Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Προς ενημέρωση, περί ‘Κτηρίου Γιατροπούλη’, στην Παροικιά

Πρώτη νύξη για την κατάσταση του συγκεκριμένου κτηρίου, ήταν η απόφαση 19/2011 του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Πάρου του Δήμου Πάρου, με αφορμή παράπονα κατοίκων, που έλεγε: «Να σταλεί επιστολή με χρονική προθεσμία στον κ. Γιατροπούλη Γεώργιο και δύο επιστολές: α) στο αρμόδιο Τμήμα Υγείας β) στο αρμόδιο Τμήμα Πολεοδομίας».
Ο ιδιοκτήτης αφαίρεσε το στέγαστρο, αλλά πέραν τούτου, ουδέν.
Ο Σύλλογος Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου μετά από καταγγελίες κατοίκων, ασχολήθηκε με το Κτήριο Γιατροπούλη για πρώτη φορά, αρχές του 2018, αφού είχε ήδη υποχωρήσει τμήμα της στέγης.
Αρχικά με καλόβουλη επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη, για από κοινού καθαρισμό του κτηρίου. Μετά 2 αποτυχημένες συνεννοήσεις, ο Σύλλογος τον Ιούλιο του 2018, υπέβαλλε αιτήσεις αυτοψίας στους:
1. Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
2. Διεύθυνση Περιβάλλοντος Νάξου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων, Περιφερειακή Ενότητα Νάξου, Γραφείο Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Νάξου
3. Περιφερειακή Ενότητα Πάρου, Τμήμα Δημόσιας Υγείας
4. Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
5. Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υπηρεσίας Δόμησης & Περιβάλλοντος Δήμου Πάρου.
6. Επιτροπή Επικίνδυνων Κτισμάτων, Δήμου Πάρου.
7. Υπηρεσία Καθαριότητος Δήμου Πάρου
8. Δημοτική Κοινότητα Πάρου

Απαντήσεις/αυτοψίες έκαναν οι

1. Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
2. Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών Περιφερειακής Ενότητας Πάρου Αντιπάρου.
3. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κυκλάδων.
4. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ,  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΑΞΟΥ,  ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΑΞΟΥ.

Όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες επιβεβαίωσαν τα αναφερόμενα στην αίτηση του Συλλόγου.
Ιδιαίτερα, γνωμοδότησαν:

1. Η ανωτέρω (2) Υπηρεσία, την 21/8/2018:
«Δεν προτείνεται η ολοσχερής του κατεδάφιση, απαιτείται όμως άμεση τοποθέτηση προσωρινών μέτρων ασφαλείας και προστασίας, καθώς και η σύνταξη και εφαρμογή από τον ιδιοκτήτη μελέτης αρχιτεκτονικής - μορφολογικής αποκατάστασης και στατικής αποκατάστασης και ενίσχυσης του κτιρίου, η οποία θα κατατεθεί για έγκριση στις αρμόδιες κατά τον νόμο υπηρεσίες. Επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα που ορίζεται για την λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας, απαιτείται ο καθαρισμός του οικοπέδου για την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης και κινδύνου ατυχήματος.
Οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να εκτελέσουν τις εργασίες 
εντός δέκα (10) ημερών από τη νόμιμη κοινοποίηση της παρούσης σε ότι αφορά τα μέτρα για την ασφάλεια και σε εκατόν ογδόντα (180) ημέρες σε ότι αφορά την κατάθεση μελέτης αποκατάστασης στις κατά τον νόμο αρμόδιες υπηρεσίες, ειδάλλως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προβούν στις εργασίες της λήψης μέτρων ασφαλείας, σε βάρος και δια λογαριασμό των ιδιοκτητών που θα είναι υπεύθυνοι για κάθε φθορά και ζημιά της ιδιοκτησίας των ή στις γειτονικές ιδιοκτησίες αυτών εξ αιτίας τυχόν κατάρρευσης, καταβάλλοντας οι ίδιοι και τις σχετικές δαπάνες σύμφωνα με τις διατάξεις για την είσπραξη δημοσίων εσόδων. Οι ιδιοκτήτες καθίστανται υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ατύχημα συμβεί εντός της ιδιοκτησίας των και εντός των κοινοχρήστων χώρων με τους οποίους συνορεύει, έως ότου ολοκληρωθούν οι παραπάνω εργασίες.
Κατά της έκθεσης αυτής δεν επιτρέπονται ενστάσεις για τα μέτρα ασφαλείας. Κατά της έκθεσης αυτής επιτρέπονται ενστάσεις για τα υπόλοιπα μέτρα εντός προθεσμίας είκοσι (20) ημερών από την κοινοποίηση της, οι οποίες υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων».

