Fileleutheros Πάρος - Αιρετική πολιτική άποψη

View Original

Κ. Μπιζάς: Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο

Συγκρατημένοι εμφανίζονται δήμαρχοι τουριστικών περιοχών σχετικά με το φαινόμενο του μαζικού τουρισμού σε ορισμένα σημεία νησιών, μιλώντας στα parapolika.gr

Όπως σημειώνουν υπάρχει όρος (υπερ-τουρισμός), που «δαιμονοποιείται» και παράλληλα, ζητούν από την πολιτεία περαιτέρω στήριξη σε όλα τα επίπεδα.

Ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, υποστηρίζει:

«Ο τουρισμός αναμφισβήτητα αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας του νησιού μας. Οι υπάρχουσες υποδομές, ωστόσο, δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος της περαιτέρω άναρχης τουριστικής ανάπτυξης. Η Πάρος βρίσκεται σε οριακό σημείο και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει λόγω της έκρηξης των αγοραπωλησιών και των οικοδομικών αδειών.

Η συνέχιση της άναρχης ανάπτυξης του τουρισμού, χωρίς μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και της φέρουσας ικανότητας, ενέχει τον κίνδυνο της περαιτέρω αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του νησιού μας, πράγμα που τελικά θα βλάψει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος που θέλουμε να προσφέρουμε και οι επισκέπτες θα φεύγουν με αρνητικές εμπειρίες.

Το υπό εκπόνηση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο ευελπιστούμε πως θα φέρει στο νησί μας την πολυπόθητη ισορροπία ανάμεσα στον τουρισμό και το περιβάλλον. Στόχος μας είναι να διασυνδέσουμε τον τουρισμό με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην προώθηση των μοναδικών και γνήσιων τοπικών προϊόντων, τα οποία χαρακτηρίζουν τον τόπο μας και τη γαστρονομία του και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας.

Σκοπεύουμε να δώσουμε έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες θα συμβάλουν, αφενός, στη διασπορά στον χώρο και τον χρόνο των επισκεπτών και, αφετέρου, στην επαφή με τη φύση και με όσα η ίδια προσφέρει στον επισκέπτη».