Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Ν. Αιγαίο» για τη συνεδρίαση του Περ. Συμβουλίου
Έντονη η συζήτηση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ένα τόσο σοβαρό σχέδιο που θα καθόριζε τη στρατηγική των νησιών μας σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ήταν ελλιπές και ανακριβές.
Εκτός από την ενσωμάτωση σε αυτό του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για τον οποίο ΜΟΛΙΣ εκδόθηκε ΦΕΚ (6269/Β΄/13-11-2024), στο σύνολο του αξιοποιεί δεδομένα επικαιροποιημένα μόλις μέχρι το 2019.
Ένα τόσο σημαντικό σχέδιο για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προστασία του περιβάλλοντος δε θα έπρεπε να χρήζει διορθώσεων σελίδα – σελίδα που ολόκληρο το Περιφερειακό Συμβούλιο αναγκάστηκε να υπομείνει. Κυρίως όμως είναι ανεπίτρεπτο, ο σχεδιασμός για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, να μη χαραχθεί με βάση τον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο (4936/2022).
Παρακολουθήσαμε ολόκληρη φιέστα στη Νάξο στις 21/11/2024 για το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών, δηλαδή για το εργαλείο υλοποίησης των στόχων του άρθρου 21 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου. Ο ίδιος ο περιφερειάρχης στην εισαγωγή του έκανε εκτενή αναφορά σε αυτό το ταμείο, που διεκδίκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και άφησε αναξιοποίητο για 6 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ. Μετά από έντονη στιχομυθία και πίεση της παράταξης μας λοιπόν, ο νέος Εθνικός Κλιματικός Νόμος ενσωματώθηκε στο ΠεΣΠΚΑ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που το Περιφερειακό Συμβούλιο όμως, έκρινε ανέτοιμο προς έγκριση (μόνο η παράταξη του κ Παπανικόλα το βρήκε άξιο συγχαρητηρίων!).
Αντί λοιπόν, να εγκαλείται άδικα η αντιπολίτευση για μη καλή προετοιμασία και προσχηματικά για μη κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων, ας αξιολογούνται καλύτερα τα θέματα που έρχονται προς ψήφιση, τα οποία αναγκαστικά προκαλούν τον αντίλογο μας.