2. Η ανωτέρω (3) Υπηρεσία, την 14/9/2018:
«Ο κ. Γιατροπούλης Γεώργιος θα πρέπει εντός είκοσι (20) ημερών από την παραλαβή του παρόντος εγγράφου να προβεί σε καθαρισμό του εσωτερικού του ερειπωμένου κτίσματός του και να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η είσοδος πτηνών, τρωκτικών και εντόμων σε αυτό.»

2. Η ανωτέρω (4) Υπηρεσία, την 20/9/2018:
«2. …Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι το κτίριο είναι ερειπωμένο ενώ Τμήμα της οροφής στέγης του έχει καταρρεύσει. Από οπή της κλειστής ξύλινης πόρτα ς - εισόδου του κτιρίου, διαπιστώθηκε ότι επί του δαπέδου του υπόψη ερειπωμένου κτίσματος υφίσταται «στρώμα» από περιττώματα πτηνών - κυρίως περιστεριών,. τα οποία φωλιάζουν εντός και πέριξ του κτιρίου . Κατά το χρόνο διενέργειας της αυτοψίας, οι οσμές από τα περιττώματα των πτηνών ήταν έντονες. Τα διαπιστωθέντα αποτελούν πηγή ανθυγιεινής εστίας. συνιστώντας στοιχεία υποβάθμισης Περιβάλλοντος .
….
Ο κ . Γεώργιος Γιατροπούλης 
καλείται όπως απαντήσει εγγράφως στην Υπηρεσία μας και εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από τη λήψη του παρόντος επί των διαπιστωθέντων στη (2) σχετ . έκθεση αυτοψίας. Η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παραταθεί κατά 5 ημέρες μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου (παρ . 4 του άρθρου 30 του Ν . 1650/1986)……»

Οι απαντήσεις αυτές, κοινοποιήθηκαν στους:
1. Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υπηρεσίας Δόμησης & Περιβάλλοντος, Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού & Ελέγχου Δήμου Πάρου, Τ.Κ. 84400
2. Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Νάξου, & Μικρών Κυκλάδων, Χώρα Νάξου – Τ.Κ. 84300
3. Αστυνομικό Τμήμα Πάρου, Παροικία Τ.Κ : 84400
4. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων, Περιφερειακή Ενότητα Νάξου, Γραφείο Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Νάξου, Χώρα Νάξου Τ. Κ : 84300
5. Δήμο Πάρου – Υπηρεσία Καθαριότητας, Παροικία Πάρου Τ.Κ: 84400
6. Υ.ΔΟΜ. Δήμου Νάξου & Μ.Κ. Χώρα Νάξου
7. Τμήμα Δημόσιας Υγείας Πάρου, Παροικία Πάρου
4. Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Επαμεινώνδα 10 - Τ.Κ . 10555, ΑΘΗΝΑ
5. Δήμο Πάρου, Παροικία Πάρου
6. Σύλλογο Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου
7. κ. Γεώργιο Γιατροπούλη του Δημητρίου, Παροικία Πάρου (ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΣΗΣ)

Οι προθεσμίες εξέπνευσαν, με ουδεμία αντίδραση από τον ιδιοκτήτη, αλλά και από την πλευρά του Δήμου Πάρου.

Ο Σύλλογος έκανε εκ νέου αίτηση στις 5/11/2018 στον Δήμο και Αρμόδιες Υπηρεσίες, για καθαρισμό και προστασία του κτηρίου, σύμφωνα με τις εντολές των αρμόδιων Υπηρεσιών, από τις αυτοψίες.
Καμία αντίδραση.
Παράλληλα, ο κος Έπαρχος έκανε έγγραφο στον Εισαγγελέα Σύρου να παρέμβει.
Επίσης, καμία απάντηση!

