Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Ιατρός Λεωνίδας Γ. Βενιέρης
Ο Λεωνίδας Γ. Βενιέρης γεννήθηκε το 1834 στη Φολέγανδρο και εγκαταστάθηκε το 1875 στην Πάρο. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Ερμούπολη της Σύρου και το 1857 γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του τότε Οθώνειου πανεπιστημίου της Αθήνας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του δίνοντας εξετάσεις το 1862.
Σ’ ένα ταξίδι του στην Πάρο, πτυχιούχος πια της ιατρικής, γνωρίζει την Ολυμπιάδα, κόρη του πρώην δημάρχου, Αντωνίου Χαμάρτου και της Αικατερίνης Καμπάνη, γεννημένη το 1848. Παντρεύονται το 1865 και στις 7/5/1867 ορκίζεται κοινοτικός ιατρός ενώπιον του ειρηνοδίκη Πάρου.
Τον βασάνιζε όμως το δίλημμα Φολέγανδρος ή Πάρος, με αποτέλεσμα να γυρίσει στη Φολέγανδρο όπου θα γεννηθούν και τα πέντε παιδιά τους: ο Γεώργιος 1866, η Μαρία 1867, η Αικατερίνη 1868, ο Ελευθέριος 1872 και ο Αριστόδημος 1874.
Χάρη στην προσωπικότητα του και στις ιατρικές του υπηρεσίες που πρόσφερε στους κατοίκους του νησιού, στις δημοτικές εκλογές της 12ης Μαρτίου 1870 εκλέγεται δήμαρχος. Στη Φολέγανδρο, ο Βενιέρης, είχε ιδιόκτητο ναό (Παντάνασσα), στο κάστρο, τον οποίο δώρισε στον δήμο Φολεγανδρίων. Στις επόμενες εκλογές της 4ης Ιανουαρίου 1874 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί με διαφορά λίγων ψήφων, παρά τις υπηρεσίες που είχε προσφέρει στο νησί. Δυσαρεστημένος εγκατέλειψε τη Φολέγανδρο και εγκαταστάθηκε οριστικά στην Πάρο, όπου επαναδιορίζεται δημοϊατρός με αρμοδιότητα τον δήμο Πάρου (Παροικιά), την Ωλίαρο (Αντίπαρος) και το μοναστήρι των καλογραιών Χριστού Δάσους, εξασκώντας την ιατρική επί 30 χρόνια στην Πάρο. Τα καλοκαίρια η οικογένεια του γιατρού κατοικούσε στο Σαρακήνικο στο αρχοντικό σπίτι των Χαμάρτων, με τα κτήματα που εκτείνονταν σε ακτίνα έξι χιλιομέτρων. Πέθανε το 1906 σε ηλικία 72 ετών.
Η οικογένεια Βενιέρη κατάγεται από τη Βενετία και διαδέχτηκε τη δυναστεία Σομμαρίπα με τον Νικόλαο Βενιέρη το 1520 που έγινε ο ηγεμόνας της Πάρου, ο οποίος ήταν παιδί της Φιορέντζας Σομμαρίπα, που ήταν παντρεμένη με τον Τζιοβάνι Φραντζέσκο Βενιέρη.
Πηγές: «Παριανά τευχ.19»
Η οδός ξεκινάει από το «Ρέμα Κορμός», έως την οδό «Ιακώβου Ευδαίμονος».
Χριστόδουλος Μαούνης
Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς