Λιζ Κάρσον | Κέντρο Καλών Τεχνών Αιγαίου

Έναρξη έκθεσης φωτογραφίας της Λιζ Κάρσον. Η καλλιτέχνης ζώντας από το 1967 στο νησί φωτογραφίζει και αποτυπώνει εικόνες του που χάθηκαν, άλλαξαν, αλλοιώθηκαν. Ένα μέρος του αρχείου της που άφησε πίσω της παρακαταθήκη. Διάρκεια: 19 - 21/7.

19:30

«Μύθοι και φως» | Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάννης Γκίκας»

Εκπαιδευτική δράση. Μύθοι γνώριμοι ή μη, διεκδικούν το δικό τους φως. Από το χαρτί στην δραματοποίηση μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων. Με την ηθοποιό Ανατολή Αθανασιάδου, για παιδιά 8 έως 12 ετών

20:00

«Στα βήματα της μουσικής» | Σημείο συνάντησης: Πλατεία Εκατονταπυλιανής

Πατινάδα παραδοσιακής νησιώτικης μουσικής. Περιδιαβαίνουμε τον οικισμό ακολουθώντας παλιούς και νεώτερους σκοπούς με τους μουσικούς Γιάννη Σιφναίο στο βιολί και Χρήστο Κονταράτο στο λαούτο. ​

21:30

Συναυλία +Banda | Αύλιος χώρος Ι.Π. Παναγίας Εκατονταπυλιανής

Η μουσική ομάδα +Banda είναι μία πολυπληθής ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων που συναντώνταιτόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ανατολή. Έγχορδα τοξωτά και νυκτά, κρουστά και πνευστά, τριάντα μουσικοί επί σκηνής συνυπάρχουν και συντονίζονται μεταφέροντας ήχους από το χθες στο σήμερα. Διδασκαλία και επιμέλεια ενορχήστρωσης: Κώστας Τσαρούχης.

23:00

«Αγέλαστος Πέτρα» | Φραγκομονάστηρο

Προβολή ντοκιμαντέρ. Ο Φίλιππος Κουτσαφτής κινηματογραφεί για 10 χρόνια τις ζωές απλών, καθημερινών, ανθρώπων στην Ελευσίνα και το κομμάτι της που κρατάνε μέσα τους. Η ζωή και οι αλλαγές ενός μυθικού τόπου, ο οποίος εκβιομηχανοποιήθηκε με καταστροφικές συνέπειες, μέσα από τον φακό του. Διάρκεια 85’ (2000).

20.7 Σάββατο

11:00

«Κυκλάδες = Φως» | Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Ξενάγηση. Με το μοναδικό φως των Κυκλάδων. Στο φωτεινό άσπρο που οδηγεί τα βλέμματα στα μάρμαρα του τόπου. Στο φως που αιχμαλώτισε ο Παριανός λυχνίτης. Με την ξεναγό Αυγή Καλογιάννη.

19:00 - 23:00

“I lie amongst the leaves and the burning trees” - Κώστας Παππάς | Δημοτικός Xώρος Tεχνών

Συνάντηση - συνομιλία με τον Κώστα Παππά, καλλιτέχνη της έκθεσης σύγχρονης τέχνης. Η καλλιτεχνική πρακτική του Κώστα Παππά περιλαμβάνει μεγάλης κλίμακας σχέδια με κάρβουνο και κατασκευές που συχνά περιλαμβάνουν πηγές φωτός και ήχου. Διάρκεια: 19 - 21/7.

19:30

Βαρκάδα | Σημείο συνάντησης: Βίντζι, Λιμάνι Παροικιάς

Βαρκάδα στον μαγευτικό κόλπο της Παροικιάς με παραδοσιακά καΐκια στο φως του ηλιοβασιλέματος.

21:30

«Γεφυρώνοντας το μέλλον με πυξίδα το παρελθόν» | Δημοτική Βιβλιοθήκη «Γιάννης Γκίκας»

Ομιλία. Ένα ταξίδι πατέρα και γιου με συνταξιδιώτες το κοινό του φεστιβάλ. Με αφορμή το άνοιγμα των δύο ιστορικών κατοικιών της οικογένειας Γράβαρη θα μας μεταφέρουν στην Πάρο μιας άλλης εποχής μέσα από τις ζωές και τα έργα του Λοχαγού Πεζικού Γεωργίου Γράβαρη (1876 - 1913) και του γιου του, Αρχηγού Λιμενικού Σώματος Βασιλείου Γράβαρη (1911 - 1993). Ο Ιωάννης Γράβαρης και ο γιος του Βασίλης Γράβαρης θα μιλήσουν για την πορεία των δύο ανδρών, προγόνων τους, στο χρόνο, με πυξίδα την αγάπη τους για το νησί και τους ανθρώπους του.

