Ν. Παππάς: Οφείλουμε να επαναπροσεγγίσουμε τους κεντρώους, κεντροαριστερούς, μετριοπαθείς πολίτες και τη νεολαία
Συνέντευξη στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής», παραχώρησε σήμερα, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς.
Ο κ. Παππάς, για το το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις εκλογικές αναμετρήσεις και στην τακτική του κόμματος, ενώ υποστηρίζει πως η διεύρυνση και ο μετασχηματισμός δεν εφαρμόστηκαν ομόθυμα, παρά την ομόφωνη ψήφισή τους.
Ο ίδιος διατυπώνει τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ενισχύσει την ταυτότητά του βάζοντας σε πρώτο πλάνο μια παράταξη νίκης. Την ίδια ώρα, προκρίνει τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων στις 7 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση χρειάζεται ένα σοκ συμμετοχής και δημοκρατίας και ξεδιπλώνει τις προτάσεις του για τη λειτουργία και το μέλλον του κόμματος.
Στην ερώτηση «Επικρίνετε τις πολιτικές της κυβέρνησης, ωστόσο οι πολίτες της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Το σχέδιό σας στις εκλογές δεν τους έπεισε. Σήμερα εσείς προκρίνετε την ανάγκη παράταξης και μιλάτε συχνά για έναν ΣΥΡΙΖΑ «από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο». Κατά συνέπεια, εκτιμάτε πως οι κύριοι λόγοι της εκλογικής ήττας οφείλονται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν ακολούθησε την παραπάνω στρατηγική». Ο κ. Παππάς απάντησε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσήλθε στις πρόσφατες εκλογές με μια πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας η οποία υπονομεύτηκε πολύ νωρίς από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, και εμείς κακώς επιμείναμε. Προσήλθε με την εικόνα του «καλού διαπραγματευτή», γεννώντας μνήμες αγωνίας και διαπραγματεύσεων, ενώ η κοινωνία ζητούσε προοπτική. Προσήλθε και με την αδυναμία αντίληψης των συναινέσεων που έχτισε ο κ. Μητσοτάκης στις πολιτικές του ακόμα και με αυτά τα φτωχά επιδόματα, τα οποία επιδοτούν την αισχροκέρδεια.
Μετά το 2019, και παρά το «δάνειο» του 32%, δεν υλοποιήσαμε όσα ζητούσε ο λαός. Ψηφίσαμε ομόφωνα, αλλά δεν εφαρμόσαμε ομόθυμα τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό μας. Δεν κάναμε τα απαραίτητα βήματα προς το κόμμα των μελών. Υπήρχαν δομές αποστειρωμένες από τη δημοκρατική βούληση των μελών και τις συλλογικές μας αποφάσεις. Δεν εκλέξαμε το σύνολο της ηγεσίας και τις Νομαρχιακές Επιτροπές από τη βάση που προσήλθε στην κάλπη το 2022, δεν προχωρήσαμε στις Περιφερειακές Επιτροπές μας, δεν οργανώσαμε εσωτερικά δημοψηφίσματα. Δεν χτίσαμε εγκαίρως δίκτυα σε συνδικαλισμό, Αυτοδιοίκηση, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αγροτικό κόσμο.
Οφείλουμε να ενισχύσουμε την ταυτότητά μας, η οποία περιλαμβάνει τον κόσμο από την Αριστερά έως το Κέντρο. Οφείλουμε να επαναπροσεγγίσουμε τους κεντρώους, κεντροαριστερούς, μετριοπαθείς πολίτες και τη νεολαία, που μας ψήφιζαν από το 2012, αλλά το 2023 έκαναν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, διαφορετικές επιλογές. Οφείλουμε να υπηρετήσουμε με πίστη, σκληρή και συντονισμένη δουλειά τη στρατηγική μέσω της οποίας αυξήσαμε τα ποσοστά μας, φτάσαμε στη διακυβέρνηση και καθιερωθήκαμε ως πόλος της αριστερής και προοδευτικής παράταξης. Δεν θα μας ωφελήσει καμία αναδίπλωση ή ακύρωση της ταυτότητας που περιγράφουμε με ακρίβεια στη διακήρυξή μας. Αυτό είναι μια καθαρή επιλογή που έχουμε μπροστά μας. Δεν είναι ψευτοδίλημμα και δεν αφορά αδειανά πουκάμισα, αλλά ιστορικές καταβολές, ταυτότητες και αγωνιστικές πορείες που συναντήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ζητάμε εντολή αναμέτρησης με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Τίποτα λιγότερο».
Τέλος, στην ερώτηση: «Πρόσφατα μιλήσατε για ένα «κόμμα των μελών». Μήπως, όμως, η ενεργή συμμετοχή ενός πολίτη σε ένα κόμμα αποτελεί σήμερα περισσότερο «προνόμιο», όταν οι ρυθμοί ζωής και οι συνθήκες καθημερινής επιβίωσης είναι ασφυκτικές; Για ποιον λόγο ένας νέος άνθρωπος, για παράδειγμα, να συμμετάσχει σε μια κομματική διαδικασία; Μήπως ο τρόπος που συζητούν τα κόμματα είναι λίγο «παλιός;», ο κ. Παππάς απάντησε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να αποτελέσει κόμμα των μελών και όχι κόμμα των επιπλέον δομών. Ένα σοκ συμμετοχής και δημοκρατίας χρειαζόμαστε, όχι την καταστολή των συλλογικών μας αποφάσεων από δομές που είχαμε και έως σήμερα.
Δεν θα διαφωνήσω ότι οι εποχές, οι ρυθμοί ζωής και ο τρόπος λειτουργίας ενός κόμματος αποθαρρύνουν τους νέους και τις νέες από τη συμμετοχή με τον τρόπο που μέχρι τώρα τη γνωρίσαμε. Η ανατροπή αυτού του δεδομένου είναι στοίχημα. Και θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα απλά. Θα καλέσουμε τον νέο ή τη νέα σε ένα κόμμα όπου τη στρατηγική και την πολιτική θα την ορίζουν ο ίδιος και η ίδια ως μέλη ή κάποιες δομές;
Καθυστερήσαμε πάρα πολύ να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας. Η ψηφιακή λειτουργία του κόμματος και τα δημοψηφίσματα, για παράδειγμα, λύνουν και το θέμα του χρόνου και της ισότιμης συμμετοχής. Η δημιουργία ισχυρών δικτύων στους χώρους εργασίας, στα πανεπιστήμια, στην Αυτοδιοίκηση, στον κλάδο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στον αγροτικό κόσμο δεν αυξάνει μόνο την παρέμβασή μας, απαντά και στο ερώτημα «πώς θα προσελκύσουμε τον κόσμο». Ας μην περιμένουμε τον κόσμο να έρθει, ας πάμε να τον βρούμε εμείς. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τη συμμετοχή. Και από την εντολή για διεύρυνση, μετασχηματισμό, αντεπίθεση και νίκη».