Η Κοινότητα Πάρου με την απόφαση της στις 25/9/2019 επανέφερε το θέμα, ως μέρος γενικότερης απόφασης για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Παροικίας.
Στην διάρκεια της συνεδρίασης, ο κος Γιατροπούλης, δι’ αντιπροσώπου του είπε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε για κάτι, και όλα είναι σκευωρία γιατί κάποιοι επιβουλεύονται το ακίνητό του.
Στην ομόφωνη απόφαση της Κοινότητας αναφέρεται:
(Η Κοινότητα Πάρου) Προτείνει στο Δήμο Πάρου:

1] Να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση και καθαριότητα του επικίνδυνου ετοιμόρροπου κτηρίου, του Γιατροπούλη Γεωργίου του Δημητρίου που βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό Παροικίας Κοινότητας Πάρου.

2] Τον άμεσο καθαρισμό του εσωτερικού του κτιρίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου με επίβλεψη Αστυνομικού Οργάνου σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη ή χωρίς.

3] Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών για άμεση τοποθέτηση προσωρινών μέτρων ασφαλείας και προστασίας του κτιρίου από τις μελλοντικές βροχές καθώς και παρεμπόδιση εισόδου περιστεριών και τρωκτικών γιατί ο κίνδυνος ολικής κατάρρευσης είναι άμεσος.

4] Να γίνει ιεράρχηση και προώθηση και άλλων εβδομήντα πέντε περίπου κτηρίων που παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα [επικίνδυνα ετοιμόρροπα και καθαριότητας], στον παραδοσιακό οικισμό Παροικίας Κοινότητας Πάρου , όπως έχουν καταγραφεί από τον Σύλλογο Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας Πάρου.

Η απόφαση αυτή πήρε α/α 36/2019.

Απεστάλη εκ νέου από τον Δήμο Πάρου επείγον έγγραφο στον Εισαγγελέα Σύρου, που αυτή την φορά απάντησε και έδωσε εκ νέου προθεσμία καθαρισμού και προστασίας του κτηρίου.
Το θέμα ανέλαβε προσωπικά πλέον ο αντιδήμαρχος κος Κουντρομιχάλης. Ο ιδιοκτήτης, μέχρι και την εκπνοή της νέας προθεσμίας, δεν έκανε σχεδόν τίποτα (ξερίζωμα φυτών από τοίχους)

Αρχές του 2020, μετά την εκπνοή των προθεσμιών, έγινε ένας εσωτερικός καθαρισμός από τον ιδιοκτήτη και συνεργείο του Δήμου, χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση ή πρόβλεψη για προστασία του κτηρίου και των περιοίκων, και φυσικά χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη ή ενέργεια για παρεμπόδιση των περιστεριών, τρωκτικών, βροχής κτλ.
Φυσικά, χωρίς καμία ενέργεια από τον ιδιοκτήτη ή τον Δήμο Πάρου για «…κατάθεση μελέτης αποκατάστασης στις κατά τον νόμο αρμόδιες υπηρεσίες…»

11 Ιουνίου του 2020 το θέμα βγήκε για άλλη μία φορά στην επιφάνεια, από το μπλογκ «Η Ωραία Πάρος», με φωτογραφίες της ίδιας απαράλλακτης κατάστασης, και το παραπάνω κείμενο.
ΚΑΜΜΙΑ αντίδραση.

21/1/2024, εστάλη στον Αντιδήμαρχο Παροικίας κ. Μαούνη ολόκληρος ο φάκελος της υπόθεσης με τις άκαρπες ενέργειες του Συλλόγου Παραδοσιακού Οικισμού Παροικίας.
Μέχρις στιγμής, τίποτα.

Ιούλιο του 2024, ξαναβγαίνει το θέμα στην επιφάνεια, από τον ‘Φιλελεύθερο’.
Σιγή ιχθύος.

Συμπερασματικά:
13 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, υπάρχει μία άκρως προβληματική κατάσταση στην καρδιά της Παροικίας, και οι αρμόδιες αρχές, σε όλες τους τις μορφές, ουσιαστικά δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ, με αποτέλεσμα αυτή προοδευτικά να χειροτερεύει.

Με εκτίμηση
Πέτρος Αυλήτης