22:30

Συναυλία Φοίβος Δεληβοριάς | Παραλία Παροικιάς - Άγιος Κωνσταντίνος

Ο Φοίβος Δεληβοριάς παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι στην Πάρο τη νέα του παράσταση. Ξεφυλλίζει για πρώτη φορά τα προσωπικά του άλμπουμ που κυκλοφόρησε, με απόλυτη χρονολογική σειρά. Ανθολογούνται, ξανα-ενορχηστρώνονται και αποτιμώνται από τον ίδιο, σε μια μουσικοποιητική αφήγηση που έφτιαξε με τους συνεργάτες του. Αναμνήσεις, ασήμαντες ιστορίες, γελοία παραλειπόμενα, αυτοσχεδιασμοί - και μια εικόνα της Ελλάδας που του έτυχε. Συμμετέχουν: Δημήτρης Κοντός – Τύμπανα, Κωστής Χριστοδούλου - Πλήκτρα, Σταμάτης Σταματάκης - Μπάσο, Χρήστος Λαϊνάς - Κιθάρες, synth.

21.7 Κυριακή

11:00

«Αρηίς, η Κόρη της Πάρου» | Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Εκπαιδευτική δράση. Ένα παραμύθι για τις περιπέτειες ενός αγάλματος από τη στιγμή της σύλληψής του ως την έκθεση στο μουσείο, χιλιάδες χρόνια μετά. Με την αρχαιολόγο Βασιλική Κυπρούλη. Για παιδιά 8 - 13 ετών, περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.

19:30

«Της ίασης το φως» | Σημείο συνάντησης: Ναός Ασκληπειού, Παροικιά

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου της Παροικιάς όπως θα δύει το φως της μέρας, το φως του Απόλλωνα, πατέρα του Ασκληπιού και πρώτου θεού θεραπευτή. H θεραπεία χρειάζεται πίστη, φως και το νερό της πηγής, το καθαρό, το ιαματικό, το θείο. Με την ξεναγό Γεωργία Παπαδοπούλου.

21:00

«Omnis» Γιάννης Κονταράτος - Electric solo | Πλατεία Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Omnis (στα λατινικά Όλος) είναι μια solo performance όπου κιθάρα, βιολί και πλήκτρα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα πολυεπίπεδο ηχητικό τοπίο. Με κυρίαρχο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, σε μια εξερεύνηση στην ατμοσφαιρική πλευρά της μουσικής, από την ambient ως την πειραματική. Γιώργος Κλαδούρης- Light Design, Δημήτρης Δημητριάδης - Sound Design.

22:30

Συναυλία Babo Koro | Πλατεία Εκατονταπυλιανής

Οι Babo Koro δημιούργησαν έναν χαρακτηριστικό ήχο, στον οποίο οι παραδοσιακότροποι ρυθμοί και μελωδίες μπλέκουν με τη σύγχρονη progressive rock ενορχήστρωση και τις βαλκανικές πολυφωνίες, με την ενέργειά τους επί σκηνής να παρασέρνει και να ενθουσιάζει το κοινό. Συμμετέχουν: Δημήτρης Αναστασίου - Βιολί, Σωτήρης Τσακανίκας - Κιθάρα - Φωνή, Αντιγόνη Μπασακάρου - Φωνή, Αποστόλης Μπουρνιάς - Τύμπανα - Κρουστά, Χρήστος Κυριαζής - Σαξόφωνο, Θοδωρής Σκόνδρας - Ηλ. μπάσο - Κοντραμπάσο, Κώστας Νικόπουλος - Ακορντεόν.

19. 20. 21 / 7 | 19:00 - 23:00

Επισκέψιμοι χώροι

Κατά την διάρκεια του τριημέρου το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τους παρακάτω χώρους.

