Η «καραμέλα» του υπερτουρισμού | Του Δ.Μ.Μ.
Η μαγική λέξη που κυριάρχησε φέτος -και στην Πάρο- είναι ο υπερτουρισμός. Ο όρος – φόβητρο ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο και μου θυμίζει τα φληναφήματα πολιτικών συνθημάτων των φοιτητικών μου χρόνων…
Ο υπερτουρισμός δηλώνει τον πληθωρισμό τουριστικής προέλευσης σε συγκεκριμένο τόπο και χρονικό διάστημα. Η δαιμονική μορφή που έλαβε ο χαρακτηριστικός προσδιορισμός στα χείλη πολλών έχει να κάνει συγχρόνως με την αύξηση κόστους σε εμπορικά καταστήματα, σε καταστήματα εστίασης, στην εμπορική εκμετάλλευση των ακτών, στην εκμετάλλευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Αλήθεια όμως; Πόσοι συμπατριώτες μας έχουν συμμετοχή στις παραπάνω δραστηριότητες; Τι μόνιμο πληθυσμό θα είχε η Πάρος δίχως τα παραπάνω και ποιο θα ήταν το μέσο ετήσιο εισόδημα των κατοίκων; Αυτό είναι το πρώτο κρατούμενο! Μιλάμε για τον υπερτουρισμό αλλά συγχρόνως επιθυμούμε να έχουμε και τις παραπάνω δουλειές για την ενίσχυση του εισοδήματός μας.
Υπερτουρισμό προφανώς έχει η Βενετία με εκατοντάδες αφίξεις πλοίων καθημερινά, τη στιγμή που στην Πάρο είναι ζήτημα να υποδεχόμαστε 10-15 κρουαζιερόπλοια όλο το καλοκαίρι. Υπερτουρισμό έχει η Βαρκελώνη με εκατοντάδες πτήσεις καθημερινά τη στιγμή που στην Πάρο είναι ζήτημα να έχουμε 7-8 αφίξεις αεροσκαφών στο «φόρτε» του καλοκαιριού. Αυτό είναι το δεύτερο κρατούμενο, για να ξέρουμε τι λέμε…
Ποιος είναι ο υπερτουρισμός στην Πάρο λοιπόν; Ας δούμε την πραγματικότητα. Υπερτουρισμό εμείς εννοούμε τον πληθυσμό που συγκεντρώνεται το βράδυ στον οικισμό της Νάουσας Ιούλιο και Αύγουστο.
Υπερτουρισμό εννοούν πολλοί ότι πηγαίνουν σε παραλίες του νησιού και εκεί υπάρχουν κι άλλοι παραθεριστές ενώ στα παιδικά τους χρόνια αυτές οι παραλίες ήταν σχεδόν έρημες.
Υπερτουρισμό εννοούν άλλοι ότι στον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς υπήρχε «άπλα», ενώ σήμερα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με τα μηχανάκια τους για να πάνε εποχούμενοι στο σπίτι τους μέσα από τα στενά της Σεπτεμβριανής Αγοράς ή τα Θολάκια! Υπερτουρισμό εννοούν άλλοι ότι στους χώρους στάθμευσης δεν βρίσκουν θέση, αγνοώντας τεχνηέντως ότι το 80% των παριανών οικογενειών έχουν πλέον 2-3 αυτοκίνητα!
Τέλος, σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τους «Παριανούς του 15Αύγουστου». Είναι μία άλλη «φυλή». Είναι αυτοί που έχουν άποψη για όλα ενώ δεν ζουν στην Πάρο. Είναι αυτοί που θέλουν «μοναστήρι» την Πάρο και απόλυτη ησυχία στις διακοπές τους για τις 10 μέρες που έρχονται. Είναι αυτοί που ξέχασαν γιατί έφυγαν οι πρόγονοί τους από το νησί…
Ας μη γελιόμαστε. Η Πάρος δεν πάσχει από υπερτουρισμό. Πάσχει από υποδομές και από έλλειψη συμπεριφοράς.
ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση “ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ 27/9/2024
Δ. Μ. Μ.