Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Στα σούπερ μάρκετ το χρήμα...

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας επιλέγουν πλέον να μαγειρεύουν οι ίδιοι ή να καταναλώνουν φαγητό στο χέρι, με στόχο τη μείωση του κόστους των διακοπών τους.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσσές, ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ότι το αυξημένο κόστος διαβίωσης, το οποίο επηρεάζει πλέον σε παγκόσμια κλίμακα, έχει οδηγήσει πολλούς τουρίστες σε πιο οικονομικές λύσεις. Οι επισκέπτες της χώρας μας προτιμούν να ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, αντί να ξοδεύουν μεγάλα ποσά σε εστιατόρια και ταβέρνες. Παρά το γεγονός ότι το φαγητό στην Ελλάδα θεωρείται σχετικά προσιτό συγκριτικά με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται από τη γενικότερη οικονομική πίεση που ασκείται στους τουρίστες.

Η στροφή αυτή στις καταναλωτικές συνήθειες των τουριστών έχει σημαντικές συνέπειες για την εστίαση στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις του κλάδου, που ήδη αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους, βρίσκονται τώρα αντιμέτωπες με την πτώση της ζήτησης. Οι τουριστικές περιοχές, οι οποίες παραδοσιακά βασίζονταν στα έσοδα από την εστίαση, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επιπλέον δυσκολίες αν η τάση αυτή συνεχιστεί.

Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων λιανικής δημιουργεί νέες ευκαιρίες αλλά και πιέσεις στον τομέα της λιανικής πώλησης τροφίμων. Οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν τις προσφορές τους στις ανάγκες των τουριστών, προσφέροντας ποιοτικά και οικονομικά προϊόντα που να καλύπτουν τις ανάγκες αυτών που επιλέγουν να μαγειρεύουν μόνοι τους.