Δύο αρχοντικές κατοικίες της Παροικιάς

Στο πλαίσιο του τριήμερου Φεστιβάλ Πάρου, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν δύο μοναδικές ιδιωτικές αρχοντικές κατοικίες της Παροικιάς: την κατοικία Γράβαρη και την κατοικία Βλάχου – Ψαλτάκη στο κέντρο της παλαιάς αγοράς. Η εμπειρία της επίσκεψης στα αρχοντικά της Παροικιάς έχει σκοπό να αναδείξει τόσο τις αρχιτεκτονικές αξίες των κατοικιών όσο και τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν σε αυτά.

Επτά μεταβυζαντινές εκκλησίες του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς

Η μεσαιωνική ιστορία του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς είναι το κέντρο αυτής της δράσης που καθιστά ανοιχτές και επισκέψιμες επτά σημαντικές εκκλησίες του οικισμού. Οι εκκλησίες αυτές είναι κτητορικές και ανοίγουν μόνο μια φορά το χρόνο, στην γιορτή του τιμώμενου Αγίου. Έτσι το κοινό έχει σπάνια την ευκαιρία να τις επισκεφτεί. Στο εποπτικό υλικό που έχει ετοιμαστεί αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα των οικοδομημάτων αυτών αλλά και οι τοπικές λατρευτικές παραδόσεις.

Εκθέσεις

Επιμέλεια: Νατάσα Μπιζά

«Η στιγμή και το φως» Λιζ Κάρσον | Κέντρο Καλών Τεχνών Αιγαίου

Έκθεση φωτογραφίας. Η Λιζ Κάρσον φωτογράφος από την Νέα Υόρκη εγκαταστάθηκε στην Πάρο το 1967 και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της, μαζί με τον σύζυγο της, στηνκατ ́ επιλογήν πατρίδα της, φωτογραφίζοντας και αποτυπώνοντας εικόνες του νησιού που χάθηκαν, άλλαξαν, αλλοιώθηκαν. Άφησε πίσω της, καθώς φέτος έφυγε από την ζωή, σημαντική παρακαταθήκη. Μέσα από τον φακό της φωτίζει πτυχές του νησιού σε διάφορες εκφάνσεις του. Από το πλούσιο αρχείο της έχουν επιλεχθεί μια σειρά φωτογραφιών με κυρίαρχη την αγροτική ζωή, τα αρχαία μνημεία, τις λατρευτευτικές στιγμές, την καθημερινότητα. Στο σύνολο τους αποτυπώνουν τις πολλαπλές χρονικότητες που συνυπήρξαν στο νησί κατά τις δεκαετίες μιας καθοριστικής μετάβασης από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στον σύγχρονο. Κομμάτι της εξαιρετικής ποιότητας της δουλειάς της παρουσιάζεται φέτος στο φεστιβάλ με την ευγενική παραχώρηση του συζύγου της Τζέφρι Κάρσον, τιμώντας την μνήμη της.

“I lie amongst the leaves and the burning trees” Κώστας Παππάς | Δημοτικός Xώρος Tεχνών Έκθεσης σύγχρονης τέχνης.

Η καλλιτεχνική πρακτική του Κώστα Παππά αποτελείται από σχέδια με κάρβουνο μεγάλων διαστάσεων και κατασκευές που συχνά ενσωματώνουν πηγές φωτισμού και ήχου. Στο σύνολο της δουλειάς του και κυρίως μέσω των σχεδίων του μοιάζει να διαρρηγνύεται η σχέση με την ροή του χρόνου και την σταθερότητα του χώρου.

Στοιχεία και σχήματα αιωρούνται, διεισδύουν, συγκρούονται και εν τέλη συνυπάρχουν μέσα σε συνθέσεις που λειτουργούν σαν παγίδες του βλέμματος σε μια πρόσκληση εξερεύνησης. Θραύσματα τοπίων της υπαίθρου συμβιώνουν με αρχιτεκτονικά στοιχεία που μοιάζουν να υποστηρίζουν πως ο κόσμος αποτελείται από νοητικές κατασκευές που οργανώνουν έναν τόπο μετέωρο.

“Constant” Video Mapping Projection | Άγιος Κωνσταντίνος

Ο εικαστικός Παναγιώτης Τομαράς δημιουργεί ένα instalation lighting. Πρόκειται για ένα έργο με κινούμενες γεωμετρικές υφές που αναδεικνύουν και μορφοποιούν με φως, τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της πρόσοψης στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου στην Παροικιά που δεσπόζει στο λόφο του Κάστρου. Ώρα: 21:00 - 